Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας ήταν και παραμένει εκείνος που θεώρησε εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης – ΒΙΝΤΕΟ

"Το ρολόι του κ. Τσίπρα έχει σταματήσει στο 2014. Μόνο που σήμερα όλοι ξέρουμε τι ακολούθησε τότε" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας ήταν και παραμένει εκείνος που θεώρησε εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης – ΒΙΝΤΕΟ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα τόνισε ότι «πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η Σύνοδος EUMED9 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υποδέχεται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οχτώ ηγέτες χωρών της νοτίου Ευρώπης και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κυβέρνηση εκφράζει απόλυτη ικανοποίηση για τα εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα της Συνόδου όπως αυτά αποτυπώνονται τόσο στην πολιτική διακήρυξη όσο και στη Διακήρυξη της Αθήνας για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον στη Μεσόγειο». 

«Η Διακήρυξη των Αθηνών που υπογράφηκε απ’ όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες του Νότου παρουσία της προέδρου της Κομισιόν αποτελεί ορόσημο για την EUMED9. Όπως είναι γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ποιότητα ζωής όσο και για την ευημερία της κοινωνίας μας αφού ο Τουρισμός και ο πρωτογενής μας τομέας συνδέονται άρρηκτα με τη φύση», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Οι εννιά ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος

Συνεχίζοντας την ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε πως «Μείζονος σημασίας ήταν οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν και απεικονίζονται στην πολιτική διακήρυξη, οι ηγέτες σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ομόφωνα, οι ηγέτες των 9 καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ και υπογραμμίζουν ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται πάντοτε με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας».

Όπως επίσης επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «συμφωνία υπήρξε και σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αυξημένων μεταναστευτικών ροών μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Οι εννιά ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος και τις οργανωμένες απόπειρες παράνομης εισροής μεταναστών».

Είπε ακόμη πως «τέλος τέθηκε το θέμα των ανατιμήσεων τόσο στις τιμές του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος. Αναδείχθηκε η πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και τονίστηκε η ανάγκη παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου: «μέσα και από αυτή τη Σύνοδο έγινε φανερό ότι ο πρωθυπουργός με το προσωπικό του κύρος, τις διεθνείς του επαφές και τη συνεχή του προσπάθεια έχει κατορθώσει να αναβαθμίσει τον πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδος, υπερασπιζόμενος αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια αλλά και τις επιδιώξεις μας σε όλα τα επίπεδα». Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας θεώρησε ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης

Προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές: Η αποσυμφόρηση των νησιών μας συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να πει δυο λόγια για ό,τι αφορά τη φιλοξενία προσφύγων στη χώρα μας και τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. «Η πρώτη κλειστή ελεγχόμενη ροή εγκαινιάστηκε το Σάββατο στη Σάμο. Πρόκειται για μια δομή η οποία χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ. Είναι μία δομή που όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνησή μας βρίσκεται μακριά από τον αστικό ιστό, με συνθήκες αξιοπρέπειας για όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας αλλά και ελέγχου για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή ή προς απέλαση.

Τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών σε Κω και Λέρο».

Και ο κ. Οικονόμου τόνισε: «θέλω να σημειώσω ότι η αποσυμφόρηση των νησιών μας συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Τον Αύγουστο καταγράφηκε μείωση κατά 81% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020.

Ενώ ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στην ελληνική επικράτεια ήταν μειωμένος κατά 49%.

Οι ροές-αφίξεις κατά το πρώτο οχτάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 53% σε σχέση με το πρώτο οχτάμηνο του 2020 ενώ στα νησιά οι αφίξεις μας είναι μειωμένες κατά 78%. Στο ίδιο διάστημα αναχώρησαν 7.841 άτομα με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών». Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας θεώρησε ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης

Ο κ. Τσίπρας ήταν και παραμένει εκείνος που θεώρησε εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε: «Το βασικό συμπέρασμα από την παρουσία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Δ.Ε.Θ., τόσο στην ομιλία του όσο και στη συνέντευξη Τύπου, είναι ότι τίποτα δεν κατάλαβε και σε τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ήταν και παραμένει εκείνος που θεώρησε εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης. Αρκέστηκε να επαναλαμβάνει όλα όσα έλεγε την περίοδο της διακυβέρνησής του, δείχνοντας αλαζονεία απέναντι στους πολίτες που τον καταψήφισαν και αποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο νέο περιβάλλον, εγχώριο και διεθνές, που έχει προκύψει από τις εκλογές του 2019 και μετά. Το ρολόι του κ. Τσίπρα έχει σταματήσει στο 2014. Μόνο που σήμερα όλοι ξέρουμε τι ακολούθησε τότε.

Δεν απάντησε σε κανένα από τα μεγάλα διακυβεύματα του αύριο και σε κανένα ερώτημα του σήμερα. Και αυτό γιατί κατανοεί την πραγματικότητα μέσω παρωχημένων ερμηνευτικών εργαλείων. Επειδή δεν κατάφερε να παρουσιάσει μια συμπαγή και πειστική πολιτική πρόταση, συνοδευόμενη από σαφές και μελετημένο οικονομικό σχέδιο, επανήλθε στα συνηθισμένα κλίσε και τα προσφιλή του ψέματα. Το ποιο αγαπημένο ότι δήθεν ο πρωθυπουργός νομοθετεί για τους πλούσιους, για τους λίγους και τους ισχυρούς.

Η ιστορία όμως έδειξε ότι ο κ. Τσίπρας νομοθετούσε για να αρπάξει το εισόδημα της μεσαίας τάξης, ενώ η κυβέρνησή μας σήμερα νομοθετεί για να ενισχύσει το εισόδημα όλων των πολιτών. Ο κ. Τσίπρας παραμένει αγκυλωμένος στο παρελθόν, το πλαίσιο σκέψης του και η πολιτική του συγκρότηση δεν έχουν καμιά αναφορά στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Εκφράζει τη βαθιά συντήρηση, σε κάθε επίπεδο: πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό. Για αυτό και επέμεινε στο λόγο του στις λέξεις «επιστροφή» και «κατάργηση», παρά το γεγονός ότι το βασικό του σύνθημα υποτίθεται πως ήταν η «νέα αρχή».

Η δική μας κουλτούρα ,η δική μας πολιτική αρχή είναι σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Είναι η διασφάλιση του ατομικού συμφέροντος μέσα από την προαγωγή του συνολικού αγαθού. Η πολιτική της κυβέρνησης έως σήμερα και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. έχουν ως κοινό παρονομαστή την κατοχύρωση του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, χωρίς να αφήνουν κανένα πίσω.

Η κατάργηση των φορών στη γονική παροχή και τη δωρεά, η συνέχιση της μείωσης ΕΝΦΙΑ, η συνέχιση μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που δημιουργούν σταθερή ενίσχυση του εισοδήματος, η εκ νέου αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, οι επενδύσεις που προσελκύουμε και δημιουργούν δουλειές και θέσεις εργασίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους, η αναβάθμιση των σπουδών και του δημόσιου σχολείου, η στήριξη των νέων γονιών, η αύξηση κατά 22% βασικών επιδομάτων σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2020 και τόσα άλλα που πετύχαμε μέσα στις συνθήκες κρίσης είναι η αλήθεια που γνωρίζουν οι Έλληνες και η καλύτερη απάντηση», τόνισε ο κ. Οικονόμου. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας θεώρησε ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης

Συνάντηση του πρωθυπουργού αύριο με Κ. Μπακογιάννη και Ε. Ιμάμογλου

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου έκανε δύο ανακοινώσεις:

«-Αύριο το απόγευμα θα υπάρξει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για τον εμβολιασμό των ανηλίκων με την παρουσία της κυρίας Θεοδωρίδου και της κυρίας Παπαευαγγέλου. Θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν γονείς και μαθητές μέσα από το κανάλι youtube υπουργείου Παιδείας -θα βγουν σε λίγο και οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας- και θα μπορούν από σήμερα να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους.

-Επίσης, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου τους Δημάρχους Αθηνών και Κωνσταντινούπολης τον κ. Μπακογιάννη και τον κ. Ιμάμογλου».

Οποιαδήποτε απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να ταυτίσει την κυβέρνηση με μια δήθεν ελίτ, διαψεύδεται από τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα

«Η περιβόητη, περήφανη διαπραγμάτευση του πρώτου 6μήνου οδήγησε σε μεγάλα αχρείαστα βάρη στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία ο κ. Τσίπρας καθ’ ομολογία και του ίδιου στη Θεσσαλονίκη και του κ. Τσακαλώτου και πολλών βουλευτών και στελεχών, επέλεξε να φορτώσουν με εξοντωτικό τρόπο στη μεσαία τάξη. Επέλεξε να προβεί στην φορολογική αφαίμαξη της μεσαίας τάξης, επέλεξε να επιβάλλει στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων το να πληρώνει περισσότερα από όσα βγάζει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και όλο αυτό ήταν έργο της προοδευτικής διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη, τον κ. Καμμένο και όλους τους υπόλοιπους» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επανέλαβε ότι δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν κινητή και ακίνητη περιουσία μέχρι 800.000 ευρώ να την μεταβιβάσουν στα παιδιά τους χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ . «Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθώντας να υποστηρίξει το αφήγημα της νομοθέτησης για λίγους και ισχυρούς προβάλει διάφορα επιχειρήματα, αξιοποιεί φωτογραφικά κάποια στοιχεία αποκρύπτοντας την ουσία της αλήθειας. Η πραγματικότητα είναι ότι όποιος σήμερα έχει μια περιουσία που είναι από 150.000 ευρώ και πάνω, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια τα οποία δεν είναι υπόχρεα ΕΝΦΙΑ και δεν συμπεριλαμβάνονται στα στατιστικά στοιχεία για τα οποία μίλησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη, μετρητά, άλλα κινητά στοιχεία θα μπορεί να τα μεταβιβάζει στα παιδιά τους χωρίς να πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο» είπε και αναρωτήθηκε αν μια οικογένεια που θέλει να δώσει στα παιδιά της 10.000, 20.000 30.000 ευρώ από το κομπόδεμα που μάζεψε ή κάποια άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία, για τα οποία μέχρι τώρα πλήρωνε 10% φόρο είναι μια οικογένεια που ανήκει στην ελίτ; «Είναι οι πλούσιοι; είναι οι λίγοι; είναι οι ισχυροί για τους οποίους νομοθετεί η κυβέρνηση;» ανέφερε και πρόσθεσε «Δεν έχουν υπόψη τους στον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν τέτοιες οικογένειες στην ελληνική κοινωνία που έχουν μάθει αξιακά τα χρήματα που μαζεύουν με κόπο να τα δίνουν στα παιδιά τους στο ξεκίνημα της καινούργιας τους ζωής, επαγγελματικά στο πρώτο τους βήμα; Αυτό είναι και αξιακό στοιχείο της ελληνικής οικογένειας πέρα από την οικονομική του διάσταση».

Επίσης ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε απόπειρα, εξαιτίας της έλλειψης μιας συγκροτημένης πολιτικής πρότασης στην οικονομική πολιτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, να ταυτίσει την κυβέρνηση με μια δήθεν ελίτ, με τα ταξικά δίπολα που αναπαράγουν ρητορική και προσεγγίσεις άλλων εποχών, η οποία επιβεβαιώνει ότι είναι αγκυλωμένοι στο παρελθόν, διαψεύδεται από τα αποτελέσματα της πολιτικής της σε όλα τα επίπεδα. «Της οικονομικής πολιτικής, των μεταρρυθμίσεων της υποστήριξης που δίνουμε με την πολιτική μας σε όλο τον ελληνικό λαό, οριζόντια» είπε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της e-food είπε ότι είναι διαφορετικό πράγμα η επιλογή της εταιρείας και ο τρόπος με τον οποίο φρόντισε να την επικοινωνήσει, και διαφορετικό πράγμα αν το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει είναι πολύ πιο προωθημένο από ότι ίσχυε στο παρελθόν για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συγκεκριμένων εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του delivery αλλά και των εργαζομένων στο σύνολό τους με πλατφόρμες, τηλεργασία και με όλες τις καινούργιες συνθήκες που δημιουργήθηκαν μέσα από την πανδημία.

«Είναι η δική μας κυβέρνηση και ο δικό μας νόμος που υποχρέωσε τους εργοδότες να αγοράζουν τον εξοπλισμό των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο, που τους έδωσε την δυνατότητα να συνδικαλίζονται, που τους έδωσε την δυνατότητα να γνωρίζουν και να γνωρίζουν και οι εργοδότες ότι είναι απολύτως διακριτές οι σχέσεις εργασίας με τις οποίες πρέπει να απασχολούνται οι άνθρωποι στις εταιρείες αυτές και να μην δημιουργούνται συγχύσεις. Είναι η δική μας κυβέρνηση που έχει δώσει τα θεσμικά εργαλεία και τις κατευθύνσεις στο ΣΕΠΕ να ελέγχει πολύ έγκαιρα και αποτελεσματικά συμπεριφορές που φαίνεται να δημιουργούν αδικίες ή που παραβιάζουν δικαιώματα των εργαζομένων» είπε και συμπλήρωσε «είναι σαφής η διάκριση απέναντι σε πρακτικές επιχειρήσεων που μπορούν να χαρακτηριστούν έως και αθέμιτες και άδικες απέναντι σε ανθρώπους που έβαλαν μεγάλη πλάτη στην περίοδο της πανδημίας και βοήθησαν στην κερδοφόρα ανάπτυξη των επιχειρήσεων από το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει. «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει έχει αναβαθμίσει και την προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων» υπογράμμισε. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας θεώρησε ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής τα προγράμματα των δύο ηγετών δείχνουν ότι δε συμπίπτει η παρουσία τους στη Νέα Υόρκη. «Εάν ο κ. Ερντογάν παρατείνει την παραμονή του και υποβληθεί τέτοιο αίτημα θα εξεταστεί διπλωματικά. Και νομίζω ότι θα απαντηθεί θετικά», σημείωσε ο κ. Οικονόμου. «Η στάση της Ελλάδας είναι σταθερή και πάγια. Με ψυχραιμία αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά. Η πολιτική μας, επιτρέπει στη χώρα να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της», σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση για τις νέες προκλητικές κινήσεις της ‘Αγκυρας.

Επιπλέον ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι κάθε Τετάρτη θα ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ στοιχεία για τα παιδιά 4-17 ετών που νοσούν. Σημείωσε ότι στην ηλικιακή αυτή ομάδα από τον Μάρτιο και μετά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα, το ποσοστό δηλαδή των παιδιών που νοσούν σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. «Το πρώτο τρίμηνο το ποσοστό ήταν 5-7% και μετά ανέβηκε σε ένα ποσοστό της τάξης του 15%. Αυτό δείχνει ότι πριν την έναρξη των σχολείων είχε ξεκινήσει η αύξηση του αριθμού των παιδιών που νοσούν» είπε υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ένα πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων με στόχο να είναι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικούς στις αίθουσες. «Το σχέδιο αυτό βασίζεται στη δυνατότητα εμβολιασμού που εξελίσσεται και που δεν θα σταματήσουμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να πείθουμε όλο και περισσότερα παιδιά να εμβολιάζονται. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας με την ημερίδα που θα γίνει αύριο. Έχουμε σχεδιάσει το πλαίσιο λειτουργίας μέσα στις αίθουσες, στο προαύλιο και το σχολείο και τον συνεχή έλεγχο με αυτοδιαγνωστικά test έτσι ώστε μέσα από αυτό πλέγμα ενεργειών να διασφαλίσουμε ότι θα κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και τα παιδιά στις αίθουσες» είπε τονίζοντας ότι ανάλογα με τα δεδομένα που έχουμε θα εξελίσσεται και η παρέμβαση και η πολιτική της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ