Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Πάτρα-Ιατροδικαστής Γαλεντέρης: Ο θάνατος με κεταμίνη δεν είναι ακαριαίος – ΒΙΝΤΕΟ

"Αν δοθεί σε μεγάλη, ενδοβλέφια ποσότητα μπορεί να σταματήσει την αναπνοή και να οδηγήσει σε θάνατο" αποσαφήνισε για την ουσία κεταμίνη ο ιατροδικαστής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πάτρα-Ιατροδικαστής Γαλεντέρης: Ο θάνατος με κεταμίνη δεν είναι ακαριαίος – ΒΙΝΤΕΟ ANT1

Πάτρα-Γαλεντέρης : “Χιονοστιβάδα” εξελίξεων στη πολύκροτη υπόθεση του θρίλερ της Πάτρας με την ουσία κεταμίνη που ανιχνεύθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας να είναι το κλειδί που οδήγησε στη σύλληψη των τριών παιδιών, Ρούλας Πισπιρίγκου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κεταμίνη: Τι είναι η ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας – Χρησιμοποιείται και ως ναρκωτικό

Θάνατος 3 κοριτσιών

MEGA

Πάτρα-Γαλεντέρης: “Ο θάνατος με κεταμίνη δεν είναι ακαριαίος”

Για την ουσία κεταμίνη, που βρέθηκε στον οργανισμό της 9χρονης Τζωρτζίνας και προκάλεσε το θάνατό της, μίλησε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Πάτρα-Γαλεντέρης

ANT1

Εξήγησε πως πρόκειται για αναισθητικό φάρμακο που βοηθά στη διασωλήνωση. «Αν δοθεί σε μεγάλη, ενδοβλέφια ποσότητα μπορεί να σταματήσει την αναπνοή» και να οδηγήσει σε θάνατο.

Αναφορικά με την ποσότητα που βρέθηκε στον οργανισμό του παιδιού είπε πως, πρόκειται για μεγάλη ποσότητα, αφού η κεταμίνη χορηγείται ανάλογα με τα κιλά, «όσο πιο μικρόσωμος είναι κάποιος, τόσο πιο λίγη πρέπει να είναι η ποσότητα».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η 9χρονη είχε βασανιστικό θάνατο, απάντησε πως η κεταμίνη «προκαλεί σταδιακή επιβράδυνση της αναπνοής, μπορεί να προκαλέσει και επιληπτική κρίση και ο θάνατος δεν είναι ακαριαίος».

Τέλος, εξήγησε πως η διάρκεια της δράσης της ουσίας είναι μικρή, αφού σταματά μετά από 20 λεπτά, όμως «η ουσία είναι ανιχνεύσιμη και μετά θάνατον, γι ‘αυτό και ανιχνεύτηκε».

Τι είναι η κεταμίνη

Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις όμως έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις. Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη.

Η κεταμίνη παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1962 και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1963.

Το 2010-13 έγιναν και κάποιες μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης.

Γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήγαγαν την πρώτη δοκιμή της κεταμίνης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, δήλωσαν ότι δίνει άμεσα και «θεαματικά» αποτελέσματα και κρίνεται ως μια νέα και πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, μια ομάδα στο Ίδρυμα για την Υγεία στην Οξφόρδη το οποίο υπάγεται στο βρετανικό ΕΣΥ (NHS), χορήγησε σε ασθενείς δόσεις κεταμίνης πάνω από 40 λεπτά μέχρι και έξι φορές. Οι οκτώ έδειξαν βελτίωση στα δηλωθέντα επίπεδα κατάθλιψης, ενώ οι τέσσερις από αυτούς έδειξαν τόσο σημαντική βελτίωση ώστε δεν χαρακτηρίζονταν πλέον ως καταθλιπτικοί.

ΠΗΓΗ/ΒΙΝΤΕΟ: ant1news.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ