Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Πανελλήνια διαμαρτυρία των δικηγόρων στις 15 Απριλίου σε 63 πρωτοδικεία της χώρας

 Σφοδρή αντίδραση του δικηγορικού κλάδου. Οι «ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου» που κρατούν κλειστά τα δικαστήρια και τα ελλιπή μέτρα οικονομικής στήριξης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πανελλήνια διαμαρτυρία των δικηγόρων στις 15 Απριλίου σε 63 πρωτοδικεία της χώρας Freepik

Σε μια υψηλού συμβολισμού διαμαρτυρία, σχετικά με επιμέρους κυβερνητικούς χειρισμούς για τα ζητήματα που τους αφορούν προχωρούν οι δικηγόροι καθώς παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του δικηγορικού κλάδου και τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, δεν διακρίνουν κάποια ανταπόκριση.

Οι καθυστερημένες 39 «ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου» που ουσιαστικά κρατούν εδώ και πολλούς μήνες κλειστά τα δικαστήρια της χώρας και -όπως λένε- εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στα δικαστήρια, αλλά και η ελλιπής οικονομική στήριξή τους βρίσκονται στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, οι δικηγόροι προχωρούν την ερχόμενη Πέμπτη «σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αντιφατική και κακή νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών καθώς επίσης και για τη συνεχιζόμενη αδράνεια της Κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου».

Με σύνθημα «Ασφαλής υγειονομική και δικονομική λειτουργία της Δικαιοσύνης – Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη», οι δικηγόροι θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα πρωτοδικεία της χώρας για την διεκδίκηση των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας.

Συγκεκριμένα οι παραστάσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν στα 63 Πρωτοδικεία της χώρας με πανό και συνθήματα.

Αναλυτικά η απόφαση της Επιτροπής ΕΔΩ

Το χρονικό

Καμπανάκι προς την κυβέρνηση είχε σημάνει η Συντονιστική Επιτροπή εδώ και καιρό, με πλέον πρόσφατη την απόφαση της 12ης Μαρτίου στην οποία περιέγραφε λεπτομερώς την κατάσταση και ζητούσε να υπάρξει άμεση παρέμβαση για να επιλυθεί το θέμα λειτουργίας των δικαστηρίων, αλλά και πρωτοβουλίες για την οικονομική στήριξη των δικηγόρων εν μέσω της πανδημίας.

Αφορμή μάλιστα για τη νέα καταγγελτική ανακοίνωση της Επιτροπής είχε σταθεί τότε η στάση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας την παραίτησή του και τον οποίο κατήγγειλαν για μεθοδεύσεις ως προς την καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ – το έλαβαν, όπως σημειωνόταν, ελάχιστοι – και τους χειρισμούς για την επιστροφή από τον ΕΦΚΑ προπαρακρατηθεισών ασφαλιστικών εισφορών.

«Η συμπεριφορά της Κυβέρνησης είναι εξόχως προσβλητική προς το δικηγορικό σώμα. Τραυμάτισε την αξιοπρέπειά μας, μας απαξίωσε. Και όχι μόνο σε θέματα οικονομικής στήριξης αλλά και σε θεσμικής φύσεως ζητήματα, που προωθούνται χωρίς την προηγούμενη διαβούλευση με το δικηγορικό σώμα και χωρίς συμμετοχή εκπροσώπων του σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Η Κυβέρνηση στα μάτια των δικηγόρων κατέστη αναξιόπιστη. Το ποτήρι ξεχείλισε. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ανοχής» τονιζόταν χαρακτηριστικά.

«Η Ολομέλεια διατρανώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη. Οσοι επιχειρούν να την πλήξουν, με οποιονδήποτε τρόπο, θα αντιμετωπίσουν την σθεναρή και συντεταγμένη στάση όλου του δικηγορικού σώματος και σε κάθε επίπεδο. Οι μέχρι σήμερα αγώνες και οι παραδόσεις του δικηγορικού σώματος αποτελούν την παρακαταθήκη μας για τους νέους αγώνες» προσέθεταν οι δικηγόροι στην απόφασή τους.

Και όπως υπογράμμιζαν: «Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας, τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά στις ουσιώδεις λειτουργίες τους, οι πολίτες δεν τυγχάνουν της δέουσας δικαστικής προστασίας και οι δικηγόροι βρίσκονται σε επαγγελματική και οικονομική απόγνωση, χωρίς να υπάρχει στις γνωστές «ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου» προηγούμενη ad hoc γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής covid 19. Η Κυβέρνηση παραμένει θεατής στα προβλήματα των δικηγόρων».

Διαβάστε ΕΔΩ τι έγραφε το dikastiko.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ