Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Παρέμβαση εισαγγελέα για ακύρωση μεταμόσχευσης στο “Ιπποκράτειο” στη Θεσσαλονίκη

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Αθηνά Κωνσταντινίδου παρήγγειλε από Πταισματοδίκη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με διερευνώμενο αδίκημα αυτό της έκθεσης σε κίνδυνο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παρέμβαση εισαγγελέα για ακύρωση μεταμόσχευσης στο “Ιπποκράτειο” στη Θεσσαλονίκη eurokinissi

Παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε η ακύρωση μεταμόσχευσης ήπατος στο “Ιπποκράτειο” Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, την περασμένη εβδομάδα, λόγω έλλειψης, όπως καταγγέλθηκε, αναισθησιολόγου για την πραγματοποίηση της επέμβασης.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Αθηνά Κωνσταντινίδου παρήγγειλε από Πταισματοδίκη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με διερευνώμενο αδίκημα αυτό της έκθεσης σε κίνδυνο.

Την παρέμβαση προκάλεσαν δημοσιεύματα και ρεπορτάζ σε ΜΜΕ.

"Ιπποκράτειο"

eurokinissi

“Ιπποκράτειο”: Η μεταμόσχευση δεν έγινε, επειδή δεν υπήρχε αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με την καταγγελία, το ηπατικό μόσχευμα 27χρονου δότη προερχόμενο από την Κύπρο προοριζόταν να μεταμοσχευθεί το περασμένο Σάββατο σε ασθενή στη Θεσσαλονίκη, αλλά η μεταμόσχευση δεν έγινε, επειδή δεν υπήρχε αναισθησιολόγος. Το πολύτιμο μόσχευμα όμως δεν χάθηκε, καθώς δόθηκε προς μεταμόσχευση σε άλλο ασθενή που ήταν σε αναμονή, στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής και της αναζήτησης τυχόν ποινικών ευθυνών θα κληθούν να καταθέσουν σε πρώτη φάση οι οικείοι του υποψήφιου λήπτη που ανέμενε στη Θεσσαλονίκη για να διακριβωθούν οι συνέπειες στην υγεία του από την ακύρωση της μεταμόσχευσης.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡxω: Ο θάνατος της μεταμοσχευτικής διαδικασίας 

Η διαχρονική ανεπάρκεια του μεταμοσχευτικού προγράμματος, με το να αδυνατεί να  μεταμοσχεύσει το πολύτιμο μόσχευμα σε ηπατοπαθή ασθενή τελικού σταδίου, ακυρώνει ταυτόχρονα και τις πολύχρονες προσπάθειές μας για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ιδέα  της Δωρεάς Οργάνων καταδικάζοντας τη μεταμοσχευτική διαδικασία της χώρα σε θάνατο. 

Χθες 30/6/2022, ενημερωθήκαμε ότι ηπατικό μόσχευμα 27χρονου δότη, προερχόμενο από την  Κύπρο δε μεταμοσχεύθηκε λόγω αδυναμίας κάλυψης από αναισθησιολόγο στη Χειρουργική  Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο». 

Μάλιστα, αυτό το αποτρόπαιο γεγονός συμβαίνει μόνο λίγες μέρες μετά την ημερίδα που  διοργανώθηκε από τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ για τα 40 χρόνια  λειτουργίας και προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο. 

Το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡδιαχρονικά έχει γνωστοποιήσει για τα  σοβαρά προβλήματα του ηπατικού μεταμοσχευτικού προγράμματος της χώρας (ενηλίκων ανηλίκων) τόσο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και τον Εθνικό Οργανισμό  Μεταμοσχεύσεων. Ωστόσο, τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά όπως είναι φανερό  χειροτέρεψαν φτάνοντας στο σημείο να μη μπορούμε να μεταμοσχεύσουμε πολύτιμα  μοσχεύματα χαρίζοντας ζωή. 

Με αφορμή αυτό το άκρως καταδικαστέο γεγονός ζητάμε άμεσα τόσο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων να  μεριμνήσουν για :  

  • την ενίσχυση των μεταμοσχευτικών μονάδων της χώρας ώστε να μπορούν να  ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους 
  • ο ασθενής που δεν κατάφερε να μεταμοσχευθεί λόγω ανεπάρκειας του μεταμοσχευτικού  προγράμματος να τεθεί σε προτεραιότητα όσον αφορά την κατανομή των ηπατικών  μοσχευμάτων ή να διακομιστεί σε κέντρο του εξωτερικού προς μεταμόσχευση 
  • να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο σχέδιο για την ανάκαμψη των μεταμοσχεύσεων  σταματώντας τη διαχρονική συνήθεια να κρύβουμε τα προβλήματα «κάτω από το χαλί» να εγκαινιαστεί ένας νέος τρόπος συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας, Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και συλλόγων ασθενών με στόχο, την  βελτίωση, τον ορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του πλαισίου που αφορά  τις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων.

Το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡθα συνεχίσει τον αγώνα ώστε να  εκλείψουν τέτοιου είδους απαράδεκτα γεγονότα. Δε γίνεται να συνεχιστεί το φαινόμενο, ασθενείς τόσο κοντά στο θάνατο να αντιμετωπίζονται από το σύστημα που υποτίθεται μεριμνά  γι’ αυτούς με τόση σκληρότητα, αδιαφορία και απανθρωπιά. Τέτοιου είδους γεγονότα δεν  αρμόζουν στη κοινωνία μας. 

Οφείλει λοιπόν το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων για άμεσες  ενέργειες υιοθετώντας τις προαναφερόμενες προτάσεις μας ώστε να διορθωθούν όλα αυτά τα  προβλήματα που θανατώνουν τη μεταμόσχευση με επακόλουθο, να κερδίσει η ίδια η ζωή. 

ΓΙΑΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ