Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Ολομέλεια Δικηγόρων στην Καβάλα: Πυρά Βερβεσού για τις υποκλοπές – “Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;” – Τι είπε για τις παθογένειες της Δικαιοσύνης – ΦΩΤΟ

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που έγινε στην Καβάλα ο Δ. Βερβεσός εξαπέλυσε σφοδρά πυρά για το θέμα των υποκλοπών, μιλώντας για ανάγκη να επεκταθεί ο έλεγχος από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επιταχυνθεί η ποινική έρευνα για υπόθεση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολομέλεια Δικηγόρων στην Καβάλα: Πυρά Βερβεσού για τις υποκλοπές – “Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;” – Τι είπε για τις παθογένειες της Δικαιοσύνης – ΦΩΤΟ

Σφοδρά πυρά για την υπόθεση των υποκλοπών εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στη συνεδρίαση που διεξάγεται στην πόλη της Καβάλας. Ο κ. Βερβεσός μίλησε ουσιαστικά για ελλειμματική έρευνα τόσο σε επίπεδο ευθυνών(πειθαρχικό της εισαγγελέως) όσο και ουσίας στη νομιμότητα των επισυνδέσεων. “Το κράτος δικαίου δεν ανέχεται νησίδες αυθαιρεσίας ούτε κρατικούς λειτουργούς και υπαλλήλους αυτοεξαιρούμενους του ελέγχου και της λογοδοσίας. Στις δημοκρατίες αυτοί που ετάχθησαν να φυλάττουν Θερμοπύλες, είναι αυτοί που πρέπει να ελέγχονται πρωτίστως. Διότι, αλλιώς, ποιος θα μας φυλάττει από τους φύλακες;”, είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε επίσης ότι καθίσταται αδήριτη ανάγκη η πλήρης διερεύνηση της νομιμότητας ή μη των επίμαχων επισυνδέσεων ως προς τα εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα και ότι η σχετική έρευνα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο σε πλημμεληματικής υφής ζητήματα.

Έλεγχος

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά:

“Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να διακριβωθεί εάν εξαντλήθηκαν τα όρια ελέγχου που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Το ζήτημα δεν έχει απασχολήσει νομίζω επαρκώς τον δημόσιο διάλογο και γι’ αυτό επιθυμώ να το αναδείξω:

 Κατ’ αρχάς, ο ν. 3115/2003 για την ΑΔΑΕ προβλέπει ότι «η Α.Δ.Α.Ε. υπεισέρχεται μόνο στον έλεγχο της τήρησης των όρων και της διαδικασίας άρσης του απορρήτου, χωρίς να εξετάζει την κρίση των αρμόδιων δικαστικών αρχών». Τι σημαίνει αυτό; Ότι πράγματι η ΑΔΑΕ δεν κάνει έλεγχο σκοπιμότητας των αποφάσεων άρσης του απορρήτου. Όμως και δικαιούται και υποχρεούται να ελέγχει, πέραν της διαδικασίας και τους «όρους», δηλ. τη νομιμότητα της επισύνδεσης. Συνεπώς, η ΑΔΑΕ οφείλει να κάνει πλήρη έλεγχο νομιμότητας, και υπόκειται η ίδια, δηλ. τα μέλη και τα στελέχη της, σε έλεγχο εάν αδρανούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

– Δεύτερον, η εισαγγελική διάταξη που εκδίδεται κατ’ άρθρο 3 ν. 2225/1994 για την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν συνιστά δικαστική απόφαση.

Συνεπώς, ο εισαγγελικός λειτουργός δεν είναι ανέλεγκτος, αλλά υπόκειται στον (πειθαρχικό) έλεγχο της προϊσταμένης εισαγγελικής αρχής. Είναι λοιπόν απορίας άξιο, γιατί ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου περιορίζει μέχρι σήμερα την έρευνά του μόνο στα πλημμεληματικής υφής ζητήματα της διαρροής πληροφοριών από την ΕΥΠ τιθέμενος μάλιστα ο ίδιος επικεφαλής της έρευνας- κάτι που δεν συνηθίζεται και δεν διερευνά το μείζον ζήτημα της νομιμότητας των επίμαχων «επισυνδέσεων» για τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται. Τοσούτω μάλλον, καθόσον η εισαγγελική λειτουργός που έλαβε την επίμαχη απόφαση φέρεται να έχει πει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι προέβη σε έλεγχο ουσίας και συνηγόρησε υπέρ της άρσης του απορρήτου.

– Τρίτον, ουδείς κείται πέραν και πάνω των ποινικών νόμων.Εν προκειμένω, ενώ έχουν υποβληθεί σχετικές μηνυτήριες αναφορές, για καμία εξ αυτών δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει επαρκώς η ποινική διαδικασία. Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με απειλές της Δημοκρατίας οι λειτουργοί της ποινικής δικαιοσύνης, οφείλουν να ενεργούν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση δεν απέχει πολύ από τη συγκάλυψη και η συγκάλυψη δεν απέχει πολύ από τη συνενοχή.

– Τέταρτον, ο πολιτικός έλεγχος της Βουλής, μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της Εξεταστικής Επιτροπής, δεν μπορεί να απονευρώνεται με την επίκληση του απορρήτου από τους ελεγχόμενους. Το κράτος δικαίου δεν ανέχεται νησίδες αυθαιρεσίας, ούτε κρατικούς λειτουργούς και υπαλλήλους αυτοεξαιρούμενους της δημοκρατικής λογοδοσίας.

Η συνεδρίαση

Η συνεδρίαση έγινε παρουσία των υπουργών Δικαιοσύνης και Άμυνας, κ.κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα και Νίκου Παναγιωτόπουλου ενώ παρευρέθησαν ακόμη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.κ. Στέφανος, βουλευτές και εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικοί φορείς και πλήθος δικηγόρων.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας, Δημήτρης Βερβεσός στην ομιλία του (μπορείτε να τη διαβάσετε αυτούσια στη στήλη ΑΡΘΡΑ) επεσήμανε την ανάγκη περιφρούρησης του κράτους δικαίου και προστασίας των κοινωνικά αδύναμων συμπολιτών μας και αναφέρθηκε στις δράσεις του δικηγορικού σώματος για την προστασία των κοινωνικά ευάλωτων , επισήμανε τους αγώνες για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με αποχή από πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, αγώνας που τελεσφόρησε, όπως επίσης και τις δράσεις κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής που δικαιώθηκαν δικαστικά με την απαγόρευση της διακοπής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτους καταναλωτές, εάν δεν πληρώνουν το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και την απόρριψη της αιτήσεως της ΔΕΗ από τον Αρειο Πάγο για την διενέργεια πιλοτικής δίκης επί του θέματος αυτού.

Οι παθογένειες

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας αναφερόμενος στις παθογένειες της Δικαιοσύνης είπε ότι

καμία παρέμβαση για τη Δικαιοσύνη δεν είναι πλήρης, εάν δεν θίγει το κορυφαίο πρόβλημα της ταχύτητας απονομής της. Οι καθυστερήσεις στην Δικαιοσύνη, δεν αποτελούν απλώς εσωτερικό πρόβλημα του δικαστικού συστήματος· έχουν μείζονες συνέπειες στην κοινωνία, την οικονομία και το κράτος δικαίου. Όταν η δικαιοσύνη δεν απονέμεται, ή απονέμεται με υπερβολική καθυστέρηση, κλονίζεται η ασφάλεια δικαίου και δοκιμάζεται η κοινωνική ειρήνη. Όταν η εφαρμογή των κανόνων βραδυπορεί, συχνά αυτοακυρώνεται”.

Όπως είπε η καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης εδράζονται σε δύο κυρίως λόγους:

α) στις τεράστιες καθυστερήσεις στον προσδιορισμό δικασίμων ορισμένων κατηγοριών υποθέσεων και

β) στην καθυστέρηση έκδοσης των αποφάσεων από ορισμένους (ευτυχώς λίγους) δικαστές.

Και μίλησε για ζητήματα που πρέπει να λυθούν οριζόντια:

“• Το πρώτο αφορά την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Για να εντοπίσουμε τις παθογένειες του συστήματος και να βρούμε λύσεις πρέπει, πριν απ’ όλα, να έχουμε γνώση όλων των στατιστικών στοιχείων και αριθμητικών δεδομένων για κάθε δικαστικό σχηματισμό, ώστε να μπορούν να συναχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Ως Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχουμε ζητήσει τόσο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και από τους αρμόδιους δικαστικούς σχηματισμούς, να λάβουμε γνώση των στοιχείων αυτών (αριθμό δικαστών ανά δικαστήριο, αριθμό εισερχομένων δικαστικών υποθέσεων ανά δικαστικό σχηματισμό σε ετήσια βάση, αριθμό εκδιδομένων αποφάσεων τόσο συνολικά όσο και ανά δικαστή, χρόνο προσδιορισμού των υποθέσεων προς συζήτηση, χρόνο έκδοσης των αποφάσεων κ.ο.κ.). Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει την παραμικρή πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν προτεινόμενες μαγικές «λύσεις», που περιλαμβάνουν την κατάργηση δικαστικών σχηματισμών της χώρας, χωρίς αυτό να επιρρωνύεται από κανένα στοιχείο.

  • Το δεύτερο αφορά την κάλυψη των τεράστιων οργανικών κενών δικαστικών υπαλλήλων, που έχει ως αποτέλεσμα την ακραία υποστελέχωση και την αδυναμία εξυπηρέτησης των αναγκών δικηγόρων και διαδίκων.
  • Το τρίτο αφορά την εν εξελίξει ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης. Παρότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ιδίως στο πεδίο της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου με το ΟΠΣ της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, της λήψης ψηφιακών αντιγράφων αποφάσεων και πιστοποιητικών και της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της πορείας των ποινικών, πολιτικών και διοικητικών υποθέσεων, η ψηφιοποίηση δεν έχει φθάσει στο επιθυμητό σημείο. Ζητούμενο είναι, αφού χορηγήθηκαν απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές σε όλους τους δικηγόρους, να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική κατάθεση για όλα τα δικόγραφα όλων των διαδικασιών·σε όλα τα Δικαστήρια της Χώρας να θεσμοθετηθεί η ψηφιακή θυρίδα δίκης, όπου όλο το υλικό της δικογραφίας θα εισφέρεται και θα τυγχάνει επεξεργασίας ψηφιακά, με πρόσβαση όλων των παραγόντων της δίκης κατά τους δικονομικούς κανόνες”.

Οι δικηγόροι

Τέλος , ο Πρόεδρος της Ολομέλειας αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του δικηγορικού σώματος, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους και στις διεκδικήσεις του δικηγορικού κλάδου. Επεσήμανε τα ανεπαρκή ωράρια εξυπηρέτησης στις υπηρεσίες και ιδίως στα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποθηκοφυλακεία, όπου τα προβλήματα διογκώνονται καθημερινά όλο και περισσότερο, την απροθυμία δημοσίων υπαλλήλων να εκτελέσουν επαρκώς τα καθήκοντά τους και την ελλειματική χρήση ηλεκτρονικών μέσων κατά τις συναλλαγές με τις υπηρεσίες, παρά τα βήματα που έχουν γίνει.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας έθεσε ως βασική προτεραιότητα και διεκδίκηση την καθιέρωση υποχρεωτικής παράστασης, άλλως, την καθιέρωση πιστοποιητικού ελέγχου συνδρομής νομικών προϋποθέσεων (νομικού ελέγχου) στις εμπράγματες δικαιοπραξίες, καθώς και σε ορισμένες κατηγορίες ενοχικών συμβάσεων σημαντικού αντικειμένου, ζήτημα που άπτεται της ασφάλειας των συναλλαγών και θα έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και τους πολίτες. Τα αιτήματα για κατάργηση, άλλως, μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, για την επέκταση απαλλαγής των δικηγόρων από ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, παραμένουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων του δικηγορικού σώματος.

Στην επίσημη έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι:

Νίκος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Εθνικής Αμυνας

Κων/νος Τσιάρας, Υπουργός Δικαιοσύνης

Μακάριος Λαζαρίδης, βουλευτής ΝΔ (ως εκπρόσωπος της ΝΔ)

Γιάννης Δελής, βουλευτής ΚΚΕ

Μυρσίνη Παπαχίου, Αντιπρόεδρος ΑΠ, ως εκπρόσωπος της Προέδρου

Δημήτριος Παπαγεωργίου, Αντιεισαγγελέας ΑΠ, ως εκπρόσωπος του Εισαγγελέα

Χρήστος Μέτιος, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Θεόδωρος Μουριάδης, Δήμαρχος Καβάλας

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.κ. Στέφανος

Μαρία Κανάκη, εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Θωμάς Καλοκύρης, εκπρόσωπος Ελληνικής Λύσης

Ελευθέριος Κυριακίδης, Δήμαρχος Θάσου

Χαράλαμπος Μαυρίδης, Πρόεδρος Εφετών, Αντιπρόεδρος Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Γεώργιος Γραμμένος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας

Επίσης παρευρέθησαν οι:

Δημήτριος Μπαντέκας, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

Σπυρίδων Μελάς, Πρόεδρος Εφετών

Βασίλειος Αδάμπας, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας

Αναστάσιος Δοματζόγλου, Ειρηνοδίκης Καβάλας

Αλέξης Πολίτης, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καβάλας

Χρήστος Γάκης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης

Κωνσταντίνος Σιμιτζής, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης

Ελευθέριος Κυριακίδης, Δήμαρχος Θάσου

Σάββας Μιχαηλίδης, Δήμαρχος Νέστου

Φίλιππος Αναστασιάδης, Δήμαρχος Παγγαίου

Ιωάννης Καραμανλής, Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας

Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, τέως Υπουργός

Στέλιος Γκρόζος, Αντιεισαγγελέας ΑΠ ε.τ.

Τάκης Αγγελίδης, Πρόεδρος Δημωφέλειας

Σωκράτης Μποζούδης, Πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ

Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, τέως Προέδρος Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας

Γεώργιος Κλειτσιώτης, τέως Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας

Χρυσόστομος Κεβρεκάκης, τέως Πρόεδρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ