Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

“Ομπρέλα” προστασίας σε μητέρες δικηγόρους – Οι νέες διατάξεις για επίδομα διάρκειας 9 μηνών

Δικαίωση του αιτήματος του ΔΣΑ σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Ομπρέλα” προστασίας σε μητέρες δικηγόρους – Οι νέες διατάξεις για επίδομα διάρκειας 9 μηνών freepik

Στους 9 μήνες θα ανέρχεται πλέον η παροχή του επιδόματος μητρότητας παρέχοντας “ομπρέλα” προστασίας σε μητέρες δικηγόρους. Όπως αποτυπώνεται στις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ικανοποιείται το αίτημα του Δικηγορικού Σώματος για επέκταση της εννιάμηνης ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας (επιδότηση 9 μηνών προς 780 ευρώ μετά το τετράμηνο κύησης και λοχείας) και σε όλες τις δικηγόρους (έμμισθες και άμισθες).

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση των Δικηγορικών Συλλόγων «πέραν του αρχικού σχεδίου, έγινε δεκτή η πρόταση του ΔΣΑ που διατυπώθηκε στη Βουλή από τον Αντιπρόεδρό του Ανδρέα Κουτσόλαμπρο και τέθηκε ειδική παράγραφος στη ρύθμιση που προβλέπει το αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεπίδεκτο συμψηφισμού της ειδικής παροχής ακόμη και για χρέη προς το Δημόσιο ή τον e-ΕΦΚΑ».

Επισημαίνεται από την ανακοίνωση του ΔΣΑ πως «η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ για μεν τις άμισθες δικηγόρους εφόσον έχουν γεννήσει από 24.9 και μετά, ενώ για τις έμμισθες εφόσον έχουν επιδοτηθεί με άδεια μητρότητας και λοχείας μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 43 του ν. 4997/2022 (Α΄ 219)».

Παροχή του επιδόματος μητρότητας

FREEPIK

Παροχή του επιδόματος μητρότητας: Τι προβλέπει η ρύθμιση του ΦΕΚ

  1. Η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας εννέα (9) μηνών, η οποία εκκινεί μετά τη λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ, βάσει του άρθρου 6 του ν.4097/2012 (Α’235), και συγκεκριμένα μετά το πέρας δεκατεσσάρων (14) εβδομάδων από την επομένη του τοκετού. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, κατόπιν ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας.
  2. Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου για τις έννοιες «εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο» και «ένταξη του παιδιού στην οικογένεια» ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 228 του π.δ.80/2022 (Α’222).
  3. Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά (7) μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας της παρ.1 στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές της παρ.1, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος.
  4. Η καταβολή της παροχής της παρ.1 στις αγρότισσες χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τις ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες μητέρες αξιοποιείται ο Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων της περ.α της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α’ 152). Από 1ης.1.2024 στους σκοπούς του ανωτέρω Ειδικού Λογαριασμού προστίθεται η προστασία της μητρότητας των αυτοαπασχολούμενων και των ανεξαρτήτως απασχολούμενων μέσω της ειδικής παροχής της παρ. 1 και αυτός μετονομάζεται σε Ειδικό Λογαριασμό υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων.
  5. Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο έως και δεκατέσσερις (14) εβδομάδες πριν από τη λήξη του έτους 2023 και ειδικότερα έως και την 24/09/2023.
  6. Η παροχή της παρ.1 είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα, και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ