Παναγιώτης Στάθης: Πολιτικές δίκες- Έμμεση πλην σαφής κατάργηση των αναβολών στο Εφετείο- Διπλάσιο παράβολο για το αίτημα στο Πρωτοδικείο

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο αρχικό σχέδιο στο άρθρο 241 ΚΠολΔ αναφερόταν ρητά πως δεν επιτρέπεται αναβολή στον δεύτερο βαθμό- Στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση η διατύπωση μιλάει μόνο για μια αναβολή για λόγους ανωτέρας βίας (εξωγενείς δηλαδή παράγοντες) , αλλά διπλασιάζονται τα παράβολα υποβολής αιτήματος!

NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Πολιτικές δίκες- Έμμεση πλην σαφής κατάργηση των αναβολών στο Εφετείο- Διπλάσιο παράβολο για το αίτημα στο Πρωτοδικείο

Περιορισμό (μόνο για λόγους ανωτέρας βίας δηλαδή π.χ φυσικών καταστροφών) των αναβολών στο Εφετείο για τις πολιτικές δίκες, εισαγάγει στα δικαστήρια ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ουσιαστικά η διάταξη , που είναι ελαφρώς πιο επιεικής από την απολύτως ρητή αρχική διατύπωση που ανέφερε  πως «στο δεύτερο βαθμό δεν επιτρέπεται αναβολή», επιβάλλει εμμέσως πλην σαφώς απαγόρευση αναβολών στο Εφετείο , αφού μιλάει μόνο για λόγους ανωτέρας βίας , οι οποίοι προφανώς συνίστανται σε εντελώς εξωγενείς παράγοντες από μια δίκη.  

Ετσι (όπως ίσχυε και μέχρι τώρα) η δυνατότητα αναβολής και στον πρώτο βαθμό είναι μόνο μια , “εφόσον υπάρχει σπουδαίος κατά την κρίση του δικαστηρίου λόγος”.

Στο δεύτερο βαθμό όμως προστίθεται έμμεση απαγόρευση αναβολής αφού αναφέρεται πως «επιτρέπεται αναβολή μόνο μια φορά και μόνο για λόγους ανωτέρας βίας».

Διπλασιασμός παραβόλων

Σύμφωνα με την παλιά διάταξη , σε περίπτωση αναβολής στον πρώτο βαθμό μπορεί να επιβληθεί δικαστική δαπάνη από 70 έως 400 ευρώ ενώ με την υποβολη του αιτήματος καταβάλλεται παράβολο από 20-30 ευρώ. Στη νεα διαταξη όμως ενώ το πρώτο σκέλος παραμένει ίδιο, στο δευτερο που αφορά το αιτημα αναβολής τα παράβολα διπλασιάζονται σε:

α) σαράντα(40) ευρώ, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου,

β) εξήντα (60) ευρώ, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου,

Δεν προβλέπεται παράβολο για το Εφετείο γιατί ουσιαστικά η αναβολή αφορά μόνο λόγους ανωτέρας βίας.

Έτσι το άρθρο 241 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 241 Αναβολή συζήτησης

  1. Ύστερα από αίτηση του διαδίκου και αν ακόμη δεν κατατέθηκαν προτάσεις ή αυτές κατατέθηκαν εκπρόθεσμα,μπορεί να αναβληθεί η συζήτηση της υπόθεσης μόνο μία φορά στον πρώτο βαθμό σε μεταγενέστερη δικάσιμο, εφόσον υπάρχει σπουδαίος κατά την κρίση του δικαστηρίου λόγος, με απλή σημείωση στο πινάκιο. Στον δεύτερο βαθμό επιτρέπεται αναβολή μόνο μια φορά και μόνο για λόγους ανωτέρας βίας.Σε περίπτωση αποχής των δικηγόρων, οι υποθέσεις αναβάλλονται υποχρεωτικά σε δικάσιμο που ανακοινώνει το δικαστήριο εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών ή σε άλλη εμβόλιμη δικάσιμο.
  2. Το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει, με απόφαση που καταχωρίζεται στα πρακτικά, δικαστική δαπάνη σε βάρος εκείνου που ζήτησε την αναβολή, με αίτηση του αντιδίκου του, εβδομήντα (70) έως τετρακόσια (400) ευρώ.
  3. Για την υποβολή αιτήματος αναβολής ο διάδικος καταβάλλει παράβολο υπέρ του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) ως εξής:

α) σαράντα(40) ευρώ, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου,

β) εξήντα (60) ευρώ, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου,

Σε κοινό αίτημα αναβολής περισσότερων διαδίκων, καταβάλλεται ένα παράβολο το οποίο επιμερίζεται ισομερώς. Δεν υπέχουν υποχρέωση καταβολής παραβόλου το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). Δεν καταβάλλεται παράβολο, σε περίπτωση αποχής των δικηγόρων. Το παράβολο επιστρέφεται, αν το αίτημα της αναβολής απορριφθεί από το δικαστήριο.».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ