Δευτέρα 08 Αυγούστου 2022

Παιδικές φωνές και κουκλοθέατρο στις φυλακές Κορυδαλλού – Η μουσική με το μπαγλαμαδάκι και ο κρατούμενος που ζήτησε παραγγελιά – ΦΩΤΟ

Oι παραστάσεις ξεκίνησαν με την κλασική φράση των παραμυθιών «μια φορά και έναν καιρό». Με αυτή τη φράση είπε κάποιος κρατούμενος πως ξεκινήσε κάποτε την αφήγησή του για να διηγηθεί στα παιδιά του τη ζωή του σαν παραμύθι.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παιδικές φωνές και κουκλοθέατρο στις φυλακές Κορυδαλλού – Η μουσική με το μπαγλαμαδάκι και ο κρατούμενος που ζήτησε παραγγελιά – ΦΩΤΟ ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Τέχνη, σύμφωνα με την αρχαία σημασία της λέξης (τεχνική, τέχνασμα, τεχνοτροπία, δεξιοτεχνία), είναι κάθε δημιούργημα που φανερώνει την ικανότητα και επινοητικότητα του ανθρώπου να δαμάζει την ύλη, είτε προκαλώντας τον θαυμασμό του θεατή για το αισθητικό αποτέλεσμα είτε καθηλώνοντάς τον με την τεχνική αρτιότητα. Λένε ακόμη πως η τέχνη γαληνεύει την ψυχή και φωτίζει τα σκοτάδια μας. Και δεν έχουν άδικο, γι΄αυτο και το διήμερο με παραστάσεις κουκλοθέατρου για μικρούς και μεγάλους που φιλοξένησαν οι φυλακές Κορυδαλλού στον χώρο του ανοικτού επισκεπτηρίου, ήταν ανεκτίμητης αξίας.

Φυλακές Κορυδαλλού

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Φυλακές Κορυδαλλού: Η ανάπαυλα των κρατουμένων

Υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό της Άλκηστης Κοντογιάννη, ομότιμης καθηγήτριας του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, 32 μεταπτυχιακοί φοιτητές και δημιουργοί των πρωτότυπων έργων προσέφεραν στους κρατούμενους μια πολύτιμη ανάπαυλα από τη συνηθισμένη καθημερινότητά τους.

«Επιλέξαμε μια ποικιλία θεμάτων, από την υγεία και το περιβάλλον έως τις ανθρώπινες σχέσεις» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Άλκιστις Κοντογιάννη. «Δημιουργήσαμε ένα σύμπαν από παραμύθια με μεταφορές καις συμβολισμούς» προσθέτει.

Μπορούν όμως τα παραμύθια και τα σκηνικά που φτιάχνονται με πρωτόλεια μέσα να συγκινήσουν ένα τέτοιο ακροατήριο; Ήταν ένα ερώτημα ή ακόμη και ένας φόβος που εξέφρασαν πολλοί. Η πραγματικότητα όμως τους διέψευσε. Η αίθουσα στο ανοικτό επισκεπτήριο ήταν κατάμεστη το απόγευμα του Σαββάτου και το χειροκρότημα των θεατών ζεστό.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε το πρωί της Κυριακής όταν η αίθουσα γέμισε από τις φωνές των παιδιών που ήρθαν να επισκεφθούν τους πατέρες τους. Τα παιδιά μαγνητίστηκαν από τις κούκλες και τις παραστάσεις «Το δάσος των Βατίκων», «Η μεγάλη των πτήσεων σχολή», «Πάρης καλεί Αφιλοξενιστάν…όβερ», «Ποτέ δεν είναι αργά». «Ο πλανήτης έχει πυρετό» και «Μαζειρεύουμε: Ο Ρόνης ο Μακαρόνης και Σεφ Πατάτας».

Μετά το τέλος της εκδήλωσης κάθισαν με τους γονείς τους στο ανοικτό επισκεπτήριο, έναν φροντισμένο χώρο με γρασίδι και πλακόστρωτα δρομάκια που φιλοξενεί παγόνια, κουνέλια και πουλερικά. Η μικρή αυτή πανίδα ήταν ακόμη ένας λόγος να αποσπαστεί το βλέμμα τους.

«Τα παιδιά είναι το πιο δύσκολο αλλά και το πιο ενδιαφέρον κοινό» λέει η Αφροδίτη Παγούνη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια και συνδημιουργός της παράστασης «Σαν τη Γη πουθενά», η οποία έχει κάνει παραστάσεις και σε άλλα καταστήματα κρατουμένων. «Στον Κορυδαλλό είδα ό,τι και στο Ναύπλιο. Ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν πράγματα και να ζήσουν κάτι πέρα από την καθημερινότητά τους» συμπληρώνει.

Φυλακές Κορυδαλλού

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Η μουσική με το μπαγλαμαδάκι και ο κρατούμενος που ζήτησε παραγγελιά

Αυτή η διάθεση επικοινωνίας ήταν διάχυτη στον χώρο που φιλοξενήθηκαν οι παραστάσεις. Εξίσου έντονη ήταν και η επιθυμία για ψυχαγωγία, η οποία ικανοποιήθηκε με το μπαγλαμαδάκι μεταπτυχιακού φοιτητή, ο οποίος το διέθεσε για μια μίνι λαϊκή συναυλία. Ήταν εκεί κάποια στιγμή που ένας κρατούμενος ζήτησε να ακουστεί το «Κελί 13» και ήταν την επομένη, στο παιδικό κουκλοθέατρο, που κάποιος μικρός θεατής ρώτησε τον πατέρα του γιατί δεν είναι στο σπίτι.

Τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, πάντως, οι παραστάσεις ξεκίνησαν με την κλασική φράση των παραμυθιών «μια φορά και έναν καιρό». Με αυτή τη φράση είπε κάποιος κρατούμενος πως ξεκινήσε κάποτε την αφήγησή του για να διηγηθεί στα παιδιά του τη ζωή του σαν παραμύθι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ