Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Παγκόσμια ανησυχία: Ανιχνεύθηκε ο φονικός ιός Μάρμπουργκ – 98 άτομα σε καραντίνα

Ο ιός μεταδίδεται στους ανθρώπους από τις νυχτερίδες φρούτων και εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω της μετάδοσης σωματικών υγρών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παγκόσμια ανησυχία: Ανιχνεύθηκε ο φονικός ιός Μάρμπουργκ – 98 άτομα σε καραντίνα unsplash

Η Γκάνα επιβεβαίωσε τα δύο πρώτα κρούσματα του θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ, μιας εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό που προκαλεί τον Έμπολα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο ασθενείς πέθαναν πρόσφατα σε νοσοκομείο στη νότια περιοχή Ashanti. Όπως μεταδίδει το BBC, τα δείγματά τους βγήκαν θετικά νωρίτερα αυτό το μήνα και τώρα έχουν επαληθευτεί από εργαστήριο στη Σενεγάλη. Οι αξιωματούχοι υγείας στο δυτικοαφρικανικό έθνος λένε ότι 98 άτομα βρίσκονται τώρα σε καραντίνα ως ύποπτα κρούσματα επαφής.

CDC

Δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για το Μάρμπουργκ – αλλά οι γιατροί λένε ότι η κατανάλωση άφθονου νερού και η αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.

Ο ιός μεταδίδεται στους ανθρώπους από τις νυχτερίδες φρούτων και εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω της μετάδοσης σωματικών υγρών.

Πρόκειται για μια σοβαρή, συχνά θανατηφόρα ασθένεια με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, μυϊκούς πόνους, εμετό αίματος και αιμορραγία.

Οι αρχές προειδοποιούν τους ανθρώπους να μείνουν μακριά από τις σπηλιές και να μαγειρεύουν καλά όλα τα προϊόντα κρέατος πριν τα καταναλώσουν.

Στην Αφρική, προηγούμενα κρούσματα και σποραδικά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Αγκόλα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα, αναφέρει ο ΠΟΥ. Το πρώτο κρούσμα Μάρμπουργκ εκδηλώθηκε στη Γερμανία το 1967, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι.

Ο ιός σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους στην Αγκόλα το 2005, το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα που έχει καταγραφεί σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ