Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: “Σε χρόνο ρεκόρ” υλοποίησε 38 από τις 49 συστάσεις για λήψη μέτρων κατά της διαφθοράς

Τι αναφέρει η έκθεση του διεθνούς Οργανισμού για τη σημαντική πρόοδο της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΟΟΣΑ για Ελλάδα: “Σε χρόνο ρεκόρ” υλοποίησε 38 από τις 49 συστάσεις για λήψη μέτρων κατά της διαφθοράς (EUROKINISSI)

Σημαντική πρόοδο στη λήψη μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της δωροδοκίας στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές καταγράφει ο ΟΟΣΑ στην αξιολόγησή του για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση της χώρας ως προς την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές, η Έκθεση της Ομάδας Εργασίας κατά της Δωροδοκίας διαπιστώνει ότι η Ελλάδα υλοποίησε «σε χρόνο ρεκόρ» 38 από τις 49 συνολικά συστάσεις.

Τονίζεται ότι το αποτέλεσμα αυτό περιλαμβάνει την υιοθέτηση σημαντικών νομοθετημάτων για την συνολική αντιμετώπιση της επιχειρηματικής διαφθοράς, που συνιστούν μείζονα μεταρρύθμιση του νομικού και επιχειρηματικού πεδίου. Μεταξύ αυτών, ο ΟΟΣΑ σημειώνει:

* Τη συνολική αναβάθμιση της ευθύνης των νομικών προσώπων για αδικήματα δωροδοκίας, σε μια ενιαία και αποτελεσματική δικαστική διαδικασία.

* Την ενίσχυση της δικαιοδοσίας και του ρόλου του Οικονομικού Εισαγγελέα, με την διεύρυνση της εξουσίας του να ερευνά και να διώκει αδικήματα διαφθοράς.

* Την περαιτέρω διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Νόμου για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers protection).

* Την περαιτέρω ενίσχυση του Χάρτη Δεοντολογίας για δικαστές και εισαγγελείς στην αστική και ποινική δικαιοσύνη καθώς και του Κώδικα Δεοντολογίας για τα Μέλη της Κυβέρνησης, τονίζοντας την πραγματική ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας από την εκτελεστική εξουσία.

Στην ομάδα αξιολογητών της χώρας μετείχαν δικαστές και δημόσιοι λειτουργοί από την Κορέα και την Λιθουανία, ενώ η τελική απόφαση ελήφθη από την ολομέλεια των 46 κρατών μερών στη Σύμβαση.

Έκθεση ΟΟΣΑ: Οι συντελεστές της προόδου

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης σημειώνεται ότι αναμένεται περαιτέρω πρόοδος μέσω αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων και αναγνωρίζεται ότι ήδη γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως στην προσπάθεια που οδήγησε στο θετικό αυτό αποτέλεσμα συμμετείχαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Από την έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, την προσπάθεια συντόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, σε συνεργασία με την επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας στην Ομάδα Εργασίας, καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ