Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Το ΣτΕ εφαρμόζει πλέον τις δίκες με το “χρονόμετρο” και τον “κόφτη” σελίδων για την επιτάχυνση τη διαδικασίας

Η νέα εποχή περιλαμβάνει ουσιαστικά “χρονόμετρο” επί των αγορεύσεων, περιορισμό στις σελίδες των προσφυγών και των υπομνημάτων επ’ απειλή (ακόμα και ) προστίμου. Η χρονομέτρηση εφαρμόστηκε στη δίκη για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), υπό τον πρόεδρό του Μιχάλη Πικραμένο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Το ΣτΕ εφαρμόζει πλέον τις δίκες με το “χρονόμετρο” και τον “κόφτη” σελίδων για την επιτάχυνση τη διαδικασίας dikastiko.gr/eurokonissi

Στην εποχή της “χρονομέτρησης” και της αποκοπής από τις ατέρμονες μακροσκελείς συνεδριάσεις, μέσω των διαδικασιών επιτάχυνσης , έχει ήδη μπει το Συμβούλιο της Επικρατείας εφαρμόζοντας πρακτικές ευρωπαϊκών προτύπων. Η εποχή της προεδρίας του νέου επικεφαλής του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, Μιχ. Πικραμένου σηματοδοτεί σύμφωνα με τη βούληση της ηγεσίας του την είσοδο σε διαδικασίες ποιοτικής και όχι ποσοτικής αναβάθμισης, εφαρμόζοντας τόσο τον κανονισμό του Δικαστηρίου που επικυρώθηκε με διάταξη νόμου το 2021 όσο και με την νέα δικονομία του ΣτΕ.

Χρονόμετρο” 

Η χρονομέτρηση των αγορεύσεων εμφανίστηκε προς ημερών στην Ολομέλεια του ΣτΕ, κατά τη διάρκεια της δίκης στην Ολομέλεια για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), υπό τον πρόεδρό του, Μιχάλη Πικραμένο. Συγκεκριμένα οι παριστάμενοι διάδικοι, δικηγόροι και οι δημοσιογράφοι είδαν τον πρόεδρο του Δικαστηρίου να χρονομετρά με το κινητό του τηλέφωνο τις τοποθετήσεις των πληρεξούσιων δικηγόρων, δίνοντας στον καθένα έξι λεπτά, όπως τους είχε ήδη ενημερώσει, για να τοποθετηθούν.

EUROKINISSI

Αυτό εφαρμόστηκε και από την έδρα, με τις δύο εισηγήτριες των υποθέσεων, συμβούλους Επικρατείας Μαρία Σωτηροπούλου και Χριστιάνα Μπολόφη, να αναπτύσσουν τα σύνθετα νομικά ζητήματα, χωρίς να παραβιάζουν ούτε κατά ένα λεπτό τον χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους.

Ανάλογη χρονική συνέπεια επιδείχτηκε και από τους συνολικά 13 πληρεξούσιους δικηγόρους των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα η συζήτηση που αφορά Δημόσιο, κατασκευαστές, πολεοδομίες, ΟΤΑ και βεβαίως τους ίδιους τους πολίτες που έχουν δώσει προκαταβολές για την αγορά ακινήτων να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε περίπου δύο ώρες!

Θεωρείται μάλιστα δεδομένο πως αυτή η διαδικασία που κατατείνει στην προσπάθεια ταχύτερης εκδίκασης υποθέσεων, δεν θα ακολουθείται μόνο από την Ολομέλεια, αλλά και από τα Τμήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τη διαδικασία της χρονομέτρησης των αγορητών να γίνεται στα πρότυπα της Βουλής και άλλων ευρωπαϊκών θεσμών.

Η διάταξη

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το 2021 ισχύει διάταξη νόμου που επιβάλλει αυστηρό περιορισμό στην έκταση και των αριθμό των σελίδων των δικογράφων που κατατίθενται στο ΣτΕ.

Η διάταξη “κούμπωσε” με την απόφαση του ίδιου του δικαστηρίου να επιβάλλει και περιορισμό στον χρόνο των αγορεύσεων, ώστε να μη χάνονται άδικα εργατοώρες στα δικαστήρια και να εξοικονομείται χρόνος. Η διάταξη για τον αριθμό των σελίδων προβλέπει πως εφόσον η έκταση τους είναι μεγαλύτερη και μετά από σύσταση δεν μειωθεί, μπορεί το δικαστήριο να επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο στον δικηγόρο! Συγκεκριμένα η διάταξη προβλέπει πως τα δικόγραφα των ενδίκων βοηθημάτων και μέσων δεν πρέπει, κατά κανόνα, να υπερβαίνουν τις τριάντα (30) σελίδες. Τα δικόγραφα των υπομνημάτων δεν πρέπει, κατά κανόνα, να υπερβαίνουν τις είκοσι (20) σελίδες.

Σε περίπτωση ουσιώδους υπέρβασης ζητείται από τον πληρεξούσιο δικηγόρο να το προσαρμόσει ενός μηνός και αν δεν το πράξει μπορεί να του επιβάλλει χρηματική κύρωση, το ύψος της οποίας δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο της δικαστικής δαπάνης, που προβλέπεται για τη σύνταξη του εισαγωγικού δικογράφου. Παράλληλα με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ(5691/2020) μπαίνει “κόφτης” 30 λεπτών και στη διάρκεια της αγόρευσης για κάθε διάδικο στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μέχρι 40 λεπτά αν η αγόρευση αφορά δύο διαδίκους.

Μάλιστα αναφέρεται πως “σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο Πρόεδρος μπορεί, πριν από τη συνεδρίαση, να καλέσει τους πληρεξουσίους των διαδίκων και, αφού ακούσει τις απόψεις τους, να ορίσει τον ανώτατο ανά διάδικο χρόνο αγορεύσεως”. 

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ