Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ολόκληρο το νομοσχέδιο για την “συνεπιμέλεια” που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση – Τι αλλάζει στο οικογενειακό δίκαιο μετά από 37 χρόνια

Το νομοσχέδιο φέρνει σημαντικές αλλαγές τόσο στον ελάχιστο χρόνο που θα περνάει το παιδί με τον γονέα που δεν ασκεί την επιμέλεια όσο και ειδικό point system αφαίρεσης της επιμέλειας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολόκληρο το νομοσχέδιο για την “συνεπιμέλεια” που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση – Τι αλλάζει στο οικογενειακό δίκαιο μετά από 37 χρόνια Freepik

Μια ριζική αλλαγή που μεταρρυθμίζει πλήρως το οικογενειακό Δίκαιο μετά από 37 χρόνια επιχειρεί με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το σχέδιο θα μείνει σε διαβούλευση έως την 1η Απριλίου και μετά την ενσωμάτωση των τυχόν παρατηρήσεων αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Σχέδιο-νόμου-συνεπιμέλεια

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου» και σύμφωνα με τους συντάκτες του “συνιστά μια παιδοκεντρική μεταρρύθμιση, η οποία διατηρεί και ενισχύει το αληθές και πραγματικό συμφέρον του παιδιού ως το βασικό κριτήριο για τη ρύθμιση των σχέσεων των τέκνων με τους γονείς τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ-ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ: Ανάλυση-Συνεπειών-Ρύθμισης-συνεπιμέλεια

Για την εξυπηρέτηση του πραγματικού και αληθούς συμφέροντος του παιδιού, με το Σχέδιο Νόμου καθιερώνονται καινοτομίες που διευκολύνουν τη συνεννόηση των γονέων μετά τη διάσπαση του έγγαμου βίου και καθιερώνονται αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία θα υποβοηθείται η ασφαλής δικανική κρίση για τις υποθέσεις που άγονται στα δικαστήρια”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 8 ερωτήσεις και απαντήσεις που ρίχνουν φως στο νομοσχέδιο για τη «συνεπιμέλεια»

Τι αλλάζει

Ειδικότερα, με το Νομοσχέδιο:

– καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο, όπως εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Προάγονται, παράλληλα, οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση.

– θεσπίζεται το μαχητό τεκμήριο του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει.

-Καθιερώνονται, επίσης, αντικειμενικά κριτήρια (σ.σ point system) κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, τα οποία λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το δικαστήριο στη ρύθμιση των ζητημάτων γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων, όπως η αδικαιολόγητη μη καταβολή της διατροφής, η έλλειψη σεβασμού στις δικαστικές αποφάσεις και στις συμφωνίες των διαζευγμένων γονέων και η διάρρηξη των σχέσεων του παιδιού με τον άλλον γονέα.

-προβλέπεται η θέσπιση ειδικών προγραμμάτων της Εθνικής Σχολής Δικαστών για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών, που θα δικάζουν τις οικογενειακές διαφορές, από εξειδικευμένους Ψυχολόγους, Κοινωνιολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς, Καθηγητές ΑΕΙ και Δικαστικούς Λειτουργούς.

Το Νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων στο σύνδεσμο

http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=14617

Καινοτομίες

Όπως έχει γράψει το dikastiko.gr σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα περιλαμβάνει πέντε καινοτόμες διατάξεις:

1) Η μη διάκριση μεταξύ των γονέων, καθώς καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο,

2) Οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση,

3) Η θέσπιση του μαχητού τεκμηρίου του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει,

4) Η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, όπως είναι η μη καταβολή της διατροφής και

5) Η δημιουργία ειδικών προγραμμάτων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για την επιμόρφωση των δικαστικών, που θα δικάζουν αποκλειστικά τις οικογενειακές διαφορές.

Μεταβατικές διατάξεις

Το νομοσχέδιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά τις 30 Ιουνίου 2021 όταν θα ολοκληρωθούν τα προγράμματα επιμόρφωσης των δικαστών από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Απαντά μάλιστα τι θα συμβεί για τις παλαιότερες ή τις εκκρεμείς υποθέσεις , αφού περιλαμβάνονται μεταβατικές διατάξεις, με τις οποίες οι προτεινόμενες ρυθμίσεις εφαρμόζονται και επί εκκρεμών υποθέσεων, εφόσον δεν έχει ακόμη εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση, και παρέχεται η δυνατότητα μεταρρύθμισης ή ανάκλησης εγγράφων συμφωνιών εντός χρονικού διαστήματος 2 ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου, προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με τα νέα νομικά δεδομένα.

Το 1/3

Όσον αφορά στο χρόνο επικοινωνίας αυτός ανεβαίνει τουλάχιστον στο (μαχητό τεκμήριο) 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και έτσι εξασφαλίζεται αυξημένη επικοινωνία και ποιοτικός χρόνος του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει. Αυτό όμως μπορεί να αυξηθεί και παραπάνω ή να μειωθεί (σε πολύ έσχατες περιπτώσεις) ώστε να μην διαταράσσεται η καθημερινή ζωή του παιδιού, οι σχολικές, εξωσχολικές και κοινωνικές του δραστηριότητες, καθώς οι δικαστικές αρχές μπορούν να παρεκκλίνουν με βάση το αληθές και πραγματικό συμφέρον του παιδιού.

Κακή άσκηση γονικής μέριμνας

Καθιερώνονται επίσης για πρώτη φορά, όπως είπε ο κ.Τσιάρας, «έστω και ενδεικτικά, κριτήρια κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, η διαπίστωση της οποίας δύναται να οδηγήσει ακόμη και στην αφαίρεσή της από τον υπαίτιο γονέα, με κριτήριο πάντοτε το συμφέρον του τέκνου».

Τα κριτήρια αυτά, προσέθεσε ο κ. Τσιάρας, «λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το δικαστήριο στη ρύθμιση των ζητημάτων γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων, όπως η μη καταβολή της διατροφής, ο μη σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις και στις συμφωνίες των διαζευγμένων γονέων και η διάρρηξη των σχέσεων του παιδιού με τον άλλον γονέα. Το δικαστήριο μπορεί να διευρύνει κατά την κρίση του τα κριτήρια αυτά, και να προσθέσει κριτήρια που κατά την κρίση του πρέπει να αξιολογούνται».

Ακόμη, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, προβλέπεται «η θέσπιση ειδικών προγραμμάτων της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών, που θα εκδικάζουν τις οικογενειακές διαφορές, από εξειδικευμένους ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, καθηγητές ΑΕΙ και δικαστικούς λειτουργούς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ