Τρίτη 03 Ιουνίου 2025

Παναγιώτης Στάθης: «Κόφτης» υποθέσεων στον Άρειο Πάγο – Ποιες διαφορές δε θα φτάνουν στο Ανώτατο Δικαστήριο

Οι ρυθμίσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίες θα τεθούν οσονούπω σε δημόσια διαβούλευση, θεσπίζουν νέα φίλτρα, α λα ΣτΕ, που θα μειώσουν τον όγκο των υποθέσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο – Τι δείχνει , σε επίπεδο αριθμών, η εφαρμογή ανάλογων διατάξεων στη νέα δικονομία του ΣτΕ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: «Κόφτης» υποθέσεων στον Άρειο Πάγο – Ποιες διαφορές δε θα φτάνουν στο Ανώτατο Δικαστήριο (Dikastiko.gr/Eurokinissi)

«Κόφτης» υποθέσεων που εν τέλει φτάνουν (δυνητικά)  στον Άρειο Πάγο τίθεται με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που έχει ήδη διαμορφωθεί στη -σχεδόν- τελική μορφή του και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος της επόμενης ή την αρχή της μεθεπόμενης βδομάδας. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικές αλλαγές, τις οποίες έχει παρουσιάσει με σειρά δημοσιευμάτων το dikastiko.gr και επιχειρούν να αλλάξουν τους ρυθμούς έκδοσης των αποφάσεων ώστε να πλησιάσει η χώρα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους χρόνους που απαιτούνται.

Δραστικά και δομικά

Στο πλαίσιο αυτό η επιλογή είναι διττή:

-Θέσπιση αυστηρών -δραστικών- πειθαρχικών μέτρων κατά των δικαστών που καθυστερούν υπέρμετρα στην έκδοση αποφάσεων. Όπως έγραψε το dikastiko.gr ήδη η μεταφορά αρμοδιότητας της περικοπής μισθού και του επιδόματος ταχείας διεκπεραίωσης δικογραφιών, στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, έφερε τις πρώτες «καμπάνες» μέσα σε 3 μήνες για 30 δικαστές που καθυστερούσαν υπέρμετρα να εκδώσουν δικαστικές αποφάσεις. Το άλλο μέτρο θεσπίζει πως πλέον οι δικαστές που καθυστερούν, πέραν της ήδη προβλεπόμενης επιβολής κοψίματος μισθού, θα αντιμετωπίζουν και σχεδόν αυτόματο πειθαρχικό έλεγχο.

-Θέσπιση δομικών αλλαγών, που ουσιαστικά μειώνουν τη ροή των υποθέσεων, οι οποίες πολλές φορές φτάνουν χωρίς λόγο – γιατί νομολογικά ή για άλλους λόγους- είναι ήδη λυμένες.

Μάλιστα κορυφαία δικαστική πηγή έλεγε πως στον Άρειο Πάγο φτάνουν τόσες πολλές υποθέσεις ήσσονος σημασίας που έχουν μετατρέψει το ανώτατο δικαστήριο σχεδόν σε Πρωτοδικείο!

Οικονομικός «κόφτης»

Μια από τις ρυθμίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι υποθέσεις με οικονομικό αντικείμενο ως 80 χιλιάδες ευρώ, να εκδικάζονται πλέον (κατ’ έφεση) από τα Πολυμελή Πρωτοδικεία, και να μη φτάνουν -παρά μόνον κατ’ εξαίρεση- στον Άρειο Πάγο.

Αυτό είναι ένα ισχυρό φίλτρο καθώς θα περιορίσει τον όγκο των εκδικαζόμενων δικογραφιών, από υποθέσεις που δεν θα έπρεπε, κατά την κρίση των συντακτών του Κώδικα, να φτάνουν στο κορυφαίο επίπεδο. Στην πρόσφατη συνάντηση με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων το θέμα αυτό τέθηκε, με την ΕνΔΕ να αναφέρει πως «οι κ.κ. Φλωρίδης και Μπούγας εμφανίστηκαν θετικοί στις επισημάνσεις της Ένωσης, συμφωνώντας καταρχήν στην πρόταση ο προέλεγχος των δικογράφων να μην περιλαμβάνει την αοριστία και τη νομική αβασιμότητα, αλλά μόνο τα στοιχεία παραδεκτού και τις τυπικές ελλείψεις. Περαιτέρω, δήλωσαν ότι κατανοούν τους προβληματισμούς σε σχέση με το χρόνο έκδοσης αποφάσεων, όπως και για το εύρος της αρμοδιότητας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου και επιφυλάχθηκαν να προτείνουν εναλλακτική λύση».

-Παράλληλα θα μπουν κι άλλα φίλτρα:

Θα επανέλθει ο θεσμός του εισηγητή σε κάθε υπόθεση του Αρείου Πάγου, που θα αποφαίνεται αν πρέπει να προχωρήσει σε δίκη μια υπόθεση ή όχι. Εν ολίγοις θα γνωρίζει εξ αρχής ο διάδικος αν ουσιαστικά έχει τύχη για να προχωρήσει την υπόθεση, γεγονός που θα αποσυμφορήσει κατά πολύ τα πινάκια.

Παράλληλα, οι δικαστές – εισηγητές θα υποχρεώνονται να αποφασίζουν άμεσα, μόλις χρεώνονται μια υπόθεση, αν υπάρχει τυπικό πρόβλημα, δηλαδή λείπει κάποιο χαρτί, δεν έχει γίνει κάποια απαραίτητη ενέργεια, δεν έχει τηρηθεί κάποια προθεσμία, ώστε αυτές οι τυπικές παραλείψεις να θεραπεύονται άμεσα και να μη φθάνει μια υπόθεση, όπως γίνεται πολύ συχνά μέχρι σήμερα, να απορρίπτεται για τυπικούς λόγους μετά από χρόνια.

Επίσης θα προσδιορίζεται αυτομάτως η ημέρα που θα εκδικαστεί μια υπόθεση αμέσως με την κατάθεση της αγωγής.  

Όπως το ΣτΕ

Τα φίλτρα αυτά θυμίζουν εν πολλοίς τις αλλαγές που έφερε η νέα δικονομία του Συμβουλίου Επικρατείας, καθώς στο έτερο ανώτατο δικαστήριο ήδη υπάρχουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως καταγράφηκε πρόσφατα. Συγκεκριμένα νομοθετήθηκε πως οι αρμόδιες Επιτροπές των επιμέρους Τμημάτων του ΣτΕ θα κρίνουν εν συμβουλίω και δη με συνοπτική αιτιολογία την αποδοχή ή απόρριψη αιτήσεων ακυρώσεων και λοιπών ενδίκων μέσων και βοηθημάτων, εφόσον «η υπόθεση δεν έχει ιδιαίτερες νομικές ή πραγματικές δυσκολίες».

Πρακτικά αυτό σημαίνει λιγότερες υποθέσεις στο ακροατήριο ή στην Ολομέλεια: Από την έναρξη του τρέχοντος δικαστικού έτους μέχρι τα μέσα Απριλίου, έχουν κατατεθεί 1.852 κύριες υποθέσεις στο ΣτΕ και από αυτές προσδιορίστηκαν σε σύνθεση «Συμβούλιο άρθ. 34Γ», 930 υποθέσεις. Από τις εν Συμβουλίω υποθέσεις, έχουν έως σήμερα συζητηθεί οι 169 (οι 120 υποθέσεις απορρίφθηκαν) και μόνο 1 παραπέμφθηκε σε κύρια διαδικασία με Πρακτικό Συμβουλίου.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ