Π. Μαρινάκης: “Διαγραφή φοιτητών που συμμετέχουν σε εγκληματικές ενέργειες”
«Πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και ελπίζω με τον Νέο Ποινικό Κώδικα να έχουν μια παραδειγματική τιμωρία, όπως επιλέξει η Δικαιοσύνη.»

Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχθηκαν φοιτητές και καθηγητές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Νομική Σχολή Αθηνών όπως επίσης και για την αποτυχία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ότι όποιος προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες θα πρέπει να διαγράφεται.
Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε αρχικά στο Action24 με αφορμή την επίθεση στη Νομική το βράδυ της Τετάρτης και τόνισε ότι τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, κατά ένα μεγάλο ποσοστό τους, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γίνονταν χώροι ανομίας και βαρύτατης εγκληματικότητας.
«Για πάρα πολλά χρόνια, μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος -αναφέρομαι στην Αριστερά και στην Κεντροαριστερά- δεν ήταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, δεν ήταν με τις σιωπηρές πλειοψηφίες. Αλλά είτε έκλειναν τα μάτια στην πραγματικότητα, είτε στήριζαν ανοιχτά τις ηχηρές νοσηρές μειοψηφίες φοιτητών και μη φοιτητών οι οποίοι μόλυναν με την παραβατικότητά τους τα πανεπιστήμια», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Για αυτό που συνέβη στη Νομική και για όλα όσα έχουν συμβεί αυτές τις δεκαετίες, έχει βαρύτατη ευθύνη αυτός ο πολιτικός χώρος. Γιατί όλους αυτούς τους ανθρώπους δεν τους ονομάζει αυτό που είναι, δηλαδή εγκληματίες. Γιατί αυτό που συνέβη στη Νομική είναι ένα βαρύτατο έγκλημα και είναι κάτι παραπάνω από καταδικαστέο, είναι ντροπιαστικό, και η ΕΛ.ΑΣ. είμαι σίγουρος ότι για ακόμη μια φορά θα κάνει τη δουλειά της, θα συλλάβει αυτούς τους εγκληματίες, θα τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη και ελπίζω με τον Νέο Ποινικό Κώδικα να έχουν μια παραδειγματική τιμωρία, όπως επιλέξει η Δικαιοσύνη.
Μέσα σε έξι χρόνια σχετικά με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια, έχουν γίνει όσα δεν έγιναν ολόκληρες δεκαετίες. Έχουν εκκενωθεί δεκάδες καταλήψεις, αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει καμία ενεργή κατάληψη στα πανεπιστήμια. Μόνο τις δέκα τελευταίες ημέρες είχαμε τρεις εκκενώσεις καταλήψεων από την Αστυνομία, δύο στο ΑΠΘ και μία στην Κρήτη. Αυτό συνέβη και συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το που εξελέγη, άλλαξε τον νόμο και πλέον δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην επέμβαση της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Το άσυλο ανομίας πλέον έχει γίνει, αυτό το οποίο είναι πραγματικά, ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Υπάρχουν όμως πολλά που πρέπει να κάνουμε, δεν αρκεί μόνο να επεμβαίνει η Αστυνομία», λέει ο κ. Μαρινάκης.
Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Στη συνέχεια, ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε σχετικά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία: «Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν πέτυχε, μην κρυβόμαστε πίσω από τα λόγια μας. Έτσι όπως είχε σχεδιαστεί, δεν ήταν σωστό να εφαρμοστεί. Και γι’ αυτό κι αυτοί οι άνθρωποι δεν πήγαν χαμένοι, ίσα-ίσα έχουν πάει σε πολλές άλλες σημαντικές Υπηρεσίες, πολλές εκ των οποίων σχετίζονται με την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια. Η βαριά εγκληματικότητα, αυτοί οι εγκληματίες, είναι κυρίως στα μεγάλα ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και σε κάποια άλλα πολυτεχνικά ιδρύματα. Κάποιοι είναι φοιτητές, κάποιοι δεν είναι, άρα η δράση τους θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κανονική Αστυνομία.
Άρα, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία εκρίθη εκ των υστέρων ότι δεν θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα. Και επειδή δεν είμαστε δογματικοί, προτιμήσαμε να προσαρμόσουμε την πολιτική μας παραδεχόμενοι ότι στην πρώτη τετραετία έπρεπε να γίνει διαφορετικά ο σχεδιασμός αυτός και αξιοποιήθηκαν οι άνθρωποι αυτοί.
Όπως καταλαβαίνετε, δεν φοβάται αυτός που βάζει την κανονική Αστυνομία να σπάει καταλήψεις. Κάνουμε το πολύ πιο δύσκολο που χρειάζονται οι πολλοί φοιτητές. Και έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα, δεν υπάρχει -για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες- ενεργή κατάληψη.
Πρέπει να γίνουν πρωτόκολλα, σχέδια ασφαλείας στα πανεπιστήμια και μέσα σε αυτά πρέπει να δούμε και τη συμμόρφωση των πανεπιστημίων σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και να δούμε τι θα γίνει με τη φύλαξη».
Για αυστηρό πειθαρχικό πλαίσιο στα πανεπιστήμια κάνει λόγο ο Μαρινάκης
Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν σαφής:
«Το πιο σημαντικό για μένα που πρέπει να μπει στον δημόσιο διάλογο με ευθύνη όλων μας, και των πανεπιστημίων και της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών, είναι ένα πολύ αυστηρό πειθαρχικό πλαίσιο και στα πανεπιστήμια. Ένας φοιτητής που συλλαμβάνεται για συμμετοχή σε τέτοιου είδους ενέργειες θεωρώ ότι, εφόσον έχει ενεργό ρόλο σε αυτές, δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι φοιτητής. Εκτός από τις ποινικές, πρέπει να υπάρχουν και πειθαρχικές συνέπειες, όπως αντίστοιχα υπάρχουν στο Δημόσιο. Δεν μπορεί να στείλουμε αύριο-μεθαύριο τα παιδιά μας σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και να έχουν συμφοιτητές οι οποίοι αποδεδειγμένα, και όχι με ενδείξεις, αλλά μετά από αποφάσεις της Δικαιοσύνης, κάνουν δολοφονικές επιθέσεις, να είναι συμφοιτητές τους. Άρα, αυτοί που πάνε και κάνουν δολοφονικές επιθέσεις πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουν πολύ σοβαρές ποινικές συνέπειες, και για μένα -θεωρώ ότι είναι κάτι που θα μπει στον δημόσιο διάλογο- θα πρέπει να υπάρχουν και πολύ σοβαρές πειθαρχικές συνέπειες».
Σε ερώτηση για το αν θα διαγράφονται οι φοιτητές οι οποίοι συμμετέχουν σε εγκληματικές ενέργειες, ο κ. Μαρινάκης απάντησε «βεβαίως» και συνέχισε «με κλιμάκωση στο πλαίσιο των ποινών. Δηλαδή αυτό στη Νομική είναι δολοφονική επίθεση ακραίας κλιμάκωσης και πρέπει να προβλέπεται η χειρότερη των ποινών» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Σε ερώτηση για το υπάρχον πλαίσιο πειθαρχικών ποινών στα πανεπιστήμια, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι δεν είχε ακούσει για κάποια ποινή σε φοιτητή. «Δεν μπορεί να έχουμε στα σχολεία πιο αυστηρό πλαίσιο για τους μαθητές απ’ ό,τι στα πανεπιστήμια. Υπάρχουν παιδιά τα οποία έχουν αποβληθεί από τα σχολεία», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς δε για τους πρυτάνεις που φοβούνται και δεν εφαρμόζουν τα μέτρα, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε: «Δεν υπάρχει περιθώριο μη εφαρμογής του μέτρου και δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος, ο οποίος για να γίνει πρύτανης έχει φτάσει στην κορυφαία ακαδημαϊκή βαθμίδα, έχει εκλεγεί από τους συναδέλφους του, έχει τον απόλυτο σεβασμό, ότι δεν θέλει το καλό του πανεπιστημίου του».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr