Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Οι διοικητικοί δικαστές ζητούν άμεση λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του Πειραιά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι διοικητικοί δικαστές ζητούν άμεση λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του Πειραιά

 

Οι διοικητικοί δικαστές απαιτούν να ληφθεί άμεσα απόφαση μεταστέγασης των Διοικητικών Δικαστηρίων του Πειραιά. Ειδικότερα, στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκδήλωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά για την ανάδειξη του κτηριακού προβλήματος των Διοικητικών Δικαστηρίων του Πειραιά.

Κατά την εκδήλωση καταδείχθηκε ότι και τα δύο κτήρια, παρά το υπέρογκο μίσθωμά τους, είναι ανεπαρκή για τη στέγαση των δύο δικαστηρίων (Διοικητικό Πρωτοδικείο και Διοικητικό Εφετείο), με βάση τις ανάγκες τους, με βάση δηλαδή τον αριθμό των υποθέσεων που ετησίως εκδικάζονται σε αυτά, καθόσον οι διαθέσιμοι χώροι είναι λίγοι και ακατάλληλοι, τα γραφεία των δικαστών δεν επαρκούν, ανάμεσα σε αυτά παρεμβάλλονται δικηγορικά γραφεία, γραφεία εταιρειών κ.ά., χώροι για τους δικηγόρους δεν υπάρχουν.

Αναδείχθηκε ακόμη το τεράστιο ζήτημα της μη συντήρησης ειδικά του Διοικητικού Πρωτοδικείου, το οποίο, άλλωστε, έχει υποστεί πυρκαγιά το έτος 1987, ενώ περί το 2011 το κτήριο έτριζε σαν να γίνονταν μικροί σεισμοί.

Όπως τονίστηκε έξοδοι κινδύνου δεν υπάρχουν σε κανένα από τα δύο κτήρια, αλλά και η γενική εικόνα των δικαστηρίων είναι τριτοκοσμική.

Οι αίθουσες και τα γραφεία δεν προσομοιάζουν με χώρους απονομής Δικαιοσύνης, υπάρχουν κατεστραμμένες πόρτες, οι τουαλέτες είναι απαράδεκτες.

Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτά από τους πολίτες με ειδικές ανάγκες δεν το συζητάμε καν. Δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση.

Αναδείχθηκε ότι η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εδώ και πολλά χρόνια θέτει επιτακτικά το ζήτημα της μεταστέγασης των Διοικητικών Δικαστηρίων του Πειραιά, πλην όμως οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν απέδειξαν ότι ενδιαφέρονται πράγματι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Οι διοικητικοί δικαστές απαίτησαν να ληφθεί άμεσα απόφαση μεταστέγασης και των δύο δικαστηρίων σε σύγχρονα, υγιεινά και ασφαλή κτήρια, με επαρκείς χώρους εντός του ιστού της πόλης του Πειραιά.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι αν και δεν είναι έργο των δικαστών να διαπραγματεύονται με ιδιώτες για το ένα ή το άλλο κτήριο, αλλά το Κράτος είναι αυτό που έχει την ευθύνη.

Οι δικαστές δίνουν στοιχεία για τις ανάγκες των δικαστηρίων, γνωμοδοτούν αν ένα κτήριο που υποδεικνύεται είναι ή δεν είναι κατάλληλο, ασφαλώς η διοίκηση κάθε δικαστηρίου έχει την ευθύνη να το διαχειρίζεται, αλλά το ποιο κτήριο θα επιλεγεί, εάν θα είναι ιδιόκτητο του Δημοσίου ή μισθωμένο, αν θα ανεγερθεί μέσω ΣΔΙΤ ή άλλως είναι έργο των κυβερνήσεων.

Με αυτή τη λογική και ενόψει των διαφόρων προτάσεων που ακούστηκαν οι διοικητικοί δικαστές επεσήμαναν ότι δεν αποδέχονται προτάσεις για κτήρια εκτός του Δήμου Πειραιά, για κτήρια που είναι κοινό μυστικό ότι περιέχουν αμίαντο, αλλά ούτε και για το ακίνητο επί της οδού Σκουζέ, όπου στεγάζονται σήμερα τα πολιτικά δικαστήρια του Πειραιά όταν και αν τα δικαστήρια αυτά μεταφερθούν στο χώρο της “Ραλλείου”.

Αντιθέτως, είναι θετικοί στην προοπτική αξιοποίησης ενός συγκεκριμένου κρατικού ακινήτου, προφανώς κατάλληλου, σε κεντρικό σημείο του Πειραιά, του ακινήτου επί της οδού Ακτή Κονδύλη 32 σε τμήμα του οποίου στεγάζονται σήμερα κάποιες τελωνειακές υπηρεσίες.

Οι διοικητικοί δικαστές τόνισαν ότι πρέπει οι φορείς του Πειραιά, αλλά και η κοινωνία της πόλης να σταθούν δίπλα τους σε αυτό τον αγώνα που δίνουν. Γιατί η μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά σε σύγχρονα κατάλληλα κτήρια είναι πρωτίστως ανάγκη της πόλης του πρώτου λιμένα της χώρας και των πολιτών της.

Ψήφισμα

Παράλληλα, εκδόθηκε το κάτωθι ψήφισμα:

«ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Για την Ένωση Διοικητικών Δικαστών δεν είναι πλέον ανεκτή η αδράνεια της Πολιτείας στο ζήτημα της στέγασης των Διοικητικών Δικαστηρίων του Πειραιά. Τα Δικαστήρια αυτά (Διοικητικό Πρωτοδικείο του Πειραιά και Διοικητικό Εφετείο Πειραιά), παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Ένωσής μας εδώ και πολλά χρόνια, εξακολουθούν να εμφανίζουν τριτοκοσμική εικόνα, καθόσον στεγάζονται σε απολύτως ακατάλληλα, ανθυγιεινά και προφανώς επικίνδυνα κτήρια, χωρίς εξόδους ασφαλείας, με απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά δεν έχει συντηρηθεί εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει καταπονηθεί και από πυρκαγιά που ξέσπασε σε αυτό το έτος 1987. Μέχρι και η εξωτερική δοκός του παρουσιάζει ρηγματώσεις.

Οι χώροι των δικαστηρίων αυτών, εξάλλου, είναι ανεπαρκείς και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, όπως αυτές προκύπτουν με βάση τον ετήσιο αριθμό υποθέσεων και τον αριθμό των υπηρετούντων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων. Δεν διαθέτουν καν αίθουσα δικηγόρων και χώρους υποδοχής.

Απαιτούμε επιτέλους να μεταστεγαστούν τα Διοικητικά Δικαστήρια του Πειραιά σε σύγχρονα, υγιεινά και ασφαλή κτήρια, με επαρκείς χώρους εντός του ιστού της πόλης του Πειραιά. Δεν θα αποδεχτούμε όμως προτάσεις για μεταστέγαση σε εξίσου ακατάλληλα και καταπονημένα ακίνητα, όπως για παράδειγμα το ακίνητο επί της οδού Σκουζέ, για το οποίο γίνεται λόγος, όπου στεγάζονται σήμερα τα πολιτικά Δικαστήρια του Πειραιά.

Προτείνουμε ενδεικτικά την αξιοποίηση ενός προφανώς κατάλληλου κρατικού ακινήτου, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Πειραιά, επί της οδού Ακτή Κονδύλη 32 σε τμήμα του οποίου στεγάζονται σήμερα κάποιες τελωνειακές υπηρεσίες.

Ζητάμε οι φορείς του Πειραιά, αλλά και η κοινωνία της πόλης να σταθούν δίπλα μας σε αυτό τον αγώνα που δίνουμε. Γιατί η μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά σε σύγχρονα κατάλληλα κτήρια είναι πρωτίστως ανάγκη της πόλης του Πειραιά και των πολιτών της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ