Πέμπτη 23 Μαϊου 2024

Ολομέλεια Δικηγόρων: Έντονες αντιρρήσεις για τη διάσπαση των Πρωτοδικείων Αθηνών – Πειραιά και τη δημιουργία περιφερειακών Πρωτοδικείων

Οι δικηγόροι συμφωνούν μεν με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, πλην δεν αποκλείουν κινητοποιήσεις για τη διάσπαση των Πρωτοδικείων Αθηνών- Πειραιώς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολομέλεια Δικηγόρων: Έντονες αντιρρήσεις για τη διάσπαση των Πρωτοδικείων Αθηνών – Πειραιά και τη δημιουργία περιφερειακών Πρωτοδικείων Eurokinissi

Ναι μεν… αλλά λένε οι δικηγόροι για το νέο Δικαστικό Χάρτη, καθώς αφενός συμφωνούν με τις διατάξεις για ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, αφετέρου όμως εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη διάσπαση των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς με τη δημιουργία πολλών περιφερειακών Πρωτοδικείων στην Αττική.

Σε ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος επαναλαμβάνει «την πάγια θέση της για τη διατήρηση όλων των Πρωτοδικείων της χώρας, ως έχουν σήμερα και εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις προωθούμενες διατάξεις για τη λειτουργία παράλληλων Πρωτοδικείων», εκφράζοντας σε κάθε περίπτωση «την έντονη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη διάσπαση των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς με τη δημιουργία πολλών περιφερειακών Πρωτοδικείων στην Αττική (πέραν των υφισταμένων Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιά) στη θέση των καταργούμενων Ειρηνοδικείων».

Δικηγόροι για νέο Δικαστικό Χάρτη: Έως και αδυναμία άσκησης του επαγγέλματος – Άμεση συνάντηση με τον υπουργό

«Θα έχει δραματικές δυσκολίες ως και αδυναμία άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος στους νέους και μικρομεσαίους δικηγόρους. Μία ρύθμιση που ξεπερνά την αντίστοιχη πρωτοβουλία επί υπουργίας Κοντονή, που είχε συγκεντρώσει την ομόθυμη αντίθεση του δικηγορικού σώματος» τονίζουν οι δικηγόροι.

Δικηγόροι για νέο Δικαστικό Χάρτη

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας «θα επιδιώξει άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή των προωθούμενων προς ψήφιση διατάξεων στην απονομή της δικαιοσύνης και τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρουν».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα 11-4-2024, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Συντονιστική Επιτροπή, με αφορμή το σχέδιο νόμου για το νέο δικαστικό χάρτη, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, θεωρεί ως θετική εξέλιξη την αποδοχή των θέσεων της Ολομέλειας και συμφωνεί με την ανάγκη ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και τη διατήρηση όλων των υφιστάμενων σήμερα Εφετείων και των Πρωτοδικείων των νησιωτικών και των ακριτικών περιοχών.

Επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Ολομέλειας για τη διατήρηση όλων των Πρωτοδικείων της χώρας, ως έχουν σήμερα και εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις προωθούμενες διατάξεις για τη λειτουργία παράλληλων Πρωτοδικείων.

Εκφράζει επίσης, την έντονη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη διάσπαση των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς με τη δημιουργία πολλών περιφερειακών Πρωτοδικείων στην Αττική (πέραν των υφισταμένων Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιά) στη θέση των καταργούμενων Ειρηνοδικείων, γεγονός που θα έχει δραματικές δυσκολίες ως και αδυναμία άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος στους νέους και μικρομεσαίους δικηγόρους. Μία ρύθμιση που ξεπερνά την αντίστοιχη πρωτοβουλία επί υπουργίας Κοντονή, που είχε συγκεντρώσει την ομόθυμη αντίθεση του δικηγορικού σώματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή θα επιδιώξει άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή των προωθούμενων προς ψήφιση διατάξεων στην απονομή της δικαιοσύνης και τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρουν.

Η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στην Αθήνα, με φυσική παρουσία των μελών της, για τη λήψη αποφάσεων για τις κινητοποιήσεις του κλάδου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ