Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Πακέτο στήριξης 6,8 δισ. ευρώ το δίμηνο Μαρτίου, Απριλίου – Νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων Αχτσιόγλου, Παππάς, Τσακαλώτος: Το μαρτύριο της σταγόνας ή αλλιώς το μαρτύριο των ανεπαρκών μέτρων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πακέτο στήριξης 6,8 δισ. ευρώ το δίμηνο Μαρτίου, Απριλίου – Νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων  Αχτσιόγλου, Παππάς, Τσακαλώτος: Το μαρτύριο της σταγόνας ή αλλιώς το μαρτύριο των ανεπαρκών μέτρων

Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του

Το τέταρτο πακέτο μέτρων για τη νόσο COVID 19 ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, το οποίο ανέρχεται σε αξία στα 6,8 δις ευρώ και εκτείνεται σε δώδεκα άξονες.

Σε 1,7 εκατ. εργαζομένους η ενίσχυση των 800 ευρώ- Θεσπίζεται η επιστρεπτέα προκαταβολή

Διευρύνεται σημαντικά ο αριθμός των κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δικαιούνται στήριξης καθώς και ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ. Καλύπτεται εν μέρει το Δώρο Πάσχα από το κράτος σε περιπτώσεις αναστολής σύμβασης, ενώ αναγγέλλεται ειδικό πακέτο για τον πρωτογενή τομέα αλλά και επιστρεπτέα προκαταβολή ενός δις ευρώ.

Περίπου 800.000 επιχειρήσεις ωφελούνται από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενώ παράλληλα επεκτείνεται η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ για τους εργαζομένους, καλύπτοντας 1,7 εκατ. μισθωτούς που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψιφιστέα. Καλύπτονται δε οι ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού για 45 ημέρες. Παρέχεται αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία με δυνατότητα έκπτωσης 25% αν καταβληθούν παρόλα αυτά εμπρόθεσμα.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με απόφαση που θα λάβει σήμερα, θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3, στις 10 Απριλίου 2020 και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές 10 μέρες μετά.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας για το 99% των επιχειρήσεων, που καλύπτονται από τα μέτρα προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία. Για τις βεβαιωμένες οφειλές Απριλίου παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Επίσης όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους.

Στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με διοικητική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις (βάσει ΚΑΔ), θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα μέχρι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου. Επειδή το Δώρο θα ήταν κανονικά μειωμένο κατά το μέρος που αυτό δεν είναι δεδουλευμένο, όπως θα αναφέρεται και στην σχετική ΠΝΠ δεδομένου ότι υπολογίζεται στη βάση του χρόνου εργασίας από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου.

Όπως ανακοινώθηκε, το τμήμα του Δώρου Πάσχα που δεν θα καταβληθεί από τους εργοδότες στους εργαζόμενους εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με διοικητική εντολή είτε επειδή ο εργαζόμενος μπαίνει σε αναστολή λόγω υπολειτουργίας βάσει ΚΑΔ, θα συμπληρωθεί στο ακέραιο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Προσοχή, οι επιχειρήσεις εκτός ΚΑΔ που δεν πλήττονται από την κρίση του κορονοιού οφείλουν να καταβάλλουν το Δώρο Πάσχα έως την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου. Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Παράλληλα καθιερώνεται το σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για την επιπλέον στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Πρόκειται για ένα σχέδιο ύψους 1 δισ. ευρώ και λειτουργεί με χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων που είναι συνολικώς ή μερικώς επιστρεπτέα στο κράτος ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης. Η ενίσχυση χορηγείται από το κράτος στην επιχείρηση μέσα από το Taxisnet. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται τυποποιημένα από τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το σχήμα αυτό θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα “My Business support” της ΑΑΔΕ τις επόμενες μέρες. Στόχος του σχήματος αυτού είναι η στήριξη των επιχειρήσεων ούτως ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. Άρα υποχρεούνται να τηρήσουν ρήτρα μη απολύσεων που ισχύει από σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το συνολικό πακέτο για τη στήριξη της οικονομίας και την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, για το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου ανέρχεται στα 6,8 δισ. ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ- ποσοστό πολύ υψηλότερο του μέσου όρου. Αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνουμε την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Η ζημιά στην οικονομία θα είναι μεγάλη, αλλά παροδική» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και υπογράμμισε πως απαιτείται ψυχραιμία και ρεαλισμός.

Αναλυτικά το 4ο πακέτο οικονομικών μέτρων για τη νόσο COVID 19.

 • Μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων και ελ. επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όσους από τους παραπάνω θελήσουν να τις καταβάλλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους. Ειδάλλως, θα μπορούν να τις καταβάλλουν κανονικά από την 1ηΣεπτεμβρίου 2020.
 • Επεκτείνεται το επίδομα των 800 ευρώ και σε άλλους εργαζομένους. Συνολικά θα δοθεί σε 1,7 εκατ εργαζόμενους (κάλυψη στις ονομαστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού για 45 μέρες, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών στις εφορίες).
 • Καλύπτονται επιπλέον 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως νομικής μορφής που συνιστούν το 75% του συνόλου.
 • Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας
 • Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για προστασία τους και των θέσεων εργασίας. Συνολικά καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις, το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. Καλύπτεται το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας. Το 99% αυτών που καλύπτεται προβλέπεται μεταξύ άλλων αναστολή πληρωμής οφειλών στην εφορία για τις δόσεις μηνός Απριλίου. Παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα οι οφειλές. Για τον ΦΠΑ αν καταβληθεί εμπρόθεσμα το 25% του ποσού συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές οφειλές. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης. Για όσες επιχειρήσεις δεν είχε προβλεφθεί μέχρι σήμερα η υπαγωγή τους προϋπόθεση είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης από τώρα.
 • Ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος θα υπολογίζεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Προϋπόθεση οι μη απολύσεις
 • Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στις προβλέψεις πρέπει να καταβάλουν το δώρο Πάσχα. Αν η εργασία τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το δώρο θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • 108.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ, και στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση έως 10 Απριλίου
 • Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων πληττόμενων, με βάση τα σημερινά μέτρα.
 • Mέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα. Διατίθεται στο υπουργείο Αγροτικής αρχικά 150 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν τα εν λόγω μέτρα. Επίσης θα αξιοποιηθούν με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία πόροι της ΕΕ.
 • Προβλέπεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Οι πιστώσεις αυξάνονται αντί για 4 δις ευρώ κατά 5 δις ευρώ. Και τούτο γιατί οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ, οι αναστολές ασφαλιστικών εισφορών και η κάλυψη των εισφορών μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών διαμορφώνονται σε 1,6 δισ. ευρώ και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δις ευρώ.
 • Η συνολική επιβάρυνση των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δις ευρώ μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Η εν λόγω επιβάρυνση μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την επιστρεπτέα προκαταβολή, την ενίσχυση του Πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του προϋπολογισμού για το δώρο Πάσχα των εργαζομένων και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία ανέρχεται πλέον στα 6,8 δις ευρώ δηλαδή στο 3,5% του ΑΕΠ.

Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων του Αδωνι Γεωργιάδη

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει την πληρωμή τόκων των ενημέρων δανείων επιχειρήσεων για τους μήνες Μαρτίου- Απριλίου- Ιουνίου.

Οι επιχειρήσεων που πλήττονται δικαιούνται 3μηνη αναστολή των χρεών τους. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμών. Όσοι μπορούν να πληρώνουν να το πράξουν. Αναζητούμε λύση στο ζήτημα των επιταγών. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες ώστε να λυθεί το πρόβλημα προμηθειών από το εξωτερικό. Για την επανεκίνηση την επόμενη μέρα, αρχές Απριλίου καταθέτουμε 1 δισ. ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς. Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει αλλά μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Χρειαζόμαστε την κατανόηση και τη λελογισμένη συμπεριφορά όλων.

Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων του Γιάννη Βρούτση

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, από σήμερα Δευτέρα 30 Μαρτίου υπάρχει στο σύστημα “Εργάνη” νέα φόρμα υποβολήςη οποία είναι εμπλουτισμένη με τα ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις να μπορούν να υποβάλλουν τις ειδικές ψηφιακές αιτήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πλήττονται βάσει ΚΑΔ. Επίσης από σήμερα το Εντυπο Εργοδοτών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχει εμπλουτιστει με τις κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες

“shop–in a – shop” και

“επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded)ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες σε Μητρώο Online Media”,

“Από βήματος σήμερα καλώ επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ήδη υποβάλλει δήλωση ως πληττόμενοι με βάση τον κύριο ΚΑΔ της επιχείρησης, αλλά, με βάση τον ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει ακαθάριστων εσόδων του 2018, εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, να υποβάλλουν συμπληρωματικά νέο έντυπο Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς να συμπληρώσουν εκ νέου τον πίνακα εργαζόμενων, ώστε να απολαύσουν αυτοί και οι εργαζόμενοί τους το μέτρο μείωσης του ενοικίου τους”.

Την 1ηΑπριλίου 2020 θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους. Εκεί οι εργαζόμενοι θα συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για την μείωση 40% του μισθώματος της α’ κατοικίας τους(ισχύει μόνο για εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή) όσο και για να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Ε. Αχτσιόγλου – Ν.Παππάς – Ευκλ. Τσακαλώτος: Το μαρτύριο της σταγόνας: Ή αλλιώς το μαρτύριο της εβδομαδιαίας ανακοίνωσης πρόσθετων-πλην όμως ανεπαρκών – μέτρων

Με κοινή δήλωση των τομεαρχών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφης Αχτσιογλου, Οικονομίας Ν. Παππα, και Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλωτου, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση:

“Στην αρχή τα μέτρα γίνονται δεκτά ευχάριστα. Σιγά σιγά όμως ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του, η απογοήτευση και η ανασφάλεια διογκώνονται, οι προσδοκίες δεν βελτιώνονται, θέσεις εργασίας χάνονται, η κατανάλωση καταποντίζεται. Η οικονομία μπαίνει σε βαθιά ύφεση.

Για άλλη μια φορά καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τα ημίμετρα και να προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό πακέτο στήριξης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Την καλούμε :

Να προχωρήσει σε πλήρη καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου του Πάσχα στους εργαζόμενους.

Να άρει την αναστολή των εργασιακών συμβάσεων, να νομοθετήσει πλήρη απαγόρευση απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής της σχέσης εργασίας, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης.

Να σταματήσει να εμπαίζει του ελεύθερους επαγγελματίες και να προχωρήσει στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσο με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Να σχεδιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και όχι το απολύτως ανεπαρκές 1 δισ. (0,5% του ΑΕΠ).

Να παρατείνει τώρα την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Να προχωρήσει σε καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους.

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία δικαιολογία να μην προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα.

  Το σύμφωνο σταθερότητας έχει ανασταλεί. Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν μετράνε στους δημοσιονομικούς στόχους. Η χώρα έχει μαξιλάρι ασφαλείας που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

  Η άρνηση της ΝΔ να στηρίξει ουσιαστικά εργαζόμενους, επιχειρήσεις και οικονομία με ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής της βούλησης.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ