Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Όταν το Κράτος έρχεται σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον… «Επαναστατικό Αγώνα» και τους «Πυρήνες της Φωτιάς»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Όταν το Κράτος έρχεται σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον… «Επαναστατικό Αγώνα» και τους «Πυρήνες της Φωτιάς»

Η είδηση είναι βέβαια πως μέσα σε τρία χρόνια δόθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις εξαιτίας των συνθηκών κράτησης. Πρόκειται βέβαια για καταδίκους που εκτίουν ή εξέτισαν ποινές στις ελληνικές φυλακές οι οποίοι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δικαιώθηκαν. Σημείο αιχμής για τις προσφυγές ήταν οι συνθήκες που επικρατούν στα σωφρονιστικά καταστήματα που παραμένουν προβληματικές –κυρίως λόγω υπερπληθυσμού– και αντιβαίνουν- σύμφωνα με τις αποφάσεις-  στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το θέμα αποκάλυψε η εφημερίδα Καθημερινή και συνοψίζει το ποσό στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει όμως και μια ακόμα παράμετρος, πως ανάμεσα στους προσφεύγοντες είναι και  καταδικασθέντες για συμμετοχή στην «Επαναστατικό Αγώνα» και τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» με τους οποίους μάλιστα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό!

Διαδικασία

Η εξωδικαστική επίλυση είναι νομική διαδικασία που προβλέπεται και με αυτή το Δημόσιο δέχθηκε να τους καταβάλει ποσά που κυμαίνονται από 6.000 ευρώ έως 23.000 ευρώ στον καθένα, αναγνωρίζοντας ότι σε περίπτωση που η προσφυγή τους έφτανε στο ακροατήριο το ποσό που θα επιδίκαζε το δικαστήριο για να τους αποζημιώσει θα ήταν σημαντικά υψηλότερο.

Αυτό που ανέφεραν είναι πως οι συνθήκες κράτησής τους συνιστούν «απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση». Παρόμοια εξέλιξη έχουν οι πολλές δεκάδες προσφυγές ποινικών κρατουμένων που κατατίθενται καθημερινά. Αυτό προκύπτει από έγγραφα που δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Νέες αποφάσεις

Πρόσφατα αναρτήθηκε απόφαση φιλικού διακανονισμού του ελληνικού Δημοσίου με 20 κρατουμένους της φυλακής Ιωαννίνων. Πρόκειται για Ελληνες, Πακιστανούς, Αλγερινούς, Σύρους και Ιρανούς, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες κράτησής τους και θα εισπράξουν από 1.500 έως 6.500 ευρώ ως αποζημίωση.

Το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει ότι «κανένας δεν μπορεί να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή σε απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία». Στο παρελθόν ποινικοί κρατούμενοι και άτομα καταδικασμένα για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» είχαν δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου είχαν προσφύγει καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησής τους.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από τις αρχές του 2017 έως τον Νοέμβριο του 2019, η Ελλάδα έχει υποχρεωθεί να καταβάλει 2.460.500 ευρώ σε προσφεύγοντες 33 υποθέσεων, λόγω συνθηκών κράτησης (άρθρο 3). Ποσό ύψους 667.200 ευρώ επιδικάστηκε σε πέντε προσφυγές που έφτασαν στο ακροατήριο. Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν υποθέσεις που έκλεισαν με φιλικό διακανονισμό. Από τα στοιχεία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκύπτει ακόμα ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν υποβληθεί κατά του Δημοσίου 18 προσφυγές κρατουμένων για τις συνθήκες κράτησής τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ