Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Οριστικά ισόβια για τους δολοφόνους Τοπαλούδη: Απέρριψε ο Άρειος Πάγος τις αιτήσεις τους – Τι δηλώνει ο συνήγορος της οικογένειας Α. Κούγιας

«Αδύνατον να μετατραπεί» η ποινή είπε ο γνωστός ποινικολόγος μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οριστικά ισόβια για τους δολοφόνους Τοπαλούδη: Απέρριψε ο Άρειος Πάγος τις αιτήσεις τους – Τι δηλώνει ο συνήγορος της οικογένειας Α. Κούγιας EUROKINISSI

Δικαστική δικαίωση ήρθε για την Ελένη Τοπαλούδη, έστω και έξι χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο της νεαρής φοιτήτριας, καθώς όπως ανακοίνωσε ο συνήγορος της οικογένειας της Αλέξης Κούγιας απορρίφθηκαν αμετακλήτως με απόφαση του Αρείου Πάγου τα αιτήματα των καταδικασθέντων για αναίρεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου.

Οι δύο κατηγορούμενοι ο 26χρονος Ροδίτης και ο 24χρονος Αλβανός συγκατηγορούμενός του που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών για τα αδικήματα του ομαδικού βιασμού και της ανθρωποκτονίας της νεαρής φοιτήτριας, είχαν υποβάλλει αίτημα αναίρεσης της εφετειακής απόφασης στον Άρειο Πάγο.

Ήδη, από την πρώτη συζήτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε διαφανεί βάσει και της εισαγγελικής πρότασης πως πρέπει να απορριφθούν όλοι οι προβαλλόμενοι λόγοι αναίρεσης σημειώνοντας πως η εφετειακή απόφαση έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία όπως απαιτεί η νομοθεσία, αλλά και πως δεν παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητάς τους.

Α. Κούγιας: «Αδύνατον να μετατραπεί η απόφαση»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου της οικογένειας Τοπαλούδη «σήμερα, ο Άρειος Πάγος απέρριψε τις αιτήσεις αναιρέσεως και των δύο κατηγορούμενων, οι οποίοι ζητούσαν να αναιρεθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών που τους καταδίκασε και τους επέβαλε την ποινή της ισοβίου καθείρξεως, η οποία πλέον είναι αδύνατον να μετατραπεί».

Ειδικότερα, ο ποινικολόγος αναφέρει στην ανακοίνωση:

«Όπως είναι γνωστό, ο επικεφαλής του γραφείου μας, Αλέξιος Κούγιας, μαζί με τον συνάδελφο, Βαγγέλη Γκιουγκή, εκπροσώπησαν και στους τρεις βαθμούς δικαιοδοσίας την οικογένεια της αείμνηστης Ελένης Τοπαλούδη, σε όλες τις δίκες που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα.

Σήμερα, ο Άρειος Πάγος απέρριψε τις αιτήσεις αναιρέσεως και των δύο κατηγορούμενων, οι οποίοι ζητούσαν να αναιρεθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών που τους καταδίκασε και τους επέβαλε την ποινή της ισοβίου καθείρξεως, η οποία πλέον είναι αδύνατον να μετατραπεί.

Αθήνα, 14/6/2024

Με εκτίμηση και σεβασμό,

Αλέξιος Κούγιας»

Δολοφονία Τοπαλούδη

eurokinissi

Οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων και η εισαγγελική πρόταση

Στους δύο κατηγορούμενους δεν έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό και τους καταδίκασε για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και του ομαδικού βιασμού σε βάρος της φοιτήτριας.

Ειδικότερα οι κατηγορούμενοι διατείνονταν με την αναίρεσή τους τα εξής:

* Ότι υπήρξε παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητας που συνίσταται στην ανάγνωση, στο Δικαστήριο, επικριτικών δημοσιευμάτων σε βάρος των κατηγορουμένων και επικαλούνται την υπ’ αριθμ. 49686/16-4-2009 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Χ. κατά Ελλάδος).

* Ότι το Δικαστήριο δεν απάντησε αιτιολογημένα σε αίτημα να ανοίξουν τα 4 ενεργά κινητά και οι 2 υπολογιστές της δολοφονηθείσης.

* Ότι το Δικαστήριο έλαβε υπόψη έγγραφο που δεν αναγνώστηκε ούτε πρωτόδικα ούτε στο Εφετείο και συγκεκριμένα προανακριτική κατάθεση συγκατηγορουμένου.

* Ότι εσφαλμένα και τα δύο δικαστήρια ΜΟΕ και ΜΟΔ αναφέρουν ότι υφίστανται παλμικά αποτυπώματα στο σίδερο, ενώ ρητά το σχετικό έγγραφο αναφέρει ότι υπάρχει μόνο ένα αποτύπωμα και αυτό στη βάση του σίδερου, όχι στο σίδερο. Το μοναδικό αποτύπωμα ανήκει στον αλλοδαπό και όπως διατείνεται ο ημεδαπός κατηγορούμενος έχει ανευρεθεί στη βάση του σίδερου. Ο ημεδαπός διατείνεται μάλιστα ότι υφίσταται ακυρότητα διότι δεν αναγνώστηκε έγγραφο σχετικά με αποτυπώματα στο σίδερο αλλά ακυρότητα σχετικά με την ταυτότητα του εγγράφου. Υποστηρίζει πως με την εσφαλμένη εκτίμηση των αποτυπωμάτων καθίσταται συνένοχος ο Ροδίτης ο οποίος είναι αριστερόχειρας.

* Ότι υπήρξε εσφαλμένη αξιολόγηση των πειστηρίων εξ αρχής και ειδικότερα ότι το Δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη όλα τα αποδεικτικά μέσα, δέχτηκε την κατάθεση λιμενικού ως μάρτυρα κατηγορίας και όχι βίντεο. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η θανούσα δεν φιλήθηκε και δεν ήταν αγκαλιά με τον 19χρονο ενώ στο βίντεο, όπως ισχυρίζονται, φαίνεται να φιλιούνται αγκαλιασμένοι.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Στ’ Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ελένη Κοντακτσή, εισηγήθηκε να απορριφθούν ως αβάσιμοι οι λόγοι αναιρέσεως που επικαλούνται οι δύο κατηγορούμενοι.

«Δεν προκύπτει ότι τέλεσαν αυτές τις πράξεις λόγω ανωριμότητας της ηλικίας, το δικαστήριο το τεκμηριώνει απολύτως στην απόφασή του», τόνισε η κ. Κοντακτσή μεταξύ άλλων. Με την εισαγγελική εισήγηση συντάχθηκαν οι νομικοί παραστάτες της οικογένειας Τοπαλούδη, Αλέξης Κούγιας και Ευάγγελος Γκιουγκής.

Απαντώντας στον ισχυρισμό του 26χρονου Ροδίτη, που στην αίτηση του ισχυρίζεται ότι το Εφετείο δεν έλαβε υπόψη του τον ισχυρισμό του περί «μεταμοντέρνας σεξουαλικότητας» του, η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη του κρίνοντας επίσης πως ως προς το σκέλος αυτό η απόφαση είναι απολύτως τεκμηριωμένη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ