Σάββατο 05 Δεκεμβρίου 2020

Μητσοτάκης: Παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας εως 31 Ιουλίου 2020 – Τσίπρας: Η κυβέρνηση φέρνει από το παράθυρο της πανδημίας, τις πολιτικές που ο λαός έδιωξε από την πόρτα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας εως 31 Ιουλίου 2020 – Τσίπρας: Η κυβέρνηση φέρνει από το παράθυρο της πανδημίας, τις πολιτικές που ο λαός έδιωξε από την πόρτα

 

Την τρίμηνη παράταση της προστασίας α΄κατοικίας ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για εμπλοκή στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με τους επικεφαλής των θεσμών. Μετά από ολονύκτιο «ντέρμπυ» με τους θεσμούς, η διαπραγμάτευση και οι αποφάσεις για την τύχη της α΄κατοικίας φαίνεται να οδηγήθηκαν στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του στη Βουλή.

Αν και θεωρείτο ότι η συμφωνία σχεδόν είχε κλειδώσει ως εχθές, το βράδυ στην τηλεδιάσκεψη οι επικεφαλής των θεσμών έδειξαν ένα άλλο πρόσωπο για το θέμα των κόκκινων δανείων, απορρίπτοντας τελικά το σχέδιο της κυβέρνησης, παρότι σήμερα λήγει η παράταση προστασίας που είχε δοθεί το 2019.

Από μέρες μάλιστα αναμενόταν σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει την νέα παράταση, τη διάρκεια και τα νέα χαρακτηριστικά, προκειμένου να καλύπτει όχι μόνον όσους είχαν κόκκινα δάνεια από πριν το 2018, αλλά και τα θύματα της νέας κρίσης του 2020, δηλαδή τους πράσινους δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Παρά την πρόοδο όμως που είχε συντελεστεί, στην κρίσιμη χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι επικεφαλής των θεσμών φέρονται να απέρριψαν τελικά το σχέδιο για τη νέα παράταση.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες ενδέχεται να η νέα πρόταση, να προστατεύσει ειδικά εκείνους που πλήττονται από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία.

Προστατέψαμε την υγεία και τη ζωή των πολιτών – Οι συνέπειες της κρίσης θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση προστάτευσε την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Πρόσθεσε όμως πως οι συνέπειες της κρίσης θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες, ενώ ανακοίνωσε και άλλα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων.

Μέτρα 17,5 δις ευρώ, ήτοι το 10% του ΑΕΠ

Μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος προχώρησε σε μέτρα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Ένα ποσό το οποίο με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει τα 24 δισ. Δύο ήταν οι προτεραιότητές μας, η ενίσχυση του εισοδήματος και η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το κύριο μέλημα μας ήταν και παραμένει η προστασία της απασχόλησης. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις και επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυση των νοικοκυριών.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

Δαπανήσαμε πολλούς πόρους για να υπερασπιστούμε το ανώτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την υγεία των πολιτών. Το πετύχαμε και από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων. Την επιτυχία που είχαμε δεν την πιστώνεται η κυβέρνηση, αλλά συνολικά ο ελληνικός λαός.

Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες κλίνες covid διαθέσιμες, που ελπίζουμε να μην τις χρειαστούμε. Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως στον πρώτο υγειονομικό στόχο που είχαμε θέσει. Άλλες χώρες δεν το κατάφεραν. Η κρίση αυτή θέτει σε κίνδυνο ταυτόχρονα όλα όσα συγκροτούν τη φύση και την υπόσταση του ανθρώπου. Η απειλή αυτή αφορά τους πάντες, όλες τις χώρες, δεν κάνει κανένα κοινωνικό διαχωρισμό και η πηγή της παραμένει αόρατη. Οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες

  Όλα έγιναν με σχέδιο & σύνεση, με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ. Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει.

Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση κυρίως για να συζητήσουμε την πορεία μας για την οικονομία.

Μέχρι σήμερα προχωρήσαμε σε μέτρα 17,5 δισ. ευρώ, που θα φτάσουν τα 24 δισ. με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη και μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις. Πάνω από 5 δισ. αναμένεται να δαπανηθούν σε απευθείας ενισχύσεις & χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της αγοράς, μέσω ΕΣΠΑ. Στόχος τώρα η υγεία των συμπολιτών μας να επεκταθεί και στην οικονομία.

Ουδέποτε σημειώθηκαν ελλείψεις στα νοσοκομεία μας στον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό. Δόθηκε ένα πραγματικός πόλεμος για τις προμήθειες και τον κερδίσαμε.

Ευτυχώς λίγοι θεωρούν αυτή την επιτυχία μόνο επιτυχία της κυβέρνησης και βρίσκουν ευκαιρία να την αμφισβητήσουν. Αυτό δείχνει μικρότητα.

Μέχρι να αρθεί και η τελευταία επίπτωση της πανδημίας θα χορηγείται το επίδομα ειδικού σκοπού.

Το ίδιο θα ισχύσει για τα επιδόματα προς ανέργους και μακροχρόνια ανέργους.

Θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που θα έχουν πτώση σε μισθούς και τζίρους.

Ενίσχυση του εισοδήματος από το κράτος

Θα στηρίξουμε την απασχόληση

Πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Κρίσιμο ν.σ. για τις χρήσεις γης θα άρει ασάφειες και στρεβλώσεις του παρελθόντος που ταλανίζουν τη χώρα επί δεκαετίες, ώστε να ξέρει κανείς πού μπορεί να επενδύσει.

Άλλο κρίσιμο ν/σ θα αφορά τις προμήθειες.

Το βάρος της κρίσης θα μοιραστούμε ισότιμα, κράτος, επιχειρήσεις & εργαζόμενοι.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτός από το SURE, θα υπάρξει το ταμείο Recovery που μαχόμαστε να έχει μέγεθος ισάξιο της κρίσης, να χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό & να λειτουργεί με κριτήριο τις επιχορηγήσεις & όχι τα δάνεια.

Αλ. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση φέρνει από το παράθυρο του κορωνοϊού, τις πολιτικές που ο λαός έδιωξε από την πόρτα»

Από το βήμα της Βουλής, αμέσως μετά την πρωτολογία του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι η στάση της κυβέρνησης εκπορεύεται από μια ανομολόγητη στρατηγική να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Αντίθετα, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ώστε να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη.

«Ο κόσμος έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα»

«Οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν πολύ μπροστά και από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Έθεσαν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, τη ζωή του διπλανού μας, τη Δημόσια υγεία» τόνισε.

Άλλοι, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «άλλοι περιόρισαν ατομικές τους ελευθερίες και βρέθηκαν να ζουν κλεισμένοι για δύο και πλέον μήνες όχι σε πολυτελείς επαύλεις με κήπους, αλλά σε 40 και 50 τετραγωνικά συχνά με πολυμελείς οικογένειες κι ακόμα πιο συχνά, με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο. Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές για να μπορέσουμε σήμερα να βρισκόμαστε σε μία καλύτερη κατάσταση. Και δεν ήταν πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι. Δεν ήταν γκόλντεν μπόις».

«Δεν αξιοποιήσατε το χρόνο που σας έδωσε ο κόσμος»

Χρόνο για να απαλλαγούμε από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις που αντιμετωπίζουν τον δημόσιο χώρο και τη δημόσια υγεία ως κοινωνικό και οικονομικό βάρος. Χρόνο για να διορθώσουμε τις αστοχίες και τα λάθη. Χρόνο για να ενισχύσουμε ουσιαστικά το ΕΣΥ. Χρόνο για να επενδύσουμε σε μόνιμες προσλήψεις, σε γιατρούς και σε νοσηλευτές. Σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Σε Τοπικές Μονάδες πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Σε επάρκεια διαγνωστικών τεστ».

Και για αυτό η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Μόνιμες προσλήψεις κάνατε; Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε και αυτούς συμβασιούχους. Τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν ελάχιστα αυξηθεί. Αντί μάλιστα να κάνετε προσλήψεις – εμείς είχαμε προκηρύξει 40.00 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές μόνιμους – εσείς τις παγώσατε. Όχι μόνο παγώσατε τη διαδικασία δε προσλαμβάνετε αλλά αφήνετε να φύγουν τους επικουρικούς γιατρούς και δεν πληρώνετε υπερωρίες στο προσωπικό» τόνισε.

«Πορευόμαστε στα τυφλά, με τα μάτια δεμένα»

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε τι έκανε η κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά τα τεστ, τι έκανε για να προετοιμάσει μια άλλη αντιμετώπιση, ώστε να βγούμε με ασφάλεια από τη καραντίνα;

«Ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας»

Εδώ και μήνες νομοθετείτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αρνείστε εξακολουθητικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και αξιοποιείτε την ειδική και κατά παρέκκλιση κοινοβουλευτική διαδικασία που όλοι συμφωνήσαμε ότι θα αφορά αποκλειστικά τα μέτρα για τον κορωνοϊό, για να περνάτε τροπολογίες εξυπηρετήσεων» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Ευκαιρία, επίσης, για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν ιδιωτικά συμφέροντα και μεγάλους εργοδότες και στο χώρο της Υγείας. Ευκαιρία για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν κάποιους φίλους σας όπως τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Αλήθεια, ξαφνικά ανακαλύψατε ότι οι ταχυμεταφορές είναι ο πρώτος κλάδος που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα;

Αλλά και ευκαιρία για να εγκαταστήσατε ένα αντιδημοκρατικό, ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας. Το οποίο, είναι κοινό μυστικά πια, ότι έχει όχι απλώς κομματικές αναφορές, αλλά και απευθείας αναφορές στο πρόσωπό σας. Κι αυτή, πολύ φοβάμαι, είναι η ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού, κύριε Μητσοτάκη που βλέπουμε στην Ευρώπη και καταδικάζουμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία ως ευκαιρία, για να στήσει ή να εμπεδώσει, σχέσεις εξάρτησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών «Και αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε μάλλον εμείς δεν καταλαβαίνουμε τις λέξεις» σημείωσε με νόημα.

«Αν όμως στο εποικοδόμημα της ενημέρωσης ασκείται μια πολιτική που αποσκοπεί στη στήριξη, διαφήμιση, ακόμα και αποθέωση του κυβερνητικού έργου στη βάση της κοινωνίας εξελίσσεται αντίστοιχα ένα σχέδιο με χαρακτηριστικά τόσο εχθρικά και βάρβαρα για την κοινωνική πλειοψηφία, που θα πρέπει να ανησυχήσει κάθε δημοκρατικό πολίτη. Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας».

«Νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα βγάλει ξανά το καράβι από τα βράχια»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η κρίση αυτή είναι ευκαιρία «πρώτα-πρώτα να σταθούμε μπροστά σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται, σε κάθε οικογένεια που βλέπει με φόβο το μέλλον και να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τη δοκιμασία της πανδημίας. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του στη δύσκολη αυτή μάχη».

“Ευκαιρία να αλλάξουμε αντιλήψεις, προτεραιότητες, και πρακτικές. Να έρθει η κοινωνική πλειοψηφία στο προσκήνιο. Ευκαιρία να γυρίσουμε την πλάτη στις πολιτικές απαξίωσης του δημόσιου χώρου, και αποθέωσης των νόμων της αγοράς, ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον. Ευκαιρία να ενισχύσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης και συμπόρευσης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Ευκαιρία να προωθήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για να πάμε μπροστά που στο προοίμιό του θα γράφει τα μέτρα εξόδου από τη νέα κρίση, με γνώμονα την δίκαιη ανάπτυξη και τα συμφέροντα των πολλών» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που θα μας κρατήσουν ασφαλείς

«Ενάμιση μήνα τώρα, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε» είπε ξεκινώντας την ομιλία στην Βουλή, η Φώφη Γεννηματά, λέγοντας παράλληλα ένα μεγάλο μπράβο, «σε όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή» και έδωσαν τη μάχη κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

«Σιγά-σιγά να ξαναπιάσουμε το νήμα της ζωής μας» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας πως στη δεύτερη αυτή φάση που μπαίνουμε, είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς «πρέπει να εξασφαλίσει εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μας κρατήσουν ασφαλείς».

Η επόμενη ημέρα, εξαρτάται από την προσωπική ευθύνη αλλά και την αποτελεσματικότητα του Κράτους είπε η κ. Γεννηματά σημειώνοντας πως «χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο, χωρίς περισσότερα τεστ και κινητές ομάδες πρωτοβάθμιας που έχουμε εισηγηθεί εδώ και μήνες, χωρίς αυτά, η άρση των μέτρων γίνεται μια επικίνδυνη άσκηση». Τόνισε πως είναι «αδιανόητο να αλλάξουμε στρατηγική τώρα στην πράξη», υιοθετώντας, όπως είπε, πρακτικές τύπου Τζόνσον περί ανοσίας της αγέλης, ενώ αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων, το χαρακτήρισε «ρίσκο», συμπληρώνοντας «Τουλάχιστον φροντίστε να δοθούν τα χρήματα στις σχολικές επιτροπές για να διασφαλιστούν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Αναφορά έκανε και στις μάσκες ζητώντας να μπει διατίμηση, αφού, όπως τόνισε, «αλλιώς θα έχουμε αισχροκέρδεια. Μαύρη αγορά». Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, οι μάσκες «πρέπει να παρέχονται δωρεάν σε δημόσιες υπηρεσίες, δημόσιους χώρους και τουλάχιστον στα σουπερ μάρκετ», καθώς όπως είπε «το βάρος για μια τετραμελή οικογένεια είναι μεγάλο».

Δ. Κουτσούμπας: Κάποτε οι ανοχές μετατρέπονται σε αγωνιστικό πείσμα αντίστασης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, τόνισε πως ότι κερδήθηκε μέχρι σήμερα οφείλεται πρώτα απ’ όλα στις θυσίες του ελληνικού λαού και υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε ευθύς εξ αρχής υπογραμμίσει πως η ατομική ευθύνη πρέπει να στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ άφησαν αθωράκιστο, στα πρόθυρα της κατάρρευσης τον δημόσιο τομέα Υγείας με τους υγειονομικούς να δίνουν αυτή τη μάχη με μεγάλη αυτοθυσία και τόνισε πως ενόψει ενός νέου πιθανού κύματος πανδημίας αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η ολόπλευρη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ο Δ. Κουτσούμπας ότι ο τερματισμός της καραντίνας θα αποκαλύψει ότι χώροι εργασίας, εκπαίδευσης καθώς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι εντελώς απροετοίμαστοι για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Είπε ότι δεν μπορεί να ανοίξουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα χωρίς τους απαραίτητους όρους προστασίας και τα απαραίτητα μέτρα και μέσα, τα οποία εκπαιδευτικοί και μαθητές πρέπει να προμηθευτούν όλοι δωρεάν.

Κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη την «ανθυγιεινή διαχείριση της μιζέριας» και να «σταματήσει να παίζει με τις αγωνίες του κόσμου», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να είπε να μην ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς να προβάλει ούτε ένα μέτρο διεκδίκησης, γιατί έχει “λερωμένη τη φωλιά” του για αυτά που ζούμε σήμερα».

Είπε ότι η άρση της καραντίνας θα αποκαλύψει ότι τα εργασιακά δικαιώματα έχουν δεχτεί συντριπτικό πλήγμα, καθώς η κυβέρνηση δοκίμασε ό,τι αντεργατικό μέτρο υπήρχε στην φαρέτρα εκείνης και του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι έχει και «το θράσος να μιλά για δήθεν “πρωτοφανή μέτρα στήριξης των εργαζομένων”».

«Μέσα σε δύο μήνες δώσατε τόσα αντεργατικά όπλα στην εργοδοσία, όσα δεν της δώσατε σε τόσα χρόνια μνημονίων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι η άρση της καραντίνας θα αποκαλύψει ακόμα ότι η καπιταλιστική οικονομία μπαίνει σε βαθιά και αβέβαιη, ως προς το χρόνο και τη διάρκεια της, κρίση.

Τόνισε ότι ο καπιταλισμός είναι που φέρνει μια ακόμα οικονομική κρίση, με την παγκόσμια οικονομία να επιβραδύνει πριν την πανδημία, η οποία έφερε στην επιφάνεια με έντονο και βίαιο τρόπο τις τεράστιες αντιθέσεις του καπιταλισμού και την μεγάλης κλίμακας υπερσυσσώρευση κεφαλαίων που δεν μπορούν να επενδυθούν.

Υπενθύμισε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και για την αντιλαϊκή πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τους κινδύνους έκθεσής της, ιδιαίτερα λόγω της «εξωστρέφειάς» της σε εκδήλωση κρίσης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Σχετικά με τη διαμάχη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ περί μεγάλου κρατικού παρεμβατισμού ή νεοφιλελεύθερης πολιτικής, τόνισε πως το «μείγμα αστικής διαχείρισης που επιλέγεται κάθε φορά, δεν καθορίζεται από τις ιδιαίτερες πολιτικές απόψεις κάθε ξεχωριστής τέτοιας κυβέρνησης, αλλά από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, σε μια δεδομένη στιγμή».

Επισήμανε ότι η σχετική διαμάχη το μόνο που δείχνει είναι η στρατηγική σύγκλιση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «ταγμένη στην υπηρεσία ενός καθ΄ όλα σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος».

Ως προς το θέμα των πλειστηριασμών και κατασχέσεων είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που να μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα και τα συμφέροντα των δανειστών και των τραπεζών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των φορολογούμενων εργαζόμενων» και πρόσθεσε ότι πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων αποτελεί η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, την οποία απέρριψαν όλα τα άλλα κόμματα.

Αναφορικά με τα ευρωομόλογα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως λύση από μια «προοδευτική ΕΕ» είπε ότι αυτά «δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε το στρατηγικό στόχο της ΕΕ, που είναι η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων της, ούτε να ματαιώσουν την κρίση» ενώ πρόσθεσε ότι «η “Σκύλα” της δημοσιονομικά σφικτής ΕΕ, δεν διαφέρει για τους λαούς απ’ τη “Χάρυβδη” των ευρωομολόγων, της ομοσπονδίας της ΕΕ, που επιθυμεί η κυρία Γεννηματά ως εναλλακτική λύση, με έναν ενιαίο προϋπολογισμό και την ακόμα περισσότερη παράδοση της εθνικής κυριαρχίας σ’ αυτήν».

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο καπιταλισμός «δεν μεταρρυθμίζεται με κάποια μικρά μερεμέτια, μόνο ανατρέπεται εκ βάθρων».

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το τέλος της καραντίνας θα αποκαλύψει κυρίως το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, τα τεράστια αδιέξοδα του σημερινού συστήματος και δρόμου ανάπτυξης και θα θέσει ακόμα πιο επιτακτικά το ερώτημα «ανάπτυξη από ποιόν και για ποιόν», στο οποίο έχουν απαντήσει με την πολιτική τους και τα έργα τους και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν εμείς μιλούσαμε για τις σύγχρονες ανάγκες που μπορεί να ικανοποιήσει ο λαός με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, λέγατε ότι όλα αυτά είναι “μαξιμαλιστικά”, ότι δεν είναι ρεαλιστικά, ότι είναι ουτοπικά.

Τα δικά σας “μινιμαλιστικά” και ρεαλιστικά τα ζήσαμε και τα ζει όλος ο ελληνικός λαός χρόνια τώρα.

Συνεχώς σας δίνει πίστωση χρόνου, κάνει υπομονή, προσπαθεί να αντέξει.

Ως πότε όμως; Κάποτε και οι αντοχές τελειώνουν και κυρίως οι ανοχές μετατρέπονται σε αγωνιστικό πείσμα αντίστασης, αλλαγών και ανατροπών ριζικών», κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ