Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

«Πάρτι» στον ΔΣΑ: Αναλυτής (αντιπρόεδρος): «Δεν τιμούν το σύλλογο – Είμαι αντίθετος στη στοχοποίηση» – Αναστασόπουλος (σύμβουλος): «Θα κριθούν και από τα αρμόδια όργανα»  

Θύελλα εντός του κόλπου του ΔΣΑ έχει προκαλέσει το περίφημο "πάρτι" του Δημήτρη Βερβεσού. Τι λένε Αναλυτής και Αναστασόπουλος. Μέχρι το briefing έφτασε το θέμα. Κοινοβουλευτική αναφορά από τον Μπογδάνο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Πάρτι» στον ΔΣΑ: Αναλυτής (αντιπρόεδρος): «Δεν τιμούν το σύλλογο – Είμαι αντίθετος στη στοχοποίηση» – Αναστασόπουλος (σύμβουλος): «Θα κριθούν και από τα αρμόδια όργανα»   

Σε μια – προφανώς- κρίσιμη συνεδρίαση θα κριθεί εντός του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας την ερχόμενη Τετάρτη το ζήτημα του «πάρτι» γενεθλίων του πρόεδρου του Συλλόγου Δημ. Βερβεσού εικόνες από το οποίο ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τη συνεδρίαση συγκάλεσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός.

Ανάλογο αίτημα υπέβαλλε και ο σύμβουλος του ΔΣΑ (και βασικός αντίπαλός του Δημ. Βερβεσού στις προηγούμενες εκλογές) Δημ. Αναστασόπουλος.

Συγκεκριμένα ο κ.Αναλυτής αναφέρει:

«Είναι προφανές ότι αυτά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για όσα διαδραματίστηκαν την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020, δεν τιμούν το Δικηγορικό Σύλλογο.

Για τις συμπεριφορές αυτές πρώτος ο Πρόεδρος Δημήτριος Βερβεσός παραδέχτηκε το λάθος του με δημόσια τοποθέτηση, όπως έπραξαν εν συνεχεία και λοιποί παριστάμενοι.  Η στοχοποίηση ωστόσο ενός ανθρώπου που καθημερινά αγωνίζεται άοκνα για την επίλυση των προβλημάτων του δικηγορικού σώματος με βρίσκει αντίθετο, πολλώ δε μάλλον ατυχέστατη είναι και η ταύτιση ολόκληρου του δικηγορικού κλάδου με τα τεκταινόμενα στο συγκεκριμένο μεμονωμένο συμβάν.

Το Δ.Σ. του ΔΣΑ θα συνεδριάσει και για το θέμα αυτό την προσεχή Τετάρτη».

Ο κ.Αναστασόπουλος αναφέρει:

«Οι εικόνες που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες μέσα από το Γραφείο του Προέδρου του ΔΣΑ είναι αυτονόητο ότι είναι ανεπίτρεπτες. Και θα κριθούν και από τα αρμόδια όργανα. Ήδη έχω ζητήσει τη σύγκληση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Πρόκειται ωστόσο για ατομικές συμπεριφορές που θα κριθούν κατά τις νόμιμες διαδικασίες. Και οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν στο σύνολο του δικηγορικού σώματος, το οποίο υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες κρατά όρθια τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας, με προσωπικό κόστος ο κάθε Δικηγόρος, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Οι Δικηγόροι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και μάλιστα σε ένα εργασιακό περιβάλλον (Δικαστήρια) όπου δεν υπήρχαν πάντα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας για την υγεία μας ούτε η κατάλληλη οργάνωση και οι υποδομές. Παράλληλα, ενώ η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μας αντιμετώπισε σοβαρά επαγγελματικά – οικονομικά προβλήματα, η Πολιτεία μέχρι και σήμερα δεν μας προσέφερε τη στήριξη που όφειλε. Ατομικές και μεμονωμένες συμπεριφορές δεν μπορούν να δίνουν άλλοθι σε κανέναν για να βάλουν συλλήβδην κατά των δικηγόρων ή για να μην πράττουν όσα οφείλουν να πράξουν για τη στήριξη μας».

«Πυρά εκ των έσω» δέχεται ο Δ. Βερβεσός για το πάρτι στον ΔΣΑ

Βαρύ είναι το κλίμα για τον Δημήτρη Βερβεσό στους κόλπους των δικηγόρων μετά την εισαγγελική παρέμβαση για το πάρτι γενεθλίων στα γραφεία του ΔΣΑ, αλλά και από τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση του.
Ο ίδιος μετά την παραδοχή του εορτασμού,  σχολίασε με μια σύντομη τοποθέτηση   την  εντολή για τη διενέργεια της εισαγγελικής έρευνας με αντικείμενο το πάρτι που έστησαν φίλοι, συνεργάτες και συγγενικά του πρόσωπα «Ο νόμος ισχύει έναντι όλων, χωρίς καμία εξαίρεση. Η εισαγγελία ενήργησε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της. Θα εκθέσω τις απόψεις μου, ως οφείλω».
Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και του video από την γιορτή χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό  και εν μέσω lockdown  σε ολόκληρη τη χώρα, έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχει παραβιασθεί το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα , δηλαδή εάν παραβιάστηκαν τα μέτρα για την πρόληψη μετάδοσης του κορονοϊού.
Αντιδράσεις από δικηγόρους
Το περιστατικό πάντως και μάλιστα μέσα στο γραφείο του Συλλόγου, έχει ενοχλήσει εμφανώς δικηγόρους μέλη του ΔΣΑ, ενώ κάποιοι σε δηλώσεις τους εμφανίσθηκαν ιδιαίτερα επικριτικοί και οργισμένοι, ζητώντας ακόμη και την παραίτηση του.
Όπως ο Νίκος Αγαπηνός, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής:
1.  Τα πρόσφατα γεγονότα όπως εξετέθησαν από τον Τύπο και ιδίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την σύναξη στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών μετά τσιγάρων, ποτών και χορών εκθέτουν ανεπανόρθωτα την εικόνα των Ελλήνων Δικηγόρων στην κοινωνία και αντιτίθενται ευθέως στον θεσμικό σκοπό για τον οποίο υφίστανται οι υποφαινόμενοι ανεξαρτήτως πανδημίας.
2. Επισημαίνω δε ότι για κάποιους από εμάς τους Δικηγόρους που αφιερώσαμε τη ζωή μας σε αυτή την επιστήμη οι εν λόγω συμπεριφορές προκαλούν ντροπή και για λογαριασμό όσων δεν την συναισθάνονται.
3. Επειδή δε για κάποιους από εμάς οι εν λόγω χώροι και αυτά που αντιπροσωπεύουν παραμένουν ιεροί, ανάληψη ευθύνης άνευ παραιτήσεως είναι ενέργεια κενή και άνανδρη.»
Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ ανέφερε σε ανάρτησή του στο fb:
“Είχα γράψει πριν τρεις μήνες ότι δεν έχουμε έναν ΔΣΑ αλλά έναν Δ.Σ. Ημετέρων και ότι όλα όσα μας συμβαίνουν δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά έχει τις εξηγήσεις του στον τρόπο που εκπροσωπείται/διοικείται το σώμα. Έχουμε μια κλειστή ομάδα που φροντίζει τα δικά της συμφέροντα εις βάρος των υπολοίπων, των πολλών.
Οι σημερινές εικόνες προσβάλλουν και πληγώνουν τους δικηγόρους και αμαυρώνουν την εικόνα μας στην κοινωνία. Και περνάει το λάθος μήνυμα “δύο μέτρα-δύο σταθμά” για τον απλό πολίτη σε σχέση με τους κατέχοντες εξουσία.
Φυσικά η πολύ μεγάλη πλειοψηφία του σώματος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα φαινόμενα. Οι Δικηγόροι, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, κρατάνε όρθια τη Δικαιοσύνη προς όφελος του πολίτη και της κοινωνίας.
Δεν είναι και δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Περίμενα περισσότερη γενναιότητα από τον κ. Πρόεδρο στην αντίδραση του. Αντ΄αυτού, τα ψέματα διαδέχονται από χθες το ένα το άλλο. Τα νέα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα (και αυτά από κάποιους παριστάμενους προφανώς) δεν αφήνουν καμία αμφιβολία, ούτε και στον πλέον καλοπροαίρετο, ότι επρόκειτο για οργανωμένο πάρτι, το οποίο ξεκίνησε στη γραμματεία του Προέδρου και συνεχίστηκε εντός του γραφείου: Παραβίαση όλων των μέτρων ασφαλείας, τσιγάρα, σαμπάνιες, μαγκιές. Όχι σε κάποιον ιδιωτικό χώρο, αλλά μέσα στον Σύλλογο μας!
Πολλοί σήμερα εκπλήσσονται και λογικό. Κάποιοι άλλοι όχι, λέμε εδώ και καιρό ότι έχουν μπερδέψει κάποιοι τον Σύλλογο με το γήπεδο.
Ο κ. Πρόεδρος οφείλει έστω και τώρα να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του, εμπράκτως. Ο ίδιος πριν λίγο διάστημα δήλωνε ότι είναι αδίκημα η μη χρήση μάσκας και η παραβίαση των μέτρων ασφαλείας. Είναι η ώρα να αποδείξει, έστω και εκ των υστέρων, αν τιμά τα δικά του λόγια.
Τέλος, εύχομαι γρήγορα να απαλλαγούμε πρωτίστως από τον covid-19. Ο πραγματικός εχθρός είναι αυτός και μας απειλεί καθημερινά. Τέτοιες, δε, συμπεριφορές του δίνουν έδαφος, όπως δίνουν έδαφος και σε όλες τις ανοησίες που ακούμε γύρω από αυτόν.
Και εν συνεχεία να απαλλαγούμε και από όλα αυτά τα αρρωστημένα φαινόμενα”

 Πέτσας για “πάρτι” Βερβεσού στον ΔΣΑ: «Όλοι πρέπει να αποτελούμε παράδειγμα και όχι να αναιρούμε, όσα υποστηρίζουμε δημόσια»

Το θέμα του “πάρτι” του Δημήτρη Βερβεσού στον ΔΣΑ τέθηκε  στο σημερινό briefing του κυβερνητικού εκπροσώπου στους δημοσιογράφους.

Ειδικότερα, ερωτηθείς o Στέλιος Πέτσας για συνάθροιση τις προηγούμενες ημέρες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε με νόημα ότι «όλοι πρέπει να αποτελούμε παράδειγμα και όχι να αναιρούμε, όσα υποστηρίζουμε δημόσια».

“Το βασικό ζήτημα είναι η ατομική τήρηση των μέτρων. Η ατομική ευθύνη. Στις λίγες περιπτώσεις που υπάρχει παραβατικότητα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει. Όλοι να αποτελούμε παράδειγμα για τους άλλους” είπε χαρακτηριστικά.

Μπογδάνος: Κοινοβουλευτική αναφορά για το «πάρτι» στον ΔΣΑ

Ο βουλευτής της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μπογδάνος που έφερε στο φως τις φωτογραφίες από το «πάρτι» γενεθλίων στον ΔΣΑ καταθέτει σήμερα κοινοβουλευτική αναφορά για το περιστατικό, σύμφωνα με το protothema.gr.

Μάλιστα ο βουλευτής εξήγησε το γιατί: «Κάποιοι έκριναν σκόπιμο να μου επισημάνουν ότι στο χθεσινό παρτάκι του προέδρου ΔΣΑ ήταν και “δικοί μας”. Άρα, μου είπαν, δεν έπρεπε να έχω αναδείξει το θέμα. “Δικός μας”, “δικός σας”, “δικός τους” μπροστά στον νόμο και την ανθρώπινη ζωή δεν έχουν καμία σημασία, ούτε διαφορά!»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ