Π. Μαρινάκης: “Υπουργοί έχουν στείλει στη Δικαιοσύνη κέντρα υποδοχής δηλώσεων, διοικήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, κυκλώματα επιδοτήσεων”

«Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή κάθαρσης»

NEWSROOM
Π. Μαρινάκης: “Υπουργοί έχουν στείλει στη Δικαιοσύνη κέντρα υποδοχής δηλώσεων, διοικήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, κυκλώματα επιδοτήσεων”

«Ποια είναι η βασική κατηγορία η οποία αποδίδεται αυτές τις ημέρες από την αντιπολίτευση; Ότι “σας πιάσανε με τη γίδα στην πλάτη”. Ότι αν δεν ερχόταν η ευρωπαϊκή εισαγγελία, δεν θα είχατε κάνει τίποτα. Εγώ, λοιπόν, έψαξα μαζί με τους συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου και συνέλεξα στοιχεία, τα οποία δεν είναι δύσκολο να τα συλλέξει κανείς και αναφέρονται στην περίοδο από το 2019 μέχρι να έρθει η ευρωπαία εισαγγελέας. Που τί δείχνουν; Θα σας τα πω πολύ συνοπτικά. Δείχνουν ότι όχι απλά είναι “αστεία” η αντιπολιτευτική γραμμή, “μα δεν γνώριζε; μα πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη”; Ήταν ξεκάθαρη η γνώση όλων για τη διαχρονική παθογένεια, η οποία όμως ήταν δική μας ευθύνη να την αντιμετωπίσουμε και η βούληση του πρωθυπουργού μηδενικής ανοχής. 5.200 φυσικά πρόσωπα και κάποια νομικά πρόσωπα ελέγχονται από τις υπηρεσίες και από τη δικαιοσύνη πολλά εξ’ αυτών, από το 2019 μέχρι σήμερα για υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων. Προσέξτε, αυτά είναι πρόσωπα πέραν των υποθέσεων που ερευνά η ευρωπαία εισαγγελέας. 5.200. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι: οι 7 που καταδικάστηκαν προ ημερών από την δικαιοσύνη είναι η υπόθεση του 2019 – 2020, 279 περιπτώσεις ομαδικές στην Κρήτη περίπτωση 2019 – 2021, 99 αγροτεμάχια στη Νάξο συγκεκριμένες περιπτώσεις άλλη ποινική υπόθεση μετά το 2019 και αυτή 2020 – 2021. 2.365 άτομα όπου ελέγχονται μαζικά για παράνομες πληρωμές με ψευδείς ένορκες βεβαιώσεις άλλη περίπτωση μετά το 2019, με καταγγελίες δηλαδή επί των δικών μας ημερών» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 απαντώντας σε ερώτηση για τις ενέργειες της κυβέρνησης, και τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη.

«Είναι μια άλλη υπόθεση, που συνδέεται με τις πληρωμές που δεν έκανε ο κύριος Σημανδράκος με την έγκριση του Μαξίμου. Από αυτή την περίπτωση, ενημερώνω τους πολίτες ότι 730 περιπτώσεις από αυτούς, πέραν των όσων μπλοκαρίστηκαν, που μπλοκαρίστηκαν αυτά που ζήτησε ο κ. Σημανδράκος, πήγαν στη δικαιοσύνη για ποινική διερεύνηση και ελέγχονται. Και πολύ σημαντικό. Πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, επί των δικών μας ημερών, αυτή τη στιγμή ερευνάται στη δικαιοσύνη για σοβαρά αδικήματα, πριν έρθει η δικογραφία και πολλούς μήνες πριν γίνει γνωστή όλη αυτή η ιστορία. υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προηγούμενος υπουργός έχει καταγγείλει ΚΥΔ, δηλαδή Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων και η υπόθεση αυτή δικάζεται αυτές τις ημέρες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: 2021, πριν τις εκλογές του 2023 και πριν την ευρωπαία εισαγγελέα: μετά από ελέγχους, 3.500 ΑΦΜ με σοβαρές ενδείξεις, έμειναν εκτός και ελέγχονται κάποια εξ’ αυτών από την δικαιοσύνη. Ιούνιος 2022: 2.021 ΑΦΜ δήλωσαν βοσκοτόπια χωρίς ζώα και δεσμεύτηκε η πληρωμή και προωθήθηκαν στη δικαιοσύνη. 2.654 ΑΦΜ έκαναν αιτήσεις και απορρίφθηκαν γιατί έλεγαν ότι είχαν ζωικό κεφάλαιο και δεν παρέδωσαν γάλα ή κρέας και 10.000 αιτήσεις, επίσης, απορρίφθηκαν. Όλα αυτά γιατί τα λέω; Γιατί δείχνουν ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που πάει να τα βάλει με ένα φαινόμενο τουλάχιστον 30 ετών. Γιατί να θυμίσουμε στους πολίτες ότι από το 1996 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κληθεί να πληρώσει 2,7 δισεκατομμύρια σε πρόστιμα. Πέραν των 415 (εκατ. ευρώ) που θα το συζητήσουμε τι θα κάνουμε και υπάρχουν και εξελίξεις και για την αναζήτηση των χρημάτων» πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι το «αποτύχαμε» συνίσταται, στο ότι, παρά όλα αυτά, τις καταγγελίες, τις δικογραφίες, τις παρεμβάσεις, τις αλλαγές που έχουν γίνει, προκύπτει ότι ακόμα χρειάζεται κι άλλο για να σπάσει το «απόστημα».

«Αλλά το ξαναλέω, είναι προφανές ότι μια κυβέρνηση που με διαφορετικούς υπουργούς έχει προβεί σε τόσες καταγγελίες, τόσες δικογραφίες που έχουν προχωρήσει, τόσες έρευνες, τόσες παρεμβάσεις, τόσα μπλοκαρίσματα ΑΦΜ, είναι αστείο από την αντιπολίτευση να λέει “μα ήξερε ο πρωθυπουργός;”. Είναι ένα πράγμα, λοιπόν, την παθογένεια προφανώς και την ήξερε και την αντιμετώπισε με έναν τρόπο που απεδείχθη ότι χρειαζόταν και άλλο. Και ένα άλλο πράγμα η δικογραφία. Και πάω και στη δικογραφία. Ο πρωθυπουργός και κανένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει μια υπόθεση εν εξελίξει. Μιλάω για την δικογραφία, την ποινική διερεύνηση αυτό το οποίο ήρθε στη βουλή, η οποία πώς έγινε; Προφανώς η ευρωπαϊκή εισαγγελία βλέποντας τα τόσα πολλά χρόνια, το έκανε και σε άλλες χώρες, το έκανε και σε εμάς και τις πολλές δικογραφίες που πριν παρέμβει είχαν δημιουργηθεί, έκανε και τη δική της έρευνα. Με ποιον την έκανε την έρευνα; Με τις ελληνικές αρχές εσωτερικών υποθέσεων, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» ανέφερε.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρακολουθεί μια διαδικασία και το ξαναλέω όχι την ποινική διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Μην παρεξηγηθώ. Μια διαδικασία αντιμετώπισης μιας διαχρονικής παθογένειας που έχει οδηγήσει σε χιλιάδες υποθέσεις, με πρωτοβουλίες διοικήσεων, με πρωτοβουλίες υπουργών, στη δικαιοσύνη. Άρα το να λέμε ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε την παθογένεια, το πρόβλημα, το φαινόμενο είναι αφελές. Και να το λέει αντιπολίτευση είναι εκτός τόπου και χρόνου» είπε.

«Είναι προφανές ότι ένας πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή κάθαρσης, όταν οι υπουργοί του έχουν στείλει στη δικαιοσύνη κέντρα υποδοχής δηλώσεων, διοικήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, κυκλώματα επιδοτήσεων» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για την υπόθεση με την επιστολή του κ. Σημανδράκου είπε: «Υπήρχε μια συνολική διάσταση και εκλήθη το Μαξίμου, η προεδρία δηλαδή, δεν είναι προσωπικό, δεν είναι προσωπικές ευθύνες των ανθρώπων, να διαχειριστεί αυτή τη διάσταση, για να προχωρήσει το κράτος να λειτουργεί. Και τι έκανε το Μαξίμου; Υιοθέτησε την εισήγηση Σημανδράκου και συναίνεσε ουσιαστικά άτυπα, γιατί είναι απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Έδωσε το πράσινο φως να μην πληρωθούν τα προβληματικά ΑΦΜ. Δηλαδή τί είπε το Μαξίμου; Αυτό δεν το λέει η αντιπολίτευση. “Κύριε Σημανδράκο δεχόμαστε αυτό που λέτε”. Το ρεπορτάζ το λέει, πολύ καθαρά. Η αντιπολίτευση δεν το λέει. Θα πάμε και στο μετά, αλλά να τα πάρουμε ένα – ένα. Εγώ δεν θα κρύψω ούτε το πριν ούτε το μετά. Αλλά αν θες να είσαι σοβαρός, για να πεις για το πριν, πρέπει να πεις και για το μετά. Η αντιπολίτευση, το πριν το αποσιωπά, δεν λέει τίποτα. Δεν λέει ότι το Μαξίμου μπλόκαρε ουσιαστικά, συναίνεσε, για να το πω σωστά, στο μπλοκάρισμα των ΑΦΜ. Ένα “βρώμικο” Μαξίμου, όπως περιγράφει η αντιπολίτευση, τι θα έκανε; Δεν θα μπλόκαρε αν ήταν στο κόλπο. Τα μπλόκαρε, δεν πληρώθηκαν. Πάμε, λοιπόν, στο μετά. Στη συνέχεια, υπέβαλε την παραίτησή του ο κύριος Σημανδράκος. Υπάρχει γραπτή παραίτηση που εστάλη. Υπήρχε, λοιπόν, ένα τεράστιο πρόβλημα, γιατί δεν μπορεί να διοικηθεί το κράτος, όταν υπουργός δεν έχει την δέουσα επικοινωνία και συνεννόηση με έναν πρόεδρο οργανισμού».

«Από αυτά τα ΑΦΜ που κάποια πληρώθηκαν, όχι όλα -αυτά θα βγούνε – 730 ΑΦΜ πήγαν στην Εισαγγελία, μετά την παραίτηση του κ. Σημανδράκου. Δηλαδή, είναι δυνατόν να χτίζεται αφήγημα από την αντιπολίτευση συγκάλυψης ή συμμετοχής της κυβέρνησης, για μια κυβέρνηση που στέλνει ανθρώπους, τους οποίους υποτίθεται θέλει να εξυπηρετεί, στη Δικαιοσύνη, στην Εισαγγελία και ενδεχομένως κάποιοι εξ’ αυτών να φτάσουν να έχουν βαρύτατες ποινές; Όλα αυτά τι περιγράφουν; Πράγματι είναι σοβαρό το θέμα. Πράγματι, είναι νοσηρό το φαινόμενο. Πράγματι, μέσα σε αυτό συμμετείχαν και διάφορα στελέχη του δημοσίου, κομματικά… Προκύπτουν τρία συμπεράσματα, κατά τη γνώμη μου. Συμπέρασμα πρώτο; Δεν στέκει το αφήγημα: “μας πιάσανε με τη γίδα στην πλάτη”. Η αλήθεια ποια είναι; Προσπαθήσαμε, στείλαμε πολλές υποθέσεις στη δικαιοσύνη. Αλλάξαμε αρκετά πράγματα, χρειαζόντουσαν πολλά περισσότερα και εκεί οφείλουμε να τρέξουμε πιο γρήγορα» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr