Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Ώρα Αρείου Πάγου για τα κόμματα των εκλογών της 25 ης Ιουνίου – Το βλέμμα στραμμένο στην… ντρίμπλα Κασιδιάρη

Αποφασίζει σήμερα Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 το αρμόδιο Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις 44 αιτήσεις συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ώρα Αρείου Πάγου για τα κόμματα των εκλογών της 25 ης Ιουνίου – Το βλέμμα στραμμένο στην… ντρίμπλα Κασιδιάρη EUROKINISSI

Αντίστροφη μέτρηση για τα κόμματα που θα μετάσχουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου έχει σημάνει καθώς σήμερα το απόγευμα Πέμπτη 8 Ιουνίου ο Άρειος Πάγος θα προχωρήσει στην ανακήρυξη όσων θα λάβουν την έγκριση για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η ανακήρυξη των κομμάτων θα πραγματοποιηθεί από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με το κρίσιμο διακύβευμα μεταξύ άλλων να αποτελεί η τύχη του κόμματος Κασιδιάρη, ο οποίος επέλεξε αυτή τη φορά μία άλλη νομική “ντρίμπλα” και δήλωσε συμμετοχή ως μετέχοντας σε συνδυασμό ανεξάρτητων υποψηφίων, όπου βάσει των λεγόμενων του δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο καταδικασθέντας για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής είχε μάλιστα προ ημερών προβεί σε ανακοίνωση όπου ανέφερε πως «στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών με τον συνασπισμό Ανεξαρτήτων Υποψηφίων υπό την επωνυμία ΕΛΛΗΝΕΣ. Η δήλωση της υποψηφιότητας μου θα βασιστεί στις προβλέψεις του εκλογικού νόμου και στην γνωμοδότηση Αλιβιζάτου».

Ο γνωστός συνταγματολόγος είχε πάντως καταρρίψει τους ισχυρισμούς του από την πρώτη στιγμή, αναφέροντας πως δεν υπάρχει περιθώριο για τη συμμετοχή μελών εγκληματικής οργάνωσης ακόμη και υπό τη σκέπη του φερόμενου συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων.

Κασιδιάρης

eurokinissi

Εκλογές 25ης Ιουνίου: 44 κόμματα διεκδικούν συμμετοχή

Σε κάθε περίπτωση, το αρμόδιο Τμήμα θα κληθεί να αποφανθεί για τη συμμετοχή 44 κομμάτων που κατέθεσαν αιτήσεις συμμετοχής. Ειδικότερα, αίτηση συμμετοχής υπέβαλλαν 35 κόμματα, 5 συνασπισμοί  κομμάτων, 1 συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων και 3 μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, ανάμεσα τους και ο συνδυασμός «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» στον οποίο συμμετέχει ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης και άλλοι 28 ανεξάρτητοι υποψήφιοι βουλευτές.

Στον αντίποδα, εκτός εκλογικής αναμέτρησης βρίσκεται το «ΕΑΝ» του Τάσου Κανελλόπουλου, που είχε ήδη δηλώσει πως δεν θα κατέλθει στις εκλογές αυτή τη φορά.

δεύτερες εκλογές

Eurokinissi

Οι νεοεμφανιζόμενοι

Ανάμεσα πάντως στις αιτήσεις συμμετοχής υπάρχουν και νεοεμφανιζόμενα κόμματα, όπως και νεοεμφανιζόμενοι ανεξάρτητοι, ενώ κόμματα που «κόπηκαν» από τον Άρειο Πάγο  και δεν συμμετείχαν στις περασμένες εκλογές τώρα κατέθεσαν αιτήσεις συμμετοχής υπό άλλη ή παρεμφερή ονομασία.

Ο αριθμός των 44 κομμάτων που δήλωσαν συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές είναι μικρότερος κατά 6 από τις υποψηφιότητες που είχαν δηλωθεί στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Στον πρώτο γύρο των περασμένων εκλογών είχαν καταθέσει αιτήσεις συμμετοχής στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου 50 κόμματα και από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου «κόπηκαν» 14 κόμματα και τελικά κατήλθαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, 36 κόμματα και  συνασπισμοί κομμάτων, όπως και ένας μεμονωμένος.

Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των δηλώσεων συμμετοχής για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, όπως και στις προηγούμενες της 21η Μαΐου, είναι σχεδόν διπλάσιος από εκείνον εκλογών των περασμένων ετών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ