Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Παρέμβαση ΔΣΑ: Δύο ταχυτήτων η επιβολή τέλους επιτηδεύματος – Οι αμειβόμενοι με “μπλοκάκι” πληρώνουν 500 και οι ελεύθεροι επαγγελματίες 325 ευρώ

Επιστολή του προέδρου του Συλλόγου Δημήτρη Βερβεσού στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη για την "κατάφωρη αδικία"

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παρέμβαση ΔΣΑ: Δύο ταχυτήτων η επιβολή τέλους επιτηδεύματος – Οι αμειβόμενοι με “μπλοκάκι” πληρώνουν 500 και οι ελεύθεροι επαγγελματίες 325 ευρώ EUROKINISSI

Την ανάγκη διόρθωσης φορολογικής αδικίας επισημαίνει ο Δ. Βερβεσός για εργαζόμενους με «μπλοκάκι», καλώντας το οικονομικό επιτελείο να προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες που απαιτούνται για τη διόρθωση της.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αναφέρει πως «χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων και δικηγόροι, έχουν ήδη κληθεί να καταβάλουν αυξημένο τέλος επιτηδεύματος ευρώ σε σχέση με τους λοιπούς συναδέλφους τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς των πρώτων ομοιάζει, από φορολογικής άποψης, με αυτό των μισθωτών, οι οποίοι δεν καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος».

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Βερβεσός «η φορολογική επιβάρυνση του αμειβόμενου με “μπλοκάκι” σε σχέση με τον ελεύθερο επαγγελματία – με τα ίδια εισοδήματα για το 2023 – είναι μεγαλύτερη καθώς το επιβαλλόμενο τέλος επιτηδεύματος επιβαρύνει αδικαιολόγητα τον αμειβόμενο με “μπλοκάκι”. Αυτό οφείλεται προφανώς σε νομοτεχνικό σφάλμα της διάταξης του άρθρο 12 του Ν. 5073/2023.

Συγκεκριμένα, τονίζει πως «οι εργαζόμενοι με “μπλοκάκι” εξαιρούνται από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος σε 325 ευρώ ετησίως, που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, και αντ’ αυτού υπόκεινται σε υψηλότερο τέλος επιτηδεύματος ποσού 500 ευρώ ετησίως».

Μεταφορά δικαστηριακής ύλης

freepik

Δ. Βερβεσός για εργαζόμενους με «μπλοκάκι»: Θα υπάρξουν προσφυγές εάν παραμείνει η αδικία

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για άρση της «κατάφωρης αδικίας», αναφέροντας πως «σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι όλοι οι θιγόμενοι θα ακολουθήσουν την οδό των ενδικοφανών προσφυγών και ακολούθως των προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια, προκειμένου να διεκδικήσουν την εξομοίωσή τους, με τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες, γεγονός που θα επιφέρει υπέρμετρη επιβάρυνση της Φορολογικής Διοίκησης και των δικαστηρίων».

Σημειώνει δε ότι «ήδη γνωρίζουμε πολλούς συναδέλφους που έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2023 με επιφύλαξη, αμφισβητώντας την υποχρέωσή τους να καταβάλουν το τέλος επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ.

Το παράδειγμα επιβάρυνσης από το τέλος επιτηδεύματος

Στην επιστολή του προς τον υπουργό, ο κ. Βερβεσός παραθέτει και συγκεκριμένο παράδειγμα φορολόγησης ελεύθερου επαγγελματία έναντι αμειβόμενου με «μπλοκάκι» για το φορολογικό έτος 2023.

Από αυτό προκύπτει πως παρότι ο ελεύθερος επαγγελματίας και ο αμειβόμενος με «μπλοκάκι» έχουν τα ίδια έσοδα το 2023 και παρά τη μείωση του φόρου για τον αμειβόμενο με «μπλοκάκι» που προβλέφθηκε βάσει νομοθετικών διατάξεων, η τελική επιβάρυνση του δεύτερου είναι μεγαλύτερη από του πρώτου, καθώς το επιβαλλόμενο τέλος επιτηδεύματος επιβαρύνει αδικαιολότητα τον αμειβόμενο με «μπλοκάκι».

Δείτε ολόκληρη την επιστολή του Δ. Βερβεσού στον Κ. Χατζηδάκη

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ