Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023

Π. Μαρινάκης: Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν καταργείται – Επανεξετάζουμε τον καλύτερο δυνατό ρόλο και τη λειτουργία της – ΒΙΝΤΕΟ

Τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το μέλλον του νέου θεσμού με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Μηταράκη, που προκάλεσαν σύγχυση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Π. Μαρινάκης: Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν καταργείται – Επανεξετάζουμε τον καλύτερο δυνατό ρόλο και τη λειτουργία της – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Διευκρινίσεις για το θέμα κατάργησης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας έδωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μετά τις αναφορές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη, που πυροδότησαν σχόλια.

Όπως κατ’ αρχάς διευκρίνισε ο κ. Μαρινάκης δεν υπάρχει κανένα «άδειασμα» κανενός υπουργού από τον Πρωθυπουργό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Αναφέρθηκε στο σχέδιο για σύσταση έφιππης αστυνομίας, όπου «υπήρξε μία πρόταση, η οποία δεν έγινε δεκτή».

Σε ότι αφορά την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς τις κινήσεις της κυβέρνησης. «Πρώτη και κυριότερη η επαναφορά του ασύλου στην αληθινή του έννοια. Είχαμε ένα άσυλο ανομίας και τώρα έχουμε ένα αληθινό άσυλο ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Μία από τις κινήσεις είναι και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, η οποία το λέω ρητώς, δεν καταργείται. Και δεν υπήρξε ποτέ καμία τέτοια πρόθεση και καμία τέτοια διατύπωση. Αντιθέτως, επανεξετάζουμε συνεχώς πώς θα έχει τον καλύτερο δυνατό ρόλο και τον καλύτερο δυνατό τρόπο λειτουργίας η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, σε συνεργασία με όλη την ΕΛΑΣ».

Ν. Μηταράκης: Η Αστυνομία θα διαφυλάξει την ασφάλεια των Πανεπιστημίων

Σημειώνεται ότι ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στην κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας προκειμένου 1.060 αστυνομικοί να ενσωματωθούν στην ΕΛΑΣ, προσθέτοντας ωστόσο πως αλλάζει ο σχεδιασμός.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως η Αστυνομία πρέπει να παίξει πιο επικουρικό ρόλο, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να βγουν μπροστά τα ίδια τα πανεπιστήμια. Ερωτηθείς αν θα απαιτείται η παρουσία της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, απάντησε «όχι με τη μορφή που ίσως σχεδιάζαμε αρχικά». Σε ερώτηση αν θα μπαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια, σημείωσε ότι «θα μπαίνει όταν πρέπει να μπαίνει. Δεν θα μπαίνει για να κάνει τον θυρωρό».

Μετά τις αναφορές που έγιναν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μηταράκης έσπευσε εξάλλου σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να επισημάνει πως «σε αντίθεση με αυτά που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς η Ελληνική Αστυνομία θα διαφυλάξει πλήρως την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως πράττει ήδη. Καμία μορφή παραβατικότητας δεν θα γίνει ανεκτή».

Όπως τόνισε ο υπουργός Νότης Μηταράκης, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, με δεδομένο ότι η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι βελτιωμένη, επανεξετάζεται διαρκώς ο τρόπος συμβολής της ΕΛ.ΑΣ. στην ασφάλεια των ΑΕΙ, πάντα σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές, διαμορφώνοντας συγκεκριμένο σχέδιο ανά ίδρυμα, που θα καλύπτει τις συνολικές ανάγκες ασφαλείας των ιδρυμάτων σε όλα τα επίπεδα.

Προτεραιότητα η απομόνωση παραβατικών συμπεριφορών

«Στον πυρήνα της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια. Ένα κλίμα το οποίο θα ευνοεί τους φοιτητές και τους καθηγητές, θα τους προστατεύει και θα απομονώνει παραβατικές συμπεριφορές. Και σ’ αυτήν την πολιτική, η οποία έχει πολύ απτά αποτελέσματα, έχουν γίνει πολλές κινήσεις» δήλωσε ο Π. Μαρινάκης.

«Δείτε πόσες επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων έγιναν τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουν να γίνονται. Πόσες φορές ελευθερώθηκαν πανεπιστημιακοί χώροι, κάτι που ήταν αυτονόητο, αλλά στην Ελλάδα για πολλά χρόνια δεν ήταν, και δόθηκαν σε αυτούς που πραγματικά ανήκουν, που είναι οι φοιτητές και οι καθηγητές. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με πολύ μεγάλη υπομονή, αυτό είναι το καθήκον μας, απέναντι στην ελληνική κοινωνία, απέναντι στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ