Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Πειθαρχική δίωξη στον Αλέξη Κούγια για δηλώσεις του μετά από αναφορά του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

Η αναφορά υποβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο και αφορούσε δηλώσεις του ποινικολόγου ως συνηγόρου υπεράσπισης του Δημ. Λιγνάδη. Τι απαντά ο ποινικολόγος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πειθαρχική δίωξη στον Αλέξη Κούγια για δηλώσεις του μετά από αναφορά του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών EUROKINISSI

Πειθαρχική δίωξη στον για αντιδεοντολογική συμπεριφορά ασκήθηκε σε βάρος του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια, μετά από αναφορά σε βάρος του που είχε υποβάλλει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, τον περασμένο Μάρτιο. Αφορμή στάθηκαν δηλώσεις του δικηγόρου στο πλαίσιο της δίκης του Δημ. Λιγνάδη, του οποίου είναι συνήγορος υπεράσπισης. Όπως έχει γράψει το dikastiko.gr, ο Αλέξης Κούγιας, προχώρησε σε αμφισβήτηση της νομιμότητας της διώξεως που ασκήθηκε εναντίον του.

Πειθαρχική δίωξη στον Κούγια

EUROKINISSI

Η πειθαρχική δίωξη ασκήθηκε – μετά από σχετική εισήγηση – από τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου Ζήση Κωνσταντίνου και ο γνωστός δικηγόρος παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΔΣΑ.

Πειθαρχική δίωξη στον Κούγια

eurokinissi

Πειθαρχική δίωξη στον Κούγια: Η αναφορά υποβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο

Η αναφορά κατατέθηκε στις 14 Μαρτίου 2022, ενώ είχε κατατεθεί και προς τον Πρόεδρο του ΔΣΑ Ανοικτή Επιστολή με θέμα «Απαράδεκτες, αγοραίες, χυδαίες, προσβλητικές και ρατσιστικού περιεχομένου δηλώσεις στη βάση της έκφρασης και της ταυτότητας φύλου, δικηγόρου, μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών».

Κι άλλος πειθαρχικός έλεγχος για δηλώσεις τους σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη εκκρεμεί πάντως τόσο σε βάρος του δικηγόρου Γιάννη Βλάχου όσο και σε βάρος του κ. Κούγια. Και οι δυο έχουν κληθεί για εξηγήσεις στα τέλη Αυγούστου.

Οι διώξεις κατά Κούγια και Βλάχου ήρθαν λίγο διάστημα μετά την απόφαση του ΔΣΑ να προχωρήσει σε έρευνες για τις λεγόμενες «τηλεδίκες». Όπως έγραψε το dikastiko.gr με αυτεπάγγελτη παρέμβαση του, ο ΔΣΑ εκκίνησε πειθαρχική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου δικηγόρου για τις αποκαλούμενες τηλεδίκες, επι εκκρεμών υποθέσεων.

Πειθαρχική δίωξη στον Κούγια

eurokinissi

Η παράλληλη έρευνα για τις «τηλεδίκες»

Σε αυτήν προχώρησε ο πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήσης Κωνσταντίνου και άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά παντός υπευθύνου (in rem) για παραβάσεις του κώδικα δικηγόρων σχετικά με συμμετοχή σε δημόσιες τηλεοπτικές συζητήσεις για εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.

Η δίωξη δεν είναι προσωποποιημένη αλλά ο αρμόδιος εισηγητής θα κληθεί να εξατομικεύσει τις κατηγορίες, σε έναν κατάλογο δικηγόρων που εκτιμάται ότι μπορει να ξεπεράσει τους 20. Σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δικηγόρων, παρέχεται η δυνατότητα ο ΔΣΑ πανελλαδικά να ελέγξει πειθαρχικά όλους τους δικηγόρους για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλο Δικηγορικό Σύλλογο, εκτός των Αθηνών.

Ο πειθαρχικός έλεγχος αφορά προφανώς υποθέσεις όπως αυτή της Ρούλας Πισπιρίγκου ή και άλλες που απασχολούν επι μακρόν την επικαιρότητα όπως π.χ τη στυγερή δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά, τις δίκες των ηθοποιών Δημήτρη Λιγνάδη και Πέτρου Φιλιππίδη, κ.λπ.

Σε αυτό το πλαίσιο το πειθαρχικό συμβούλιο θα ζητήσει από τους τηλεοπτικούς σταθμούς αντίγραφα εκπομπών των τελευταιων 2 ετών προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμετοχή δικηγόρων , για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, σε αυτές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ