Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Παπαγγελόπουλος: Θα κάνω αποκαλύψεις σε Προανακριτική και Ειδικό Δικαστήριο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παπαγγελόπουλος: Θα κάνω αποκαλύψεις σε Προανακριτική και Ειδικό Δικαστήριο

Στη Βουλή μεταφέρθηκε το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, στη συζήτηση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Με την υπερψήφιση της πρότασης της Ν.Δ, αύριο Τετάρτη, ο ο κ. Παπαγγελόπουλος θα εξεταστεί συνολικά για παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη. Οι απαιτούμενοι 151 ψήφοι θα συγκεντρωθούν από τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛ που τάσσονται υπέρ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, επί ΣΥΡΙΖΑ, εξετάζεται από τον περασμένο Οκτώβρη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τυχόν εμπλοκή του στη διερεύνηση του σκανδάλου της Νοvartis.

Τι υποστηρίζουν Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση που κατέθεσαν 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στις 4 Μάιου, προβλέπει την επέκταση του αντικειμένου της Προανακριτικής Επιτροπής με τις κατηγορίες της σύστασης συμμορίας και της εκβίασης, παραπέμποντας σε συγκεκριμένα άρθρα του ποινικού κώδικα. Η διεύρυνση επεκτείνει την έρευνα της επιτροπής από το πεδίο της εξέτασης τυχόν παρεμβάσεων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, σε έλεγχο για την ύπαρξη “κυκλώματος” στον χώρο της δικαιοσύνης. Επικεφαλής του οποίου φέρεται να είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός.

Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την πρότασή της στις καταθέσεις που έκανε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράϊκού, ο εισαγγελικός λειτουργός Γιάννης Αγγέλης, και ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου. Εκ των τριών μόνον η Ελένη Ράϊκου έχει ευθέως συσχετίσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με το άνθρωπο που είχε το παρωνύμιο “Ρασπούτιν”. Επίσης σημαντικό ρόλο έχει παίξει η καταγγελία του Σάμπυ Μιωνή, ισραηλινού επιχειρηματία.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται λόγος για προσπάθεια συνέχισης της δίωξης Παπαγγελόπουλου προκειμένου να καλυφθεί το σκάνδαλο Novartis, το οποίο ερευνάται από την δικαιοσύνη και ελέγχονται μάλιστα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Όπως έχει καταγγελθεί από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η μέχρι τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης να στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες για χειραγώγηση της έρευνας για την Novartis έχουν πέσει στο κενό. Αντίθετα – όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- κάποιες φορές αναδείχθηκε η περαιτέρω εμπλοκή στελεχών των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Παράλληλα επικαλείται την πλέον πρόσφατη μαρτυρία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, που – σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ – ανέτρεψε όσα έχουν καταγγείλει οι τρείς προαναφερόμενοι εισαγγελείς.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε -μιλώντας στην Βουλή – ότι η δίωξη του είναι πολιτική και στοχεύει την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αιχμές για τους εισαγγελικούς λειτουργούς που του καταλόγισαν παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη.

Αποκαλύψεις για τους εισαγγελείς που του καταμαρτυρούν παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη στην ομιλία του στην Βουλή και στην συζήτηση για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου του, «υποσχέθηκε» ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Όπως δήλωσε οι αποκαλύψεις αυτές θα γίνουν όταν θα καταθέσει στο πλαίσιο της Προανακριτικής Επιτροπής προκειμένου να ανατρέψει το κατηγορητήριο. Μάλιστα είπε ότι «εύχομαι ολόψυχα να πάω στο Ειδικό Δικαστήριο, για να συνεχίσω να σας βασανίζω με την υπόθεση αυτή», εστιάζοντας κυρίως στην πτυχή της Novartis.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, επισήμανε ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει για όλα αυτά στο κοινοβούλιο. Επανέλαβε όμως αρκετές ότι εφόσον προχωρήσει η διαδικασία δεν θα έχει άλλη επιλογή. Χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επισήμανε ότι η παραπομπή του είναι «τρομακτική εμπειρία για μένα και την οικογένεια μου. Αλλά και μία ευκαιρία για την Ελλάδα» τονίζοντας «θα υπάρξουν πολλές ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις». Αναφέρθηκε μάλιστα στην Ν.Δ λέγοντας πως «προσπαθείτε να με σπιλώσετε και να σπιλώσετε μια κυβέρνηση».

Για τους εισαγγελείς

Στο στόχαστρο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου βρέθηκαν η δικαστικοί Γεωργία Τσιατάνη, ο Παναγιώτης Αθανασίου, ο Γιάννης Αγγέλης και η Ελένη Ράϊκου. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «ο Αγγελής και η Ράϊκου είναι αγαπημένοι της Ν.Δ και του ΚΙΝ.ΑΛ». Επίσης σημείωσε πως «η κ.Τσατάνη είναι σύζυγος και μητέρα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας» η οποία «μου ζήτησε να την βοηθήσω για να γίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μετά με κατήγγειλε». Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πρόσθεσε πως «όσα μου εκμυστηρεύτηκε η κυρία Τσατάνη θα τα αποκαλύψω στην Προανακριτική Επιτροπή». Πρόσθεσε πάντως ότι η Γ.Τσιατάνη του είχε ζητήσει συναντήσεις και σημειώνοντας πως «πρέπει να είμαι μάστορας στον εκβιασμό ώστε τα θύματα του εκβιασμού μου να επιζητούν την παρέα μου».

Για τον Παναγιώτη Αθανασίου υποστήριξε ότι κατέθεσε «σωρεία ψεμάτων που δεν αντέχουν στην λογική» τονίζοντας πως «είπε ότι δεν έχει ακούσει ούτε από εμένα ούτε από κανέναν το όνομα Ρασπούτιν». Άφησε αιχμές όμως για την θητεία του ως οικονομικού εισαγγελέα λέγοντας πως «προσπαθεί να ξεπλύνει το μεγάλο σκάνδαλο της φοροδιαφυγής της Λίστας Λαγκάρντ» ενώ «για τις διώξεις κατά του κ.Σάλλα έχει ενδιαφέρον να κληθεί και ο κ.Σάλλας» ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Ο Δ.Παπαγγελόπουλος αναρωτήθηκε «πώς μπορεί ένας εισαγγελέας να κατασκευάσει στοιχεία για φοροδιαφυγή; Μιλάμε για έγγραφα και εισοδήματα». Επίσης συσχέτισε την κατάθεση με την άρνησή του να συμφωνήσει στην παράταση της θητείας του Αθανασίου. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «του είπα ότι δεν μπορεί να ανανεωθεί η θητεία δεν μπορεί να μείνει στην θέση του οικονομικού εισαγγελέα για 6 χρόνια».

Για την Ελένη Ράϊκου σημείωσε πως «όταν ανακαλύφθηκε ότι στον λογαριασμό της υπήρχαν εμβάσματα της Novartis πανικοβλήθηκε» αφού ήταν αρμόδια για την έρευνα της υπόθεσης. Έτσι – σύμφωνα με τον Δ.Παπαγγελόπουλο – μετά από 18 μήνες «άρχισε να διαρρέει ότι υπάρχει ένας Ρασπούτιν στον χώρο της δικαιοσύνης». Σημείωσε ότι η Ε.Ράϊκου «είχε ενημερωθεί ότι θα παραλάμβανε ονόματα γιατρών που τα έπαιρναν από την Novartis. Άρα ήξερε για τα εμβάσματα και ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να τα καλύψει». Όσον αφορά τον Γ.Αγγέλη επισήμανε ότι είχε γνώση των στοιχείων της υπόθεσης Novartis και για τον λόγο αυτό οι καταθέσεις του ειναι αντιφατικές. Είπε παράλληλα ότι έχει ευθύνες για την καθυστέρηση της διερεύνησης.

Αναφερόμενος στη κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υποστήριξε ότι ο επιχειρηματίας φέρονταν παράλογα και «πίστευε ότι όλοι οι εισαγγελείς και οι δικαστές είναι αντισημίτες». Μάλιστα αναφέρθηκε στην συνάντηση που έγινε στο γραφείο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά λέγοντας ότι από την πλευρά του Ισραήλ είχε ζητηθεί διαμεσολάβηση.

Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας τήρησε αποστάσεις. Παρότι του ζητήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις. Όπως είπε στη Βουλή: “Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ασχολείται με μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι μια ξεχωριστή διαδικασία η οποία αφορά στο Κοινοβούλιο. Αυτό το οποίο ενδεχομένως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν και θεωρούνταν πεπατημένη ή δεδομένο, δεν συμβαίνει σήμερα”.

Ν. Καραθανασόπουλος: Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου οδηγεί στη συγκάλυψη της υπόθεσης με μαθηματική ακρίβεια

Η πρόταση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου, «οδηγεί στη συγκάλυψη της υπόθεσης με μαθηματική ακρίβεια, γιατί βάζει και άλλες υποθέσεις άσχετες» ενώ εξυπηρετεί και μια άσφαιρη αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ «στις νέες συνθήκες που αναδείχθηκαν κοινές ευθύνες για την εικόνα της δημόσιας Υγείας και έχουν κοινή στρατηγική το πώς θα σωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι θυσιάζοντας εργατικά δικαιώματα» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Είπε ότι το κατηγορητήριο θα μπορούσε να διευρυνθεί εφόσον είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες της Επιτροπής και αν υπήρχαν ενδείξεις για άλλα ζητήματα.

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ «δεν θα νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία και θα αποχωρήσει από τη διαδικασία της ψηφοφορίας».

«Το σκάνδαλο είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας και του φαρμάκου» για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος του λαού ο οποίος πληρώνει τον σκληρό ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε.

Ο Ν.Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους που το ΚΚΕ αποχώρησε από την Ειδική Επιτροπή καταγγέλλοντας τακτικισμούς με αντιφατικές τοποθετήσεις από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι το ζήτημα δεν λύθηκε γιατί «όλοι σας αρνηθήκατε να καταργηθεί το άρθρο περί προστασίας υπουργών στη συνταγματική αναθεώρηση».

Είπε ότι παρά την «απορρητότητα της Επιτροπής» και πρακτικά διέρρεαν και δηλώσεις γίνονταν, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τους ενδιέφερε η «δημιουργία κλίματος».

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ αποχώρησε από την Επιτροπή γιατί «εμποδίστηκε με κάθε τρόπο η έρευνα με διάφορα δικονομικά τερτίπια» με πρώτο στοιχείο, όπως ανέφερε, την μη αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων και δεύτερο τη μη αποστολή απόρρητών εγγράφων από την Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι από τη λειτουργία της Επιτροπής αποδεικνύεται ότι «όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά στήριζαν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και στο φάρμακο» και επιβεβαιώνεται ότι «η εμπορευματοποίηση της υγείας και του φαρμάκου αποτελεί την πηγή των σκανδάλων, της διαπλοκής και της διαφθοράς».

Είπε ότι δεύτερο στοιχείο που αναδεικνύεται είναι η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα ως «παράγοντα καθοριστικού στην έκβαση», σημειώνοντας ότι «γεννά πολλά ερωτηματικά αυτή η αμερικανική παρέμβαση» και εξηγώντας ότι «γεννά ερωτήματα γιατί επιλέχτηκε η άτυπη συνδρομή και όχι η δικαστική συνδρομή».

Τέλος, ως τρίτο ζήτημα που προκύπτει ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε την εικόνα που βγαίνει μέσα από διάφορες καταθέσεις «για την εικόνα που επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης. Ακούσαμε σημεία και τέρατα».

«Ή καλύπτετε ή φοβόσαστε», ανέφερε ο Θανάσης Πλεύρης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ

Την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ανέπτυξε στην Ολομέλεια ο Θανάσης Πλεύρης, ο βουλευτής δηλαδή που είναι ο εισηγητής της ΝΔ στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο Θανάσης Πλεύρης ανέφερε ότι η πρόταση στηρίζεται στις καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών και ενός ιδιώτη:

-Στην κατάθεση δηλαδή της Ελένης Ράικου, για τις συνθήκες παραίτησής της.

-Στην κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή για την παραίτησή του από επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και την προσωποποίηση του «Ρασπούτιν».

-Την κατάθεση της Γεωργίας Τσατάνη για την πειθαρχική της δίωξη για την υπόθεση Βγενόπουλου επειδή δεν ενέδωσε, κατά δήλωσή της, στην απαίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου να επιστρέψει τη δικογραφία στην Ελένη Ράικου.

-Την κατάθεση του Παναγιώτη Αθανασίου για τις πιέσεις Παπαγγελόπουλου να στοχοποιηθούν πρόσωπα από τον Οικονομικό Εισαγγελέα.

-Την κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για τη συνάντηση στο Μαξίμου, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για ανοιχτές ποινικές υποθέσεις του επιχειρηματία και τον συμβιβασμό του στην μακροχρόνια αντιδικία του με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.

«Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να διοχέτευε δημοσιεύματα, σε βάρος φυσικών προσώπων που ήθελε να στοχοποιήσει, και εν συνεχεία χρησιμοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα, αποστέλλοντας τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να διενεργούνται σε βάρος των ατόμων που στοχοποιούσε προκαταρκτικές εξετάσεις. Φέρεται επίσης να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος ακόμη και πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις τις οποίες έδινε, προκειμένου να προβούν σε παράνομες πράξεις και εν συνεχεία, να διενεργούνται σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις και να κάμπτεται η αντίστασή τους», είπε ο Θανάσης Πλεύρης.

Ιδίως για τις καταγγελίες του Σάμπυ Μιωνή, ο Θανάσης Πλεύρης επισήμανε ότι η ΝΔ έχει την εντιμότητα να ζητήσει διεύρυνση μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο -αν και η συνάντηση στο Μαξίμου έγινε παρουσία και του πρώην υπουργού Νίκου Παππά- γιατί για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπάρχουν ενδείξεις. «Είναι δυνατόν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να συζητάει τέτοια θέματα; Η διαφορά μας είναι-επειδή μιλάτε για πολιτικές διώξεις-ότι αν ήθελε η ΝΔ θα ερχόμασταν εδώ να ζητήσουμε διεύρυνση κατηγορητηρίου και για τον κ. Παππά. Το δεξί χέρι του Τσίπρα ήταν σε αυτές τις συναντήσεις. Εμείς όμως έχουμε την εντιμότητα να έρθουμε εδώ και να πούμε ότι εκεί που βρίσκουμε στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν τα βάζουμε. Δεν είμαστε εδώ για να στείλουμε στην αγχόνη πολιτικά πρόσωπα, μόνο και μόνο επειδή κάποιος είπε κάτι», είπε ο Θανάσης Πλεύρης που επικαλέστηκε την κατάθεση του Νίκου Παππά ότι είναι πράγματι κρίσιμες πτυχές αυτής της συμφωνίας και γι΄αυτό πρέπει η επιτροπή να καλέσει και τους εκπροσώπους των δύο πλευρών. Είπε επίσης ότι ο Νίκος Παππάς, καταθέτοντας στην επιτροπή, χαρακτήρισε προβληματικό το κείμενο που έφερε τον τίτλο «οδικός χάρτης» για τις ανοιχτές ποινικές υποθέσεις του επιχειρηματία.

«Αν θεωρείτε ότι όλα αυτά δεν είναι ούτε απλή υπόνοια, απορώ πως εσείς ήρθατε εδώ και με τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που στην πορεία έγιναν δύο, και ο ένας είναι εμπλεκόμενος, πως εσείς με αυτούς τους μάρτυρες στείλατε 10 πολιτικά πρόσωπα και με πέντε εν ενεργεία εισαγγελικούς λειτουργούς, δεν τολμάτε τη διερεύνηση. Ή καλύπτετε ή φοβόσαστε», είπε ο Θανάσης Πλεύρης απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – news247.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ