Παρασκευή 14 Μαϊου 2021

Οι συμβολαιογράφοι ερίζουν για την αποχή τους και στη μέση ο πολίτης μετέωρος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι συμβολαιογράφοι ερίζουν για την αποχή τους και στη μέση ο πολίτης μετέωρος

Διχασμένοι εμφανίζονται οι συμβολαιογράφοι Αθηνών και Πειραιά στην απόφαση για αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, καθώς σήμερα σε ανακοίνωση τους τα … ρίχνουν στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για “δήθεν αποχή” των συμβολαιογράφων αμφισβητώντας μάλιστα και το αποτέλεσμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 31 Δεκεμβρίου διευκρινίζοντας ότι αυτή δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ελλείψεως απαρτίας.

Ειδικότερα, αν και σύμφωνα μ το πρακτικό της έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε παραμονή της πρωτοχρονιάς στο ξενοδοχείο Τιτάνια στο κέντρο της Αθήνας, και το υπογράφουν η πρόεδρος της συνέλευσης Σοφία Φουρουντζόγλου και η γραμματέας αυτής Ειρήνη Μαρασόγλου, οι συμβολαιογράφοι ευρισκόμενοι σε νόμιμη απαρτία αποφάσισαν ομόφωνα αποχή από την υπογραφή συμβολαίων διαμαρτυρόμενοι για τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σήμερα σε δελτίο Τύπου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, με τίτλο “Κανονικά εργάζονται οι συμβολαιογράφοι έως τις 08.01.2020” διαψεύδεται κατηγορηματικά η διεξαγωγή της επίμαχης γενικής συνέλευσης της Πρωτοχρονιάς

διευκρινίζοντας ότι: “Η έκτακτη Γενική Συνέλευση, που συνεκλήθη για την 31η Δεκεμβρίου 2019, δεν πραγματοποιήθηκε καθώς δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη εκ του νόμου απαρτία. Κατόπιν τούτου, η έκτακτη Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί λόγω της μη ύπαρξης νόμιμης απαρτίας την 8η Ιανουαρίου 2020.

Ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί περί αποχής από τα καθήκοντα των συμβολαιογράφων, διότι ουδέποτε συγκροτήθηκε νόμιμα έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως την 8η Ιανουαρίου 2020 που θα συγκληθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση, όπου θα τεθούν τα θέματα, που απασχολούν τον κλάδο και θα αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν”.

Η εν λόγω ανακοίνωση δεν φέρει υπογραφή κανενός από τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου των συμβολαιογράφων,ενώ προκύπτει ότι μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει στους κόλπους των Συμβολαιογράφων  για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει ο Σύλλογος που ζητά άμεσα διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών με θέμα τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, που  ενώ τους μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τους υπαλλήλους ΔΟΥ (εφορίες), παράλληλα τους απειλούν με εξοντωτικά πρόστιμα, χωρίς οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να έχουν οργανώσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο για να εκτελέσουν οι συμβολαιογράφοι τα νέα καθήκοντα που τους ανατίθενται.

Σημειώνεται ότι  οι συμβολαιογράφοι δεν αντιδρούν στο να αναλάβουν την υποβολή ηλεκτρονικά των δηλώσεων, όμως απαιτούν να υπάρξει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει στην πράξη την άσκηση αυτών των καθηκόντων με ασφάλεια για τις συναλλαγές, τον πολίτη και το δημόσιο.

Όσο για τον πολίτη βρίσκεται στη μέση μιας κρίσης που έχει ξεσπάσει στο συμβολαιογραφικό σώμα και δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα σε συναλλαγές που χρειάζεται  όπως μεταβιβάσεις, υπογραφή συμβολαίων κλπ.

Το σημερινό δελτίο Τύπου του Συλλόγου

Κανονικά εργάζονται οι συμβολαιογράφοι έως τις 08.01.2020

Με αφορμή δημοσιεύματα περί δήθεν αποχής των συμβολαιογράφων του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου από τα καθήκοντά τους έως τις 8 Ιανουαρίου 2020, διευκρινίζεται ότι:

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση, που συνεκλήθη για την 31η Δεκεμβρίου 2019, δεν πραγματοποιήθηκε καθώς δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη εκ του νόμου απαρτία. Κατόπιν τούτου, η έκτακτη Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί λόγω της μη ύπαρξης νόμιμης απαρτίας την 8η Ιανουαρίου 2020.

Ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί περί αποχής από τα καθήκοντα των συμβολαιογράφων, διότι ουδέποτε συγκροτήθηκε νόμιμα έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως την 8η Ιανουαρίου 2020 που θα συγκληθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση, όπου θα τεθούν τα θέματα, που απασχολούν τον κλάδο και θα αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν.

Δείτε εδώ «Το πρακτικό της κοινοποίησης της Γ.Σ. στον πρόεδρο του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ