Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Πασίγνωστος Γάλλος παρουσιαστής ειδήσεων κατηγορείται από 20 γυναίκες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση

Ο Patrick Poivre d'Arvor ισχυρίστηκε ότι οι γυναίκες αναζητούσαν δόξα και εκδίκηση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πασίγνωστος Γάλλος παρουσιαστής ειδήσεων κατηγορείται από 20 γυναίκες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση TMC

Πασίγνωστος Γάλλος παρουσιαστής τηλεοπτικών ειδήσεων κατηγορείται από 20 γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση – συμπεριλαμβανομένου του βιασμού – έπειτα από έρευνα Γάλλων δημοσιογράφων.

Ο Patrick Poivre d’Arvor – γνωστός ως PPDA – έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από κατηγορίες που προέκυψαν αφότου μια συγγραφέας πήγε για πρώτη φορά στην αστυνομία για να τον κατηγορήσει για βιασμό, τον περασμένο Φεβρουάριο. Η έρευνα αργότερα εγκαταλείφθηκε.

Ο Γάλλος παρουσιαστής ειδήσεων απάντησε ανακοινώνοντας τον περασμένο μήνα ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον 16 γυναικών που μίλησαν στους αστυνομικούς για “συκοφαντική καταγγελία”.

Την Τρίτη, ο ερευνητικός ιστότοπος Mediapart πήρε συνέντευξη από 18 γυναίκες – 16 από αυτές ήταν έτοιμες να κατονομαστούν και να βιντεοσκοπηθούν για την εκπομπή PPDA: 30 χρόνια σιωπής, και δύο που ήταν παρούσες αλλά έκρυψαν τα πρόσωπά τους. Άλλα δύο φερόμενα ως θύματα κατονομάστηκαν και βιντεοσκοπήθηκαν μιλώντας για τις συναντήσεις τους με τον τηλεοπτικό αστέρα ξεχωριστά.

Η πλειονότητα των φερόμενων ως σεξουαλικών αδικημάτων, τα οποία φέρεται να ξεκίνησαν το 1980, έχουν πλέον υπερβεί το χρονικό όριο για ποινικές διαδικασίες σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία. Δύο από τα φερόμενα ως θύματα, τα οποία σήμερα είναι ηλικίας μεταξύ 28 και 63 ετών, ήταν τότε ανήλικα. Πολλές από τις φερόμενες επιθέσεις φέρονται να έλαβαν χώρα στο γραφείο του παρουσιαστή στον τηλεοπτικό σταθμό, αφού είχε τελειώσει την ανάγνωση των ειδήσεων της prime time.

Ο 74χρονος Γάλλος παρουσιαστής Poivre d’Arvor αρνούνταν πάντοτε κάθε αδίκημα και επέμενε ότι οι σχέσεις του με τις γυναίκες ήταν συναινετικές και αποτελούσαν μέρος μιας τελετουργίας “αποπλάνησης” που δεν περιλάμβανε βία ή καταναγκασμό. Έχει χαρακτηρίσει τους ισχυρισμούς ως “ψευδείς από την αρχή έως το τέλος”.

Η προκαταρκτική αστυνομική έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η συγγραφέας και δημοσιογράφος Florence Porcel, 38 ετών, κατηγόρησε τον Poivre d’Arvor για δύο βιασμούς το 2004 και το 2009. Η έρευνα διακόπηκε τέσσερις μήνες αργότερα, καθώς ένας δικαστής δήλωσε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία και από τις δύο πλευρές για την απαγγελία κατηγοριών και ότι οι ισχυρισμοί είχαν ξεπεράσει το νόμιμο χρονικό όριο.

Ωστόσο, η κάλυψη της κατηγορίας της Porcel από τα μέσα ενημέρωσης οδήγησε άλλες 22 γυναίκες να προσέλθουν για να καταθέσουν στην αστυνομία. Δεκαεπτά από αυτές υπέβαλαν επίσημες καταγγελίες, οκτώ από τις οποίες ισχυρίζονταν βιασμό, αλλά οι υποθέσεις έπεσαν έξω από την προθεσμία για την άσκηση ποινικής δίωξης σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία και δεν συνεχίστηκαν. Τρεις άλλες υποθέσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Η δημοσιογράφος του Mediapart Marine Turchi δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν είχαν συναντηθεί ως ομάδα πριν από την καταγραφή της εκπομπής και οι περισσότερες δεν είχαν μιλήσει ποτέ δημόσια στο παρελθόν. Οι περισσότερες από αυτές δήλωσαν ότι δεν είχαν μιλήσει κατά τη στιγμή των φερόμενων επιθέσεων και βιασμών – εκτός από ορισμένες περιπτώσεις σε συγγενείς και φίλους – επειδή φοβόντουσαν ότι δεν θα τις πίστευαν ή ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την καριέρα τους.

Ο Nonce Paolini, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του TF1, ο οποίος έλυσε το συμβόλαιο του Poivre d’Arvor το 2008, δήλωσε στο Mediapart ότι δεν γνώριζε για τις φερόμενες κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε “αποκρουστικές”. “Αν γνωρίζαμε κάτι, θα υπήρχε τιμωρία. Προφανώς δεν γνωρίζαμε”, δήλωσε.

Ο Παολίνι πρόσθεσε: “Θέλω να πω σε αυτές τις γυναίκες ότι ο πόνος τους δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο, ειδικά εμένα, ούτε ως άνδρα, ούτε ως πρώην επικεφαλής [της εταιρείας]. Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να επανεξετάσουν τις υποθέσεις τους από τα δικαστήρια”.

Ο Porcel δήλωσε ότι οι γυναίκες έχουν σχηματίσει μια ομάδα υποστήριξης. “Θέλαμε να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένες, ότι είμαστε συμπαγείς, ότι το αντιμετωπίζουμε μαζί και ότι ο Patrick Poivre d’Arvor δεν μας φοβίζει πλέον. Φαίνεται επίσης σημαντικό να πούμε ότι εξακολουθώ να στέκομαι όρθια και σκοπεύω να συνεχίσω να στέκομαι όρθια”. Ο Porcel επιδιώκει περαιτέρω νομικές ενέργειες κατά του Poivre d’Arvor.

Η καθηγήτρια Margaux Coquil-Gleizes περιέγραψε πώς γνώρισε τον Poivre d’Arvor όταν ήταν 17 ετών και επίδοξη συγγραφέας. Είπε ότι την κάλεσε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. “Ήμουν νέα, αφελής, ευεπηρέαστη, κολακευμένη από την προσοχή που θα έδινε ο Poivre d’Arvor στο γραπτό μου”.

Μόλις μπήκε στο δωμάτιο είπε ότι ο τηλεοπτικός αστέρας “με έσπρωξε στο κρεβάτι, γδύθηκε, έβγαλε τα ρούχα μου και διείσδυσε σε μένα. Εκείνη τη στιγμή ήμουν παράλυτη. Μου πήρε πολύ καιρό για να συνειδητοποιήσω ότι επρόκειτο για αιφνιδιαστικό βιασμό“.

Η δημοσιογράφος Justine Ducharne δήλωσε ότι δεν θέλει να συζητήσει λεπτομέρειες για το τι της συνέβη, αλλά το περιέγραψε ως “φρίκη”.

“Αναζητούσαν δόξα και εκδίκηση”, λέει ο Γάλλος Παρουσιαστής

Πέρυσι, ο Poivre d’Arvor κατηγόρησε τις γυναίκες ότι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία. “Κανείς δεν τόλμησε να εμφανιστεί, πρόσωπο με πρόσωπο, για να μου πει ότι αυτό που έκανα δεν ήταν αποδεκτό“. Δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση του Mediapart να συμμετάσχει στη δίωρη εκπομπή.

Στην 43σέλιδη νομική αγωγή του για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον 16 κατηγόρων του, ο Poivre d’Arvor καταδίκασε “την επιστροφή στον πουριτανισμό και τη λογοκρισία, έξυπνα μεταμφιεσμένη ως δήθεν προστασία των γυναικών“. Ο ίδιος είπε: “Ο κ: “Μετά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε το κύμα #MeToo, η απελευθέρωση της γυναικείας φωνής είχε δυστυχώς το μερίδιό της σε υπερβολές και καταχρήσεις”.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι γυναίκες αναζητούσαν δόξα και εκδίκηση. “Δεν μπορεί να αποδοθεί κανένα εύσημο σε αυτές τις 16 γυναίκες, δημοσιογράφους ή συγγραφείς που αναζητούν τη φήμη και έγιναν ξαφνικά φεμινίστριες για να υποστηρίξουν μια πρώην συνάδελφο, μια φίλη ή ακόμη και μια απλή ακτιβίστρια για την υπόθεση των γυναικών“, είπε. “Πρόκειται για εκδίκηση από την πλευρά των γυναικών που δεν έλαβαν περισσότερη προσοχή, ή έστω ένα βλέμμα, από έναν άνδρα που κάποτε θαύμαζαν”.

“(Αυτό) κάνει τις απορριφθείσες ή αγνοηθείσες ερωτώμενες πολύ πικρές σήμερα, μια πικρία που τις οδηγεί να διαπράξουν, από καθυστερημένη εκδίκηση, το έγκλημα της συκοφαντικής καταγγελίας”.

Ο Turchi δήλωσε ότι ο Poivre d’Arvor και οι δικηγόροι του είχαν προσεγγιστεί για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. “Θα θέλαμε να εκφραστεί και του ζητήσαμε να το κάνει, αλλά αρνήθηκε”, είπε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ