Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Ώρα εισαγγελέα για την τραγωδία στο Μάτι: Η πρόταση για τους 21 κατηγορούμενους και τους 104 νεκρούς

Η εισαγγελική πρόταση μετά το τέλος των απολογιών, σε μία δικαστική διαδικασία που κράτησε πάνω από 5 χρόνια. Οι βασικοί κατηγορούμενοι δήλωσαν… άγνοια. Η κρίσιμη στιγμή ενημέρωσης για νεκρούς.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ώρα εισαγγελέα για την τραγωδία στο Μάτι: Η πρόταση για τους 21 κατηγορούμενους και τους 104 νεκρούς Eurokinissi

Ήρθε η ώρα εισαγγελέα στην τραγωδία στο Μάτι. Μετά από 5 και πλέον έτη έπειτα από την ασύλληπτη τραγωδία, ήρθε η ώρα της εισαγγελικής πρότασης μετά τις απολογίες των 21 κατηγορούμενων που ολοκληρώθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου 2024.

Όπως αναφέρεται μετά την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία κι ενώ οι πλημμεληματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι “τρέχουν” προς παραγραφή, ο εισαγγελέας θα εισηγηθεί για την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων, οι οποίοι στις καταθέσεις τους αποποιήθηκαν κάθε ευθύνη.

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου έπεσε η αυλαία των απολογιών των 21 κατηγορουμένων και σήμερα στις 13 Φεβρουαρίου 2024 ο εισαγγελέας παίρνει το λόγο για να κάνει τη δική του αποτίμηση για το αν υπάρχουν ευθύνες -έστω και από αμέλεια- και ταυτόχρονα, την πρόταση του για την ενοχή ή την αθωότητα των κατηγορουμένων.

Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, ο εισαγγελέας θα εισηγηθεί για την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων, έχοντας ακούσει άπαντες να αποποιούνται κάθε ευθύνη.

Το ίδιο έκανε και ο τελευταίος κατηγορούμενος που απολογήθηκε. Ο ηλικιωμένος κάτοικος της περιοχής Νταού Πεντέλης, ο οποίος κατηγορείται ότι έκαιγε χόρτα και κλαδιά και από αμέλεια έβαλε τη φωτιά που σκότωσε 104 ανθρώπους και αμέτρητα ζώα, τραυμάτισε δεκάδες άλλους και αφανίσει περιουσίες.

“Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά. Δεν είμαι τρελός να πάω να βάλω φωτιά έξω από το σπίτι μου και να καώ κι εγώ”, υποστήριξεαπολογούμενος ο κατηγορούμενος. ” Είμαι 30 χρόνια εκεί πάνω και μου την βάρεσε εκείνη τη μέρα να βάλω φωτιά; Να κάψω το σπίτι μου; Αν είναι δυνατόν!»

Ώρα εισαγγελέα στην τραγωδία στο Μάτι: Η «αυλαία» των απολογιών

Η ολοκλήρωση του κύκλου των απολογιών έκλεισε για τη τραγωδία στο Μάτι όπως έγραψε το dikastiko.gr, με τον άνθρωπο που φέρεται να έβαλε τη φωτιά που οδήγησε στην εθνική φονική πυρκαγιά με τους 104 νεκρούς.

«Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά. Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά, θέλω να με απαλλάξετε. Έχω βιώσει πέντε πυρκαγιές με τον κίνδυνο να καεί το σπίτι μου.  Ζω 30 χρόνια εκεί πάνω και μου τη βάρεσε εκείνη τη μέρα να βάλω φωτιά; Να κάψω το σπίτι μου; Αν είναι δυνατόν!» είπε κατά την απολογία του και υποστήριξε ότι είδε τη φωτιά να έρχεται.

«Υπάρχουν φωτογραφίες με δυο στύλους της ΔΕΗ που είναι και υποσταθμός και καίγονται σε απόσταση 700 μέτρων από εμένα. Η ΔΕΗ είχε κρεμαστά καλώδια, ένας αέρας τα κούναγε. Την επόμενη μέρα της φωτιάς ήρθαν και τα έβαλαν σε οριζόντια διάταξη. Έχουμε και τη μαρτυρία του πρώην Δημάρχου, του κ. Καψάλη ότι είδε καλώδιο να καίγεται. Και άλλος μάρτυρας είπε ότι η φωτιά ήταν σε άλλο σημείο από εμένα. Το πρώτο που έψαξε η πυροσβεστική ήταν αν ξεκίνησε από εμένα κάτι. Αλλά δεν βρήκε τίποτα».

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν έχει βάλει φωτιά σε μη αντιπυρική περίοδο και επανέλαβε ότι «η φωτιά ήρθε από την Καλλιτεχνούπολη και το επιβεβαιώνουν και οι ασύρματες επικοινωνίες».

Το «μπαλάκι» των ευθυνών: Τι δήλωσαν Δούρου και Καπάκης στις απολογίες τους

Αποποιήθηκαν κάθε ευθύνης στις απολογίες για την τραγωδία στο Μάτι η πρώην περιφερειάρχης Ρένας Δούρου και ο πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε επιχείρηση πολιτικής στοχοποίησης, σχετικά με όσα συνέβησαν κατά τη φονική πυρκαγιά.

Τραγωδία στο Μάτι

Eurokinissi

«Καμία συγγνώμη δεν θα είναι ποτέ αρκετή» είπε στην αρχή της απολογίας της η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στη δίκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. «Ευθύς εξαρχής θα ήθελα να πω ότι γνωρίζω ότι καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή, ποτέ και τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες των θυμάτων, να φέρει πίσω τις ζωές και να απαλείψει το γεγονός αυτό, που σημάδεψε και τη δικη μου ζωή. Πρέπει ως κοινωνία να εκφράσουμε τη συντριβή μας. Η συγγνώμη οφείλεται- σε κάθε περίπτωση-ακόμα και εάν τα αίτια είναι για κάποιους λόγω αντικειμενικών συνθηκών. Εκείνο που προέχει είναι η αδικία που υφίστανται οι άλλοι και όχι εμείς» είπε η κ. Δούρου.

Η κατηγορούμενη υποστήριξε ότι η υπόθεση πολιτικοποιήθηκε και η ίδια στοχοποιήθηκε. «Οι πολιτικοί μου αντίπαλοι βρήκαν την ευκαιρία να με στοχοποιήσουν. Έστελναν μηνύματα «μην ψηφίσετε τη φόνισσα». Αυτά μέχρι τις εκλογές του 2019. Εγώ δεν βγήκα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, το θεώρησα ασέβεια για τα θύματα να τσακώνομαι σε τηλεδίκες. Υπήρχαν και ειδικές περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα πολιτικός αντίπαλος είπε πως «μιλάς εσύ που έκαψες τον κόσμο»» σημείωσε.

«Ψευδές πως έχασε η Αυτοδιοίκηση την εντολή εκκένωσης»

Η ίδια αναφέρθηκε στον ισχυρισμό ότι η πυροσβεστική έδωσε εντολή εκκένωσης και η τοπική αυτοδιοίκηση την έχασε, υπογραμμίζοντας πως αυτό ήταν ψευδές. «Όλοι παραδέχονται ότι δεν υπήρχε χρόνος για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση. Κυρίως με αυτό αλλά και άλλα δημοσιεύματα έγινα κατηγορούμενη» ανάφερε.

Στο ίδιος μήκος κύματος για στοχοποίησή του κινήθηκε και ο τότε γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος επίσης ξεκίνησε την απολογία του εκφράζοντας το σεβασμό του στους συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς και έκανε λόγο για μια ημέρα που τον σημάδεψε κατά την απολογία του στο δικαστήριο.

Γιάννης Καπάκης: «Στοχοποιήθηκα όχι μόνο από τους πολιτικούς μου αντιπάλους»

Όπως ανέφερε «η θέση του κατηγορουμένου είναι και μια ευκαιρία να εκθέσω την αλήθεια. Η δίκη είναι και πολιτική καθώς στοχοποιήθηκα όχι μόνο από τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Αρκεί να δείτε τα δημοσιεύματα. Γράφανε ότι εκείνη την ημέρα δεν ήμουν στο ΕΣΚΕ τι και αν το διέψευσα;»

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Οι αρμοδιότητες που είχα ως ΓΓ Πολιτικής Προστασίας δεν με θέτουν πάνω από τον πρωθυπουργού. Έχουν να κάνουν με εκπόνηση σχεδίων χάραξης στρατηγικών. Η Γενική Γραμματεία είναι ένας καινούργιος θεσμός, ιδρύθηκε το 1995. Σε καμία περίπτωση εγώ ως ΓΓ δεν μπορώ να δώσω εντολές σε αποκεντρωμένα όργανα» ανέφερε ο κατηγορούμενος εξηγώντας στη συνέχεια πως το 112 δεν ήταν σε λειτουργία και κυρίως ότι δεν είχε προβλεφθεί η δυνατότητα αποστολής μαζικών μηνυμάτων σε πολίτες.

Φτάνοντας στην επίμαχη ημέρα, επεσήμανε ότι ήδη ότι από την προηγούμενη ήταν όλοι ενήμεροι για το τι πρέπει να πράξουν. «Το πρωί κάναμε και σύσκεψη και λίγο μετά τις 12 ενημερώθηκα για την πυρκαγιά στη  Κινέττα. Πήγα στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕ) για να έχω μια καλύτερη ενημέρωση.  Εκείνη την ημέρα εκδηλώθηκαν 14 μεγάλες πυρκαγιές. Στο ΕΣΚΕ για τη πυρκαγιά στη Κινέττα ήρθε μετά από λίγο ο κ. Τόσκας και πιο αργά ο κ. Σκουρλέτης.  Ενημερωνόμουν από Φωστιέρη. Γύρω στις 18:00 καθώς οι καιρικές συνθήκες έγιναν χειρότερες, ο αρχηγός του ΠΣ μου είπε για ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Επικοινώνησα με τους ομολόγους μας να μας στείλουν εναέρια μέσα για βοήθεια. Μου υπέβαλλε το αίτημα στις 18:00, το αίτημα υποβλήθηκε στις 18:41, υπήρχε και έλλειψη σε μέσα γιατί υπήρχε μεγάλη πυρκαγιά στη Σουηδία. Επανήλθαμε με περισσότερα τηλέφωνα και τη νύχτα άρχισαν να έχουμε προσφορές καναντέρ από Ισπανία, Ιταλία. Όλη αυτή την ώρα που ασχολούμασταν με αυτά τα πράγματα έφταναν πληροφορίες για φωτιά και ότι έχει περάσει τη Λ. Μαραθώνος».

Η αποκάλυψη για τους νεκρούς στο Μάτι: Τι αναφέρθηκε στις απολογίες

Σε εκείνο το σημείο ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι συγκλήθηκε το ΚΣΟΠ και περίπου στις 8 ξεκίνησε η διαδικασία. «Δεν ήταν εύκολο γιατί συμμετέχουν όλοι οι ΓΓ υπουργείων, αρχηγοί σωμάτων ασφαλείας, επικεφαλής ΕΚΑΒ, κ.λπ. Καταφέραμε να τους μαζέψουμε γύρω στις 9:30 μ.μ. Μας έκανε ενημέρωση ο κ. Ματθαιόπουλος και βέβαια το ΕΚΕΠΙ από την ενημέρωση που είχαμε στις 9:30 εγώ έμαθα για το ενδεχόμενο να υπάρχουν και νεκροί. Γιατί είχαν κλήσεις για ασθενοφόρα. Βγαίνοντας από το ΚΣΟΠ στις 11 αρχίσαμε να μαθαίνουμε πως η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη απ ότι μας είχαν αναφέρει..».

Οι αποκαλυπτικές καταθέσεις: «Ήξεραν από τις 8 το βράδυ για νεκρούς»

Η κατάθεση του πρώην δημάρχου Ραφήνας- Πικερμίου Ευάγγελου Μπουρνού. «Εγώ έμαθα επτά παρά εικοσιπέντε ότι είχε καεί το Μάτι. Η κατάσταση ήταν δραματική, η κόλαση του Δάντη. Η άσφαλτος έκαιγε δεν μπορούσες να αναπνεύσεις από θέρμανση. Στις 8 είδα ένα νεκρό. Και λέω ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Με ρωτάνε λες και είπα ότι ήρθαν εξωγήινοι. Οκτώ η ώρα λέω ότι υπάρχουν νεκροί ενώ άλλοι έντεκα η ώρα δεν ξέρουν εάν υπάρχουν νεκροί που είναι αρμόδιοι» περιέγραψε και συμπλήρωσε ότι «υπήρχε εγκληματική καθυστέρηση στην επέμβαση από θάλασσα. Είπαν πως το λιμενικό ενημερώθηκε στις 7:00 η ώρα . Στο δικαστήριο σας αποδείχθηκε ότι από 6:30 η ώρα επιχειρούσε εθελοντής με άνθρωπο λιμενικού».

Ωστόσο, μεταξύ άλλων, τον ισχυρισμό ότι ο τότε αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος είχε ενημερωθεί στις 11 το βράδυ για την ύπαρξη 16 νεκρών διατύπωσε στην απολογία του ο επίσης κατηγορούμενος Χρήστος Λάμπρης, αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος στη συγκεκριμένη φονική πυρκαγιά.

«Περίπου στις έντεκα το βράδυ οι συνάδελφοι μου έδειξαν 16 σωρούς δίπλα σε αυτοκίνητα και δίπλα στη θάλασσα. Το είπα σίγουρα στον αρχηγό ο οποίος είχε την πληροφορία, αλλά εγώ απλώς του την επιβεβαίωσα» είπε ο κατηγορούμενος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ