Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Παρέμβαση Θάνου για τη μήνυση Ερντογάν σε Έλληνες δημοσιογράφους

"Σύμφωνα με τη σύμβαση αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής, το αίτημα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους ή για πολιτικά αδικήματα". 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παρέμβαση Θάνου για τη μήνυση Ερντογάν σε Έλληνες δημοσιογράφους

Παρέμβαση Θάνου: Ηχηρή παρέμβαση της πρώην πρωθυπουργού, προέδρου Αρείου Πάγου ε.τ, Βασιλικής Θάνου για την αδιανόητη πρόκληση του Τούρκου Προέδρου σε βάρος της ελευθεροτυπίας. Υπενθυμίζεται πως ο “σουλτάνος” έκανε μήνυση σε δημοσιογράφους της εφημερίδας “Δημοκρατία” όπως έγραψε το dikastiko.gr, συνηθισμένος προφανώς από τις πρακτικές φίμωσης που εφαρμόζει στο εσωτερικό της γείτονος.

Ερντογάν

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η κυρία Βασιλική Θάνου “σύμφωνα με τη σύμβαση αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής, το αίτημα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους ή για πολιτικά αδικήματα”. 

Παρέμβαση Θάνου: Ολόκληρη η παρέμβαση της πρώην πρωθυπουργού, προέδρου Αρείου Πάγου ε.τ

Παρέμβαση Θάνου

Το αίτημα δικαστικής συνδρομής από την Τουρκία δεν πρέπει να ικανοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές. Το μηνυόμενο αδίκημα της εξύβρισης του Τούρκου προέδρου, το οποίο, σύμφωνα με τη μήνυση, τελέσθηκε στην Ελλάδα από Έλληνες πολίτες-δημοσιογράφους της εφημερίδας “Δημοκρατία” είναι πολιτικό αδίκημα, διότι αφορά πολιτικό πρόσωπο και πραματοποιήθηκε στα πλαίσια δημοσιογραφικού σχολιασμού των πολιτικών ενεργειών του εν λόγω προσώπου.

Σύμφωνα με τη σύμβαση αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής, το αίτημα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους ή για πολιτικά αδικήματα. 

Επίσης το αίτημα δεν ικανοποιείται, όταν θίγεται η κυριαρχία ή τα συμφέροντα της χώρας, προς την οποίαν απευθύνεται, όπως προφανώς συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση, αφού στην αποσταλείσα μήνυση αναγράφεται ότι η μηνυόμενη πράξη έχει στόχο “τα μεγάλα συμφέροντα του έθνους μας που τα υπερασπίζεται σταθερά ο πρόεδρος μας στην Αν. Μεσόγειο και στη θάλασσα των νησιών”!!! Εννοεί προφανώς το Αιγαίο“.

Η μήνυση πρόκληση του Τούρκου Προέδρου

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διώκει την εφημερίδα «δημοκρατία» και θέλει να καταδικάσει τέσσερα στελέχη της σε φυλάκιση στην Τουρκία, που μπορεί να φτάσει και τα πέντε χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός ξένου κράτους στρέφεται κατά ελληνικής εφημερίδας, και μάλιστα για πολιτικούς λόγους, όπως ξεκάθαρα προκύπτει από το κείμενο της μηνύσεως που απέστειλε η εισαγγελία της ΄Αγκυρας.

Η δίωξη έφτασε στην Ελλάδα και κοινοποιήθηκε στη «δημοκρατία» μέσω της διαδικασίας της δικαστικής συνδρομής. Η μήνυση του κ. Ερντογάν στρέφεται κατά του διευθυντή της «δημοκρατίας» Δημήτρη Ριζούλη, του βασικού αρθρογράφου της εφημερίδας Μανώλη Κοττάκη, του οποίου το κείμενο αποτέλεσε την αφορμή για το εκδικητικό ξέσπασμα του Τούρκου προέδρου, και των δύο διευθυντών σύνταξης, Ανδρέα Καψαμπέλη και Γιώργου Πατρουδάκη. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Τούρκος εισαγγελέας Ερντίντς Χακάν Οζνταμπάκογλου, αφού έλαβε σχετική μήνυση από τον δικηγόρο του Τούρκου προέδρου δρ. Χουσεΐν Αΐδιν, κατηγορεί τους τέσσερις δημοσιογράφους για «το έγκλημα της εξύβρισης του προέδρου» με βάση το κατάπτυστο άρθρο 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα που έχει καταγγελθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αποτελεί το βασικό νομικό εργαλείο για την εξόντωση των αντιπάλων του κ. Ερντογάν.

Αφορμή της δίωξης είναι το πρωτοσέλιδο της 18ης Σεπτεμβρίου του 2020 με τίτλο «siktir git», που εξέφρασε την αγανάκτηση της πλειονότητας των Ελλήνων για μία σειρά υβριστικών αναφορών τόσο από τον ίδιο τον Ερντογάν όσο και από υπουργούς ή συμβούλους του, την περίοδο των παράνομων ερευνών του «Oruc Reis». Ερντογάν

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι το επίσημο νομικό κείμενο που παραδόθηκε στις Ελληνικές Αρχές, βρίθει προκλήσεων και αλυτρωτικών αναφορών. Αφενός αναφέρεται το Αιγαίο Πέλαγος ως «θάλασσα των νησιών», αφετέρου η τουρκική πλευρά κατηγορεί τους δημοσιογράφους της «δημοκρατίας» ότι δημιουργούν εμπόδια στις βλέψεις του κ. Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Η «δημοκρατία» αρνείται να συμμετάσχει στις σχετικές νομικές διαδικασίες που στηρίζονται στη μήνυση-παρωδία του Ερντογάν και θεωρεί τιμή της ότι η τουρκική ηγεσία χαρακτηρίζει την εφημερίδα μας εμπόδιο στα επεκτατικά και επικίνδυνα σχέδιά της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ