Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Ολομέλεια: Η μόνη μνημονιακή υποχρέωση που δεν έχει εκπληρωθεί είναι η επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ έως 25.000 ευρώ για τους δικηγόρους

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας διατυπώνει έντονη διαμαρτυρία για σειρά οικονομικών θεμάτων που θεωρούν ότι αδικούν τους δικηγόρους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολομέλεια: Η μόνη μνημονιακή υποχρέωση που δεν έχει εκπληρωθεί είναι η επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ έως 25.000 ευρώ για τους δικηγόρους freepik

Σε νέες καταγγελίες προχώρησαν οι δικηγόροι, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για την απουσία οικονομικής στήριξης του κλάδου από την κυβέρνηση, εν μέσω μάλιστα μίας ιδιαίτερης δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας.

Δικηγόροι

Pixabay

Αντιθέτως, όπως τονίζεται σε απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η κυβέρνηση δεν υλοποίησε ούτε την μνημονιακή της υποχρέωση για την επέκταση της απαλλαγής από ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ, την μόνη μνημονιακή υποχρέωση που δεν έχει εκπληρώσει.

Με την απόφαση τους οι δικηγόροι θέτουν μία σειρά οικονομικών διεκδικήσεων, ενώ παράλληλα καταθέτουν και συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσες για την απασχόληση των δικηγόρων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η Ολομέλεια στην ενίσχυση νέων δικηγόρων για να μπορέσουν να ανοίξουν το δικό τους γραφείο, εισηγούμενη να υπάρξει επιδότηση με τη μορφή Voucher ύψους 5.000 Ευρώ.

Δικηγόροι

dikastiko.gr

Δικηγόροι: Οι οικονομικές διεκδικήσεις

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Ολομέλεια  επιβεβαίωσε το διεκδικητικό της πλαίσιο, σύμφωνα και με προηγούμενες αποφάσεις της και θα διεκδικήσει ιδίως:

 1. Τηνθεσμοθέτηση υποχρεωτικής παράστασης, άλλως, του πιστοποιητικού ελέγχου συνδρομής νομικών προϋποθέσεων (νομικού ελέγχου) στις εμπράγματες δικαιοπραξίες, καθώς και σε ορισμένες κατηγορίες ενοχικών συμβάσεων σημαντικού οικονομικού αντικειμένου. Ο προηγούμενος νομικός έλεγχος εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών, που καθίσταται περισσότερο αναγκαίος σε μια περίοδο πληθωριστικής πίεσης και οικονομικής αβεβαιότητας,αποτρέπει μελλοντικές αντιδικίες και συμβάλλει στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.
 2. Τηνκατάργηση, άλλως, μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες.
 3. Τηνεπέκταση της απαλλαγής των δικηγόρων από το ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.
 4. Τηνκατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
 5. Την επίσπευση τηςκαταβολής των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας.
 6. Τηνεπίλυση των θεμάτων των εμμίσθων (ιδίως αύξηση αποδοχών, μισθολογική εξέλιξη, ωριμάνσεις, μεταπτυχιακά, αποζημιώσεις).
Δικηγόροι

FREEPIK

Voucher για νέους δικηγόρους

Πακέτο προτάσεων περιλαμβάνει επίσης η απόφαση της Ολομέλειας σχετικά με την ένταξη έργων σε προγράμματα ΕΣΠΑ, ενώ εκτός από τη συνέχιση κάποιων ήδη εκτελούμενων, εισηγείται να ενταχθεί και δράση για επιδότηση μέσω επιταγής voucher ύψους 5.000 ευρώ όσων νέων Δικηγόρων επιθυμούν να ανοίξουν γραφείο.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια αποφάσισε την υποβολή στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Δικαιοσύνης των κάτωθι προτάσεων έργου, που αφορούν σε:

 1. Αναβάθμιση των Ψηφιακών Δεξιοτήτων των Δικηγόρων (Πιστοποίηση γνώσεων, δεξιοτήτων και επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων βάσει αναγνωρισμένων προτύπων).
 2. Προκήρυξηνέου κύκλου Πρακτικής Άσκησης Αποφοίτων Νομικών Σχολών σε Δικηγορικά Γραφεία (Προώθηση στην Απασχόληση). Το έργο αφορά την Πρακτική Άσκηση 300 αποφοίτων Νομικών Σχολών ανά έτος για χρονικό διάστημα 5 ετών, σε δικηγορικά γραφεία για 18 μήνες.
 3. Προκήρυξηνέου κύκλου Πρακτικής Άσκησης αποφοίτων Νομικών Σχολών σε Δικαστήρια/Εισαγγελίες (προώθηση στην απασχόληση). Το έργο προβλέπει την πρακτική άσκηση 300 αποφοίτων Νομικών Σχολών ανά έτος και για χρονικό διάστημα 5 ετών, σε Δικαστήρια/Εισαγγελίες για 12 μήνες και στην συνέχεια για 6 μήνες σε δικηγορικά γραφεία.
 4. Ενίσχυση νέων Δικηγόρων για την έναρξη λειτουργίας Δικηγορικού Γραφείου με την μορφή Voucher (επιχειρηματικότητα). Η δράση αποσκοπεί στην επιδότηση μέσω επιταγής ύψους 5.000 Ευρώ όσων νέων Δικηγόρων επιθυμούν να ανοίξουν γραφείο.
 5. Δράσειςβελτίωσης των υποδομών πρόσβασης ΑΜΕΑ στα Δικαστικά Μέγαρα (Ανθρώπινα Δικαιώματα).
 6. Ψηφιοποίηση Βιβλιοθηκών Δικηγορικών Συλλόγων (Ψηφιοποίηση).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ