Οι νέοι “κριτές” του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και Εκλογοδικείου – Ποιοι επιλέχθηκαν για τη διετία 2026- 2027
Κληρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα νέα μέλη που θα αναλάβουν καθήκοντα.
Eurokinissi Νέοι «κριτές» αναλαμβάνουν καθήκοντα για την ερχόμενη διετία 2026- 2027 ως μέλη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και κατά συνέπεια του Εκλογοδικείου, σύμφωνα με την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο συμμετέχουν οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Eπικρατείας, του Aρείου Πάγου και του Eλεγκτικού Συνεδρίου και προεδρεύει ο αρχαιότερος από τους προέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου. Στην σύνθεση του, όταν λειτουργεί με σχηματισμό Εκλογοδικείου, δεν συμμετέχουν καθηγητές των Νομικών Σχολών.
Το νέο σχήμα όπως προέκυψε από την κλήρωση του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέδειξε 4 νέα μέλη από τους συμβούλους του, άλλα 4 από τον Άρειο Πάγο καθώς και δύο καθηγητές Νομικών Σχολών.
Από τους συμβούλους της Επικράτειας κληρώθηκαν ως τακτικά μέλη οι Μαρία Σωτηροπούλου, Ιωάννης Παπαγιάννης, Κωνσταντίνα Κονιδιτσιώτου και Ιωάννης Μιχαλακόπουλος και ως αναπληρωματικά μέλη κληρώθηκαν οι Ευαγγελία Τζιράκη, Φραντζέσκα Γιαννακού, Αικατερίνη Ρωξάνα και Σταυρούλα Κτιστάκη.
Από τον Άρειο Πάγο κληρώθηκαν ως τακτικά μέλη οι Κορνηλία Πανούτσου, Παναγιώτα Γκουδή-Νινέ, Χριστίνα Πουρνάρα και Μαρία Τατσέλου και ως αναπληρωματικά μέλη κληρώθηκαν οι Σοφία Καραγιάννη, Παναγιώτης Φιλόπουλος, Βασιλική Μουγιάντση και Χριστίνα Τζίμα.
Από τους καθηγητές των Νομικών Σχολών κληρώθηκαν ως τακτικά μέλη οι Βασίλειος Κονδύλης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Σπυρίδωνας Τσαντίνης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ως αναπληρωματικά μέλη κληρώθηκαν οι Απόστολος Καραγκουνίδης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Ιωάννης Ιγγλεζάκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι αρμοδιότητες του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου
Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο επιλαμβάνεται για την άρση:
- των συγκρούσεων μεταξύ των δικαστηρίων και των διοικητικών αρχών ή μεταξύ του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων αφενός και των αστικών και ποινικών δικαστηρίων αφετέρου ή μεταξύ του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των λοιπών δικαστηρίων,
- της αμφισβήτησης για την ουσιαστική αντισυνταγματικότητα ή την έννοια διατάξεων τυπικού νόμου, αν εκδόθηκαν γι’ αυτές αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου και
- της αμφισβήτησης για το χαρακτηρισμό κανόνων του διεθνούς δικαίου ως γενικά παραδεγμένων.
Η σύνθεση του ΑΕΔ σε σχηματισμό Εκλογοδικείου επιλαμβάνεται επί:
- ενστάσεων κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών,
- ασυμβίβαστου ή έκπτωσης βουλευτή και
- ελέγχου του κύρους και των αποτελεσμάτων δημοψηφίσματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κ. Μητσοτάκης: Επιστροφή δύο ενοικίων σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές Καταπέλτης η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής: “Η δολοφονία Φύσσα εντάσσεται σε φάση κλιμάκωσης της βίας με στόχο πρόκληση αντιδράσεων” ΟΠΕΚΕΠΕ: Πέντε κατηγορούμενοι ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους – Ανάμεσά τους συγγενείς του φερόμενου αρχηγούΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

