Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

«Πάγος» από τον… Άρειο Πάγο για τις πρόσφατες «προσαγωγές» δικηγόρων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δεν είναι τυχαίο ότι παίρνει θέση μετά τις – πρόσφατες- δημόσιες καταγγελίες δικηγόρων πως κρατήθηκαν για κάποιες ώρες στην ασφάλεια, με αφορμή την εκδήλωση μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Πάγος» από τον… Άρειο Πάγο για τις πρόσφατες «προσαγωγές» δικηγόρων

Θέση στις προσαγωγές και την κράτηση δικηγόρων , ερμηνεύοντας τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Κώδικα Δικηγόρων , παίρνει ο Άρειος Πάγος με εγκύκλιό του προς τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας, την οποία κοινοποιεί προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δεν είναι τυχαίο ότι παίρνει θέση μετά τις – πρόσφατες- δημόσιες καταγγελίες δικηγόρων πως κρατήθηκαν για κάποιες ώρες στην ασφάλεια, με αφορμή την εκδήλωση μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου όπως είχε καταγράψει από την πρώτη στιγμή το dikastiko.gr

Οι δικηγόροι έκαναν και καταγγελίες και μηνύσεις, ενώ προκλήθηκε δημόσιος θόρυβος.

 

Η εγκύκλιος

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Δημ. Παπαγεωργίου προχωρεί σε νομική αξιολόγηση και ερμηνεία των νομικών ζητημάτων και καταλήγει εν ολίγοις ότι η κράτηση δικηγόρου που συνελήφθη για αυτόφωρο πλημμέλημα δεν είναι σύννομη, αλλά με το που διαπιστώνεται η ταυτότητά του δεν οδηγείται στο κρατητήριο, αλλά αυτομάτως (σ.σ αυτοστιγμεί) ενημερώνεται ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας.

Είναι δυνατή και η τηλεφωνική εισαγγελική εντολή να αφεθεί ελεύθερος (άμα τη συλλήψει), βασιζόμενη στην εκτίμηση της βαρύτητας του εγκλήματος , αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός.

 

Τι αναφέρει

Η εγκύκλιος στο δια ταύτα αναφέρει:

«Συνοψίζοντας τις προηγηθείσες σκέψεις, επισημαίνουμε εντέλει ότι: κράτηση δικηγόρου συλληφθέντος για αυτόφωρο πλημμέλημα δεν είναι σύννομη, αλλά ο συλλαβών και διακριβώσας την ιδιότητα του συλληφθέντος ανακριτικός υπάλληλος δεν τον οδηγεί στο κρατητήριο, αλλά έχει νόμιμη υποχρέωση να ειδοποιήσει αυτοστιγμεί τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών («Εισαγγελέα Υπηρεσίας»), ο οποίος (από υπηρεσιακό καθήκον) θα έχει ετοιμότητα, κάθε ώρα και κάθε μέρα, εργάσιμη ή γιορτινή, να δεχθεί τον συλληφθέντα δικηγόρο, που (πρέπει να) οδηγείται αμέσως ενώπιον του (χωρίς να είναι επιτρεπτή η εκδίκαση της σχετικής ποινικής υπόθεσης του κατά την αυτόφωρη διαδικασία), ενώ είναι δυνατή, και σύμφωνη με το νόμο, και η (τηλεφωνική) εισαγγελική εντολή να αφεθεί ελεύθερος (άμα τη συλλήψει), βασιζόμενη στην εκτίμηση της βαρύτητας του εγκλήματος και της προσωπικότητας του συλληφθέντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 279 ΚΠΔ, η εφαρμογή του οποίου πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Ας σημειωθεί ακόμη, ότι αναφορικά με τα λοιπά πρόσωπα ιδιάζουσας δωσιδικίας (δικαστές, εισαγγελείς), η δικονομική μεταχείρισή τους πρέπει να είναι ανάλογη της προβλεπόμενης για τους δικηγόρους από το άρθρο 39 § 3 ΚΔ και εναρμονισμένη με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 279 § 1 εδ. γ ΚΠΔ.Οι κ.κ. Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της Χώρας, εκτός από την κοινοποίηση της παρούσας στους εισαγγελικούς λειτουργούς της περιφέρειας τους, παρακαλούνται να ασκούν τη δέουσα εποπτεία για την τήρηση της, οι δε Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών παρακαλούνται να ενεργήσουν κατά το άρθρο 24 § 5 στοιχ. β ΚΟΔΚΔΛ, απευθύνοντας ανάλογες γενικές οδηγίες προς τους ανακριτικούς υπαλλήλους της περιφέρειάς τους».

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο ΕΔΩ

 

Οι δικηγόροι

Όπως αναφέρει ο ΔΣΑ η εγκύκλιος έρχεται “σε απάντηση της από 18.12.2020 επιστολής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητούσαμε την έκδοση σχετικής Εγκυκλίου για το ζήτημα της εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας δικηγόρων επί αυτοφόρων πλημμελημάτων, επ’ αφορμή πρόσφατων πολλαπλών περιστατικών, oρισμένα εκ των οποίων έλαβαν ευρεία δημοσιότητα, παρεμπόδισης συναδέλφων κατά την άσκηση υπερασπιστικού τους λειτουργήματος καθώς και αντιδικονομικής κράτησής τους στο πλαίσιο αυτόφωρης διαδικασίας (άρθρο 39 ΚωδΔικ)”.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ EΔΩ: epistoli-proedroy-olomeleias-pros-ton-eisaggelea-areioy-pagoy-18-12-2020

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ