ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το δυστύχημα στα Τέμπη – Πώς εξηγεί την αιτία της δημιουργίας πυρόσφαιρας μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών
Το πόρισμα του καθηγητή Δημήτρη Καρώνη παραδόθηκε στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη - Αριθμεί 132 σελίδες - AΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ.

Το πολυαναμενόμενο πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που καλούνταν να εντοπίσει την αιτία της δημιουργίας της πυρόσφαιρας μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, παραδόθηκε σήμερα το πρωί (23/5) στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη.
Πρόκειται για το πόρισμα του καθηγητή του εργαστηρίου Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρη Καρώνη.
Η πραγματογνωμοσύνη του κ. Καρώνη, που αριθμεί 132 σελίδες και είναι εμπεριστατωμένη και βασισμένη σε αναλύσεις και δεδομένα του Γενικού Χημείου του Κράτους, αυτοψίες και λήψη υλικών από το χώρο του δυστυχήματος, διεθνή επιστημονικά δεδομένα, συγκρίσεις και αξιολογήσεις, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα έλαια των μηχανών (έλαια σιλικόνης) υπό τις συνθήκες του δυστυχήματος μπορεί να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα καθώς κρίνεται ότι το έλαιο αυτό μπορεί υπό θερμοκρασίες 330 βαθμών και άνω να αναφλέγεται.
Πόρισμα Μετσόβιου για Τέμπη
Στο ερώτημα αν είναι δυνατή η καύση του ελαίου (σιλικόνης) ψύξης των μετασχηματιστών (Μ/Σ) των ηλεκτραμαξών των συγκρουσθεισών αμαξοστοιχιών, το πόρισμα σημειώνει: «Όσον αφορά την καύση, τα έλαια σιλικόνης με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να αναφλεγούν όταν η θερμοκρασία στο χώρο υπερβεί τους 300 °C και εν συνεχεία να καούν. Στο έγγραφό της η Hellenic Train αναφέρει ότι: “Σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, η θερμοκρασία του μετασχηματιστή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες εξωτερικούς, όπως η θερμοκρασία περιβάλλοντος, και εσωτερικούς, όπως η τιμή της ζητούμενης και της παραγόμενης ισχύος η οποία διαρκώς μεταβάλλεται. Σύμφωνα με τον Κατασκευαστή θεωρείται υπερβολική όταν υπερβαίνει τους 155 °C στην περιέλιξη του μετασχηματιστή και τους 90 °C στο υγρό σιλικόνης. Επομένως, η θερμοκρασία των ελαίων πρέπει να ήταν στην περιοχή των 90 °C και κατά συνέπεια πολύ χαμηλότερη του σημείου ανάφλεξης των ελαίων. Άρα, όσον αφορά την καύση, είναι λογικό να υποτεθεί ότι τα έλαια σιλικόνης συμμετείχαν στην πυρκαγιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσας μετά την ανάπτυξη της πύρινης σφαίρας».
«Ο σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης ρεύματος είναι εφικτός. Αυτό σημαίνει πως και στην περίπτωση του υπό διερεύνηση τραγικού δυστυχήματος, είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, αφού έχουν καταγραφεί αναλαμπές που αποδίδονται σε ηλεκτρικό τόξο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σχετικά με πιθανό εύφλεκτο φορτίο στην εμπορική αμαξοστοιχία, το πόρισμα σημειώνει: «Από τα στοιχεία του φορτίου της εμπορικής αμαξοστοιχίας και την Έκθεση Αυτοψίας της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν αναφέρεται πουθενά καταγραφή υλικού που θα έχει χαρακτηριστικά αυτών που απαιτούνται για το σχηματισμό εύφλεκτου νέφους ατμών που θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχηματισμό πύρινης σφαίρας. Επίσης, σύμφωνα με το με ΑΠ 3022/21/8925/4-ζ΄/27-03-2025 έγγραφο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, τα 3 βίντεο που απεικονίζουν τη διέλευση της εμπορικής αμαξοστοιχίας από τη Νότια Σήραγγα Πλαταμώνα και το ΚΕΚ Ραψάνης αποτελούν ακριβή αντίγραφα (γνήσια) αρχείων βίντεο από τις αντίστοιχες κάμερες ασφαλείας. Κατόπιν παρακολούθησης των σχετικών βίντεο, παρατηρείται ότι οι 3 ανοιχτές φορτάμαξες δεν έφεραν επάνω τους κάτι άλλο πέραν των μεταλλικών ελασμάτων (λαμαρίνες) που αναφέρονταν στις αντίστοιχες φορτωτικές (δεν εντοπίζεται πάνω στα μεταλλικά ελάσματα κάποιο αντικείμενο που θα μπορούσε να παραπέμπει σε δεξαμενή ή δοχεία αποθήκευσης κάποιου υγρού). Με δεδομένο δε πως οι υπόλοιπες φορτάμαξες με τα εμπορευματοκιβώτια δεν είχαν το παραμικρό ίχνος φωτιάς, και σύμφωνα με την Έκθεση Αυτοψίας της Ελληνικής Αστυνομίας τα εμπορευματοκιβώτια βρέθηκαν είτε με εμπορεύματα σύμφωνα με τις φορτωτικές είτε κενά, δε φαίνεται να υπήρχε στην εμπορική αμαξοστοιχία φορτίο με πτητικό υλικό από το οποίο θα μπορούσε να σχηματιστεί νέφος εύφλεκτων ατμών που θα οδηγούσε σε σχηματισμό πύρινης σφαίρας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικογραφία περιλαμβάνει και άλλες πραγματογνωμοσύνες από τεχνικούς συμβούλους συγγενών θυμάτων αλλά και από την Πυροσβεστική. Όλες θα αξιολογηθούν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
Αρνητική για έκρηξη η πραγματογνωμοσύνη του Πέτρου Τσακιρίδη (ΕΜΠ)
Αρνητική είναι η πραγματογνωμοσύνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που εξέτασε, για λογαριασμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα υπολείμματα (τμήματα του πιλοτηρίου και τα πλαίσια της ηλεκτρομηχανής) προκειμένου να αποφανθεί, αν είχαν ενδείξεις από φωτιά (έκρηξη) ή είχαν μόνο χτυπήματα (αλλοιώσεις) λόγω της τραγικής σιδηροδρομικής σύγκρουσης στα Τέμπη.
Αναλυτικότερα, ο καθηγητής της Σχολής Μεταλλουργών – Μεταλλειολόγων του Πολυτεχνείου Πέτρος Τσακιρίδης, παρέδωσε στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαϊμη την πραγματογνωμοσύνη του, η οποία αναφέρει ότι έπειτα από την αυτοψία στην περιοχή Κουλούρι που έγινε από την αρμόδια υπηρεσία (ΔΑΕ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα κομμάτια του πιλοτηρίου, τα πλαίσια της ηλεκτρομηχανής και όλα τα δείγματα που ελήφθησαν και εξετάστηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι καμένα, δεν δηλώνουν, δηλαδή, έκρηξη ή φωτιά, αλλά φέρουν μόνον παραμορφώσεις από χτυπήματα που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση των τρένων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική “πυρόσφαιρα” μεταξύ των κομμάτων προκάλεσε το πόρισμα του ΕΜΠ για τα Τέμπη Ο πρόεδρος του ΣτΕ στέλνει μήνυμα στις κυβερνήσεις: «Νομοθετούν κατά παράβαση της νομολογίας του ΣτΕ, προς εξυπηρέτηση κοινωνικών και επαγγελματικών αιτημάτων» Απολογίες για την «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης»: Στη φυλακή και δεύτερος κατηγορούμενος Η ευρωπαϊκή “ασπίδα” των δικηγόρων: Υπογράφεται η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία του επαγγέλματοςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr