Παρασκευή 27 Μαϊου 2022

Οι γυναικοκτονίες σε πρώτο πλάνο: Ποιο είναι το ισχύον (εξαιρετικά αυστηρό) νομικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία και που είναι το πρόβλημα

Οι ποινές για πράξεις ενδοοικογενειακής βίας είναι πολύ αυξημένες, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο του 2006 σε σχέση με τις ποινές που προβλέπονται για τα ίδια αδικήματα στον Ποινικό Κώδικα. Όμως τα περιστατικά αυξάνονται. “Δεν είναι θέμα ποινών αλλά ενδυνάμωσης των δομών του Κράτους να τις εμπιστευθούν οι γυναίκες και να κάνουν τις καταγγελίες”, εξηγεί ο ποινικολόγος Κών/νος Γώγος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι γυναικοκτονίες σε πρώτο πλάνο: Ποιο είναι το ισχύον (εξαιρετικά αυστηρό) νομικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία και που είναι το πρόβλημα

Αυξημένες ποινές, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα αυτά που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για συγκεκριμένα αδικήματα, περιλαμβάνει ο ειδικός νόμος 3500/2006 που έχει θεσπιστεί για την ενδοοικογενειακή βία, για τα ίδια αδικήματα.

Συγκεκριμένα, ο Ν. 3500/2006 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα στο άρθρο 6 τυποποιεί τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης με ποινές που ξεκινούν από ένα έτος και καταλήγουν σε κάθειρξη έως 15 έτη (αδίκημα εκ του αποτελέσματος – κρίσιμο το «ύψος» της ζημιάς που επήλθε ή που θα μπορούσε να επέλθει).

Χαρακτηριστικό είναι , όπως εξηγεί ο δικηγόρος Κων/νος Γώγος, ότι οι αποκλίσεις με τις οποίες τιμωρούνται τα ίδια αδικήματα από τον ΠΚ, όταν διαπράττονται εντός της οικογένειας είναι μεγάλη: ενδοοικογενειακή βία

Π.χ Η απλή σωματική βλάβη τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 έτη στον ΠΚ ενώ με φυλάκιση έως 5 έτη στον νόμο για την ενδοικογενειακή βία. Αντίστοιχα στον ΠΚ η βαριά σωματική βλάβη τιμωρείται με φυλάκιση έως 3 έτη ενώ στον ειδικό νόμο με φυλάκιση έως 5 έτη

Παράλληλα, στο άρθρο 7 αναφέρονται τα αδικήματα της παράνομης βίας και της απειλής όπου οι ποινές ξεπερνούν τα όρια ενός οποιουδήποτε πλημμελήματος φτάνοντας στη μέγιστη ποινή των πέντε ετών.

Παράλληλα, όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, ήδη με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για τις ανθρωποκτονίες, μοναδική ποινή θα είναι πλέον η ισόβια κάθειρξη. Απαλείφεται δηλαδή η διαζευκτική ποινή των τουλάχιστον 10 ετών (έως 15).

Ενδοοικογενειακή βία: Καταγγελίες

Αρα , οπως επισημαίνει ο κ.Γώγος, κρίσιμο ζήτημα είναι και η ενημέρωση και η προτροπή των θυμάτων για τα νομικά «όπλα» που έχουν για καταγγελία του θύτη, για μήνυση, έγκληση, κλήση στην αστυνομία, επίσκεψη σε δικηγόρο της επιλογής του κοκ. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει οι γυναίκες να εμπιστευθούν τις δομές του Κράτους. Όπως αποτυπώνεται στην πρώτη ετήσια έκθεση απολογισμού του έργου των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας, η Αστυνομία διαχειρίστηκε το 2020 5.413 περιστατικά. Μόνο το διήμερο 31 Ιουλίου-1 Αυγούστου, για παράδειγμα, ανταποκρίθηκε σε 71 καταγγελίες και πραγματοποίησε 43 συλλήψεις.

Κων/νος Γώγος: Δύναμη στο θύμα

Όπως αναφέρει ο κ. Γώγος: “Τα πρόσφατα γεγονότα επιθέσεων βίας, μερικά εκ των οποίων οδήγησαν στο θάνατο συνανθρώπων μας έθεσαν στο δημόσιο διάλογο το νομικό πλαίσιο των ποινικών αδικημάτων βίας εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος και το κατά πόσο είναι αυτό αρκετό.

Ήδη παρατηρείται μία πολιτική κίνηση δηλώσεων περί αλλαγής του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και αυστηροποίησης αυτού.

Ωστόσο, μείζον ζήτημα είναι να κατανοήσουμε ότι το νομοθετικό έργο υπάρχει ήδη από το 2006 και θα παραθέσουμε κατωτέρω και το πόσο αυστηρό είναι.

Το μείζον ζήτημα είναι η πρακτική εφαρμογή του και η επιβολή των ποινών από τα δικαστήρια καθώς όπως υπάρχουν τα κατώτερα πλαίσια έτσι υπάρχουν και τα ανώτερα.

Αλλά ταυτόχρονα κρίσιμο ζήτημα είναι και η ενημέρωση και η προτροπή των θυμάτων για τα νομικά «όπλα» που έχουν για καταγγελία του θύτη, για μήνυση, έγκληση, κλήση στην αστυνομία, επίσκεψη σε δικηγόρο της επιλογής του κοκ.

Συγκεκριμένα, ο Ν. 3500/2006 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα στο άρθρο 6 τυποποιεί τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης με ποινές που ξεκινούν από ένα έτος και καταλήγουν σε κάθειρξη έως 15 έτη (αδίκημα εκ του αποτελέσματος – κρίσιμο το «ύψος» της ζημιάς που επήλθε ή που θα μπορούσε να επέλθει).

Παραδείγματα:

Παράλληλα, στο άρθρο 7 αναφέρονται τα αδικήματα της παράνομης βίας και της απειλής όπου οι ποινές ξεπερνούν τα όρια ενός οποιουδήποτε πλημμελήματος φτάνοντας στη μέγιστη ποινή των πέντε ετών.

Επιπρόσθετα, στο άρθρο 9 τυποποιείται το αδίκημα της προσβολής ης γενετήσιας αξιοπρέπειας, όπου: «Το μέλος της οικογένειας το οποίο προσβάλλει την αξιοπρέπεια άλλου μέλους της, με ιδιαίτερα ταπεινωτικό λόγο ή έργο που ανάγεται στη γενετήσια ζωή του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών». 

Κατανοεί κανείς επομένως, πως κάνοντας μία σύγκριση με τα αντίστοιχα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα, τα εγκλήματα κατά ζωής τα οποία τελούνται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος όχι μόνον καλύπτονται πλήρως από το νομικό μας σύστημα, αλλά θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει και ανακόλουθες κάποιες φορές τις ποινές συγκριτικά με την τροποποίηση του 2019. 

Αντί να συζητήσουμε για αυστηροποίηση ενός ήδη αυστηρού πλαισίου ίσως θα ήταν φρονιμότερο να συζητήσουμε για το πως θα μπορούσαμε να δώσουμε δύναμη στο θύμα να αποκτήσει φωνή και να καταγγείλει το θύτη.

Ενδοοικογενειακή βία: Γραμμή SOS

Απο τον Νοέμβριο του 2019 ξεκίνησε να τίθενται σε λειτουργία τα τμήματα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε όλες τις Περιφέρειες με αστυνομικούς που στη συντριπτική πλειοψηφία έχουν και άλλες σχετικές επιστημονικές γνώσεις (ψυχολογία, κοινωνιολογία).

Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία έχει αναπτύξει σχέδιο σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, για να υπάρχει έγκαιρα και γρήγορα καταγραφή περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας με στόχο την πρόληψη στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι, η Πολιτεία διαθέτει Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών βίας κατά των γυναικών, αποτελούμενο από:

-Δεκαεννιά ξενώνες, όπου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους.

-Τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 στην οποία μπορούν να  απευθύνονται γυναίκες θύματα βίας όλο το 24ωρο.

-Και 43 κέντρα εξειδικευμένων συμβούλων που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής στήριξης στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ