Δευτέρα 05 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος : O εργασιακός εκφοβισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στα Καταστήματα Κράτησης

Σε πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα γνώμης σε εν ενεργεία σωφρονιστικούς υπαλλήλους στην Ελλάδα, ποσοστό 91,4% απάντησε ότι έχει αισθανθεί φόβο ή κίνδυνο ή απειλή ή έχει δεχτεί επίθεση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος : O εργασιακός εκφοβισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στα Καταστήματα Κράτησης

Ο Εργασιακός Εκφοβισμός αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα σε όλες τις εκφάνσεις της εργασίας και μπορεί να περιέχει λεκτικές ή μη τακτικές, ψυχολογική ή και φυσική βία, επίθεση, κακομεταχείριση, παρενόχληση και εξευτελισμό.

Όλα τείνουν πάντα σε βάρος του εργαζόμενου με αποτέλεσμα να επιδεινώσουν τις συνθήκες εργασίας του, να απειλούν την επαγγελματική του ανάπτυξη, να θίγουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά του, να επιδεινώνουν τη σωματική και ψυχική του υγεία και φυσικά να οδηγήσουν στο σύνδρομο burnout.

Από τα παραπάνω, φυσικά και δεν εξαιρούνται οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στις Ελληνικές Φυλακές.

Σε πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα γνώμης σε εν ενεργεία σωφρονιστικούς υπαλλήλους στην Ελλάδα, ποσοστό 91,4% απάντησε ότι έχει αισθανθεί φόβο ή κίνδυνο ή απειλή ή έχει δεχτεί επίθεση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων, ενώ ποσοστό 68,6% δήλωσε ότι έχει υποστεί εργασιακό εκφοβισμό από συνάδελφο ή Προϊστάμενο εντός ή εκτός της Φυλακής.

Κοινή παραδοχή όλων των εισηγητών στην εκδήλωση είναι η απουσία ουσιαστικού νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εργασιακού εκφοβισμού στην Ελλάδα, καθώς απέχουμε παρασάγγας από την Ευρωπαϊκή και Διεθνή πρακτική.

Τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης οφείλουν να λάβουν μέτρα άμεσα και να θωρακίσουν τους εργασιακούς χώρους και τους εργαζόμενους από το φαινόμενο του Mobbing, ενώ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η αρμόδια Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής οφείλουν να κάνουν πολλά περισσότερα για να βοηθήσουν το υποστελεχωμένο σωφρονιστικό προσωπικό όλων των κλάδων να βγει από το εργασιακό κάτεργο που βρισκόμαστε. 

Με επιτυχία διεξήχθη προχθές 19/4/2021 διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τον «Εργασιακό εκφοβισμό στα Καταστήματα Κράτησης».

Την  διαδικτυακή εκδήλωση συνδιοργάνωσε η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ) και το Σωματείο για την Ηθική Παρενόχληση και τον Εργασιακό Εκφοβισμό και εισηγητές ήταν:

1)Χρυσοπηγή Βαρδίκου, Ιδρύτρια του Σωματείου NO Mobbing at work

2)Αγγελική Καρδαρά, Διδάκτωρ Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος

3)Νίκη Γεωργιάδου, ΔΝ, Δικηγόρος, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

4)Κατερίνα Γεωργαντά, Εργασιακή και Οργανωσιακή Ψυχολόγος

5) Σπύρος Καρακίτσος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΟΣΥΕ

Χαιρετισμό απηύθυνε η βουλευτής κ. Άννα Καραμανλή, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία επανειλημμένα έχει ασχοληθεί με το θέμα του εργασιακού εκφοβισμού τόσο στον ιδιωτικό, όσο και τον δημόσιο τομέα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ