Πατάει… γκάζι η κοινωφελής εργασία ως εναλλακτική μορφή έκτισης ποινών: Συμμετέχουν 233 δημόσιοι φορείς με 3.059 θέσεις και έχουν ωφεληθεί 742 καταδικασθέντες
Γ. Φλωρίδης: “Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας, που θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το 1997 αλλά 27 χρόνια παρέμεινε μέτρο ανενεργό, σήμερα αποδίδει καρπούς. Η κυβέρνηση τον αναμόρφωσε θεσμικά και τον έθεσε σε εφαρμογή”.

Πλήρη ικανοποίηση εκφράζει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την εφαρμογή του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας καταδικασθέντων αντί της έκτισης ποινών, στηριζόμενη στα θετικά αποτελέσματα που καταγράφονται στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.
Τα χαρακτηριστικά της νέας κυβερνητικής πολιτικής, που οδήγησαν και στην αποδοχή του θεσμού, περιέγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. «Με τον Νέο Ποινικό Κώδικα, η πολιτεία προχώρησε σε μια τολμηρή μεταρρύθμιση καταπολέμησης της εγκληματικότητας και αντιστροφής του κλίματος της ατιμωρησίας. Κλειδί της νέας πολιτικής είναι η έκτιση των ποινών. Ποινή όμως δεν σημαίνει μόνο η φυλακή» επανέλαβε.
Για το λόγο αυτό, όπως τόνισε, πλέον «η πολιτεία προβλέπει εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών με κυριότερη την παροχή κοινωφελούς εργασίας. Η εφαρμογή της υπηρετεί, την πρόληψη και αποτροπή της παραβατικότητας, την αναμόρφωση και την ομαλή επανένταξη του παραβάτη μέσω της εργασίας σε τομείς κοινωνικού ενδιαφέροντος και προσφοράς, όπως νοσοκομεία, κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, ανασκαφές αρχαιοτήτων κ.ά.».
Και σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη «ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας, που θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το 1997 αλλά 27 χρόνια παρέμεινε μέτρο ανενεργό, σήμερα αποδίδει καρπούς. Η κυβέρνηση τον αναμόρφωσε θεσμικά και τον έθεσε σε εφαρμογή προς όφελος της δικαιοσύνης και των πολιτών».
Πατάει… γκάζι η κοινωφελής εργασία: Τα πρώτα αποτελέσματα του υπουργείου Δικαιοσύνης
Για απόλυτη δικαίωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Δικαιοσύνης γίνεται λόγος σε ανακοίνωσή του. «Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η συμμετοχή των φορέων. Έως σήμερα έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή εφαρμογή 233 φορείς του Δημοσίου Τομέα, ανάμεσα τους Ο.Τ.Α πρώτου βαθμού και Περιφέρειες, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, Δικαστήρια και Εφορείες Αρχαιοτήτων».
Ενδεικτικά αναφέρονται: ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης, το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ο Δήμος Καστοριάς, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, και άλλοι Φορείς του Δημοσίου Τομέα, που καλύπτουν γεωγραφικά όλες τις περιοχές της Χώρας.
Παράλληλα, από το υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζεται ότι οι φορείς που έχουν ενταχθεί προσφέρουν 3.059 θέσεις απασχόλησης σε τομείς καθαριότητας, πρασίνου, φύλαξης κ.α., ενώ από την 1η Μαΐου 2024 έως σήμερα, 742 καταδικασθέντες, βάσει δικαστικής απόφασης που τους επέβαλε την παροχή της κοινωφελούς εργασίας και κατόπιν αίτησης των τελευταίων, έχουν παράσχει κοινωφελή εργασία σε φορείς κοινής ωφέλειας που έχουν δεσμευτεί μέσω της πρότυπης ψηφιακής πλατφόρμας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Μεταξύ αυτών είναι: ο Δήμος Αθηναίων, το Εφετείο Αθηνών, ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Καβάλας, ο Δήμος Λοκρών, το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων κ.α.
Ι. Μπούγας: «Ιδανικός θεσμός για πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας μεσαίας κλίμακας»
Σε μία πρώτη αποτίμηση του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας προχώρησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, λέγοντας πως «βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάγκη να επιβληθεί μία δίκαιη ποινή που θα εκλαμβάνεται ως ορθή και αναλογική, όχι μόνο από την έννομη τάξη, την κοινωνία και το θύμα, αλλά και τον ίδιο τον καταδικασθέντα, διότι συνεισφέρει στην πρόληψη της υποτροπής, στην αντεγκληματική πολιτική και στην παροχή ουσιώδους μετασωφρονιστικής αρωγής».
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «ο συγκεκριμένος τρόπος έκτισης ποινών μέσω του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας, θεωρείται ιδανικός για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας μεσαίας κλίμακας, καθώς εξυπηρετεί κοινωνικούς, πολιτιστικούς και επιστημονικούς σκοπούς και η εκτέλεσή της γίνεται προς όφελος της κοινότητας που υπέστη την εγκληματική προσβολή, καθότι επιδιώκεται να καταδειχθεί, στον μεν δράστη το κοινωνικά επιβλαβές της πράξης του, στη δε κοινωνία, ότι υπάρχει και άλλη λύση για την καταστολή της παραβατικότητας».
Θεσμός της κοινωφελούς εργασίας: Τα σεμινάρια του υπουργείου Δικαιοσύνης
Σε μια προσπάθεια να θωρακίσει τη λειτουργία του θεσμού το υπουργείο διοργάνωσε στις 9/5/2025 διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν επί του πεδίου κατά τη διάρκεια της πρακτικής εφαρμογής του θεσμού της Κοινωφελούς Εργασίας.
Συμμετείχαν η κ. Παναγιώτα Ιωαννίδου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκτέλεσης Ποινών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Θεσμού Κοινωφελούς Εργασίας και ο κ. Ιωάννης Παναγόπουλος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Αποσπασμένος στην Ειδική Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο παρακολούθησαν απομακρυσμένα, 60 Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής, όπου είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους αλλά και την εμπειρία τους από την εφαρμογή του θεσμού. Πολύτιμη αποδείχτηκε η συμβολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης ως προς την ουσιαστική επίλυση προβλημάτων, που έχουν εντοπιστεί αλλά και στην ενίσχυση της κοινής αντίληψης για την εφαρμογή των διαδικασιών και την υιοθέτηση ενιαίων πρακτικών από τους Επιμελητές.
Οι προβλέψεις εφαρμογής του θεσμού
Η παροχή κοινωφελούς εργασίας, όπως προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα, επιβάλλεται από το Δικαστήριο ως κύρια ποινή σε ήσσονος απαξίας πλημμελήματα, αλλά και ως εναλλακτικός τρόπος έκτισης επιβαλλόμενης ποινής φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη.
Το πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα καθώς και οι Φορείς στους οποίους παρέχεται η κοινωφελής εργασία ρυθμίζεται ειδικότερα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Ως Φορείς παροχής κοινωφελούς εργασίας ορίζονται εκείνοι, που δύνανται να αξιοποιούν προς όφελος τους την παρεχόμενη από τους καταδικασθέντες κοινωφελή εργασία, κατ’ εφαρμογήν των ειδικότερων διατάξεων της δικαστικής απόφασης. Ως εκ τούτου, η έγκριση των υπό ένταξη φορέων στην ψηφιακή εφαρμογή με την ταυτόχρονη πιστοποίηση της συνδρομής των προϋποθέσεων του νόμου προς τούτο, γίνεται από συσταθείσα κατά τις προβλέψεις της ΚΥΑ επιτροπή παρακολούθησης στην οποία προεδρεύει ο εκάστοτε Εισαγγελέας εκτέλεσης Ποινών Αθηνών και έχει ως αντικείμενο τη γενικότερη εποπτεία της εύρυθμης λειτουργίας του θεσμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣτΕ: Άμεσα ρύθμιση για εξομοίωση ορίων συνταξιοδότησης στρατιωτικών δικαστών με εκείνα των τακτικών – Σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζεται το Σύνταγμα Πάτρα: Προσωρινά κρατούμενος ο 36χρονος για τον βιασμό 16χρονης – Η καταγγελία για ασέλγεια σε 8χρονη «Η Δικαιοσύνη στον Κινηματογράφο»: Διημερίδα σήμερα και αύριο στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 43χρονος που σκότωσε τον πατέρα του και χτύπησε τη μητέρα τουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr