Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Πειθαρχική έρευνα για τους ιατροδικαστές της Πάτρας διατάσσει ο Τσιάρας – Την Δευτέρα η επιστολή στον διευθυντή της ιατροδικαστικής υπηρεσίας

Ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής ποινών ανάλογα με τα αποτελέσματα του πειθαρχικού ελέγχου που θα γίνει.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πειθαρχική έρευνα για τους ιατροδικαστές της Πάτρας διατάσσει ο Τσιάρας – Την Δευτέρα η επιστολή στον διευθυντή της ιατροδικαστικής υπηρεσίας eurokinissi

Για «αστοχίες και λάθη» στην υπόθεση με τα τρία νεκρά παιδιά από την Πάτρα έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, προαναγγέλλοντας τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου των ιατροδικαστών που συνέταξαν τις πρώτες εκθέσεις για το θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» ο κ. Τσιάρας, παραδέχθηκε ότι «προφανώς και υπήρξαν αστοχίες και λάθη» στην υπόθεση της Πάτρας και για το λόγο αυτόν, «από την πρώτη στιγμή έστειλα επιστολή στον Καρακούκη, για να ερευνήσει για τα όποια στοιχεία μπορεί να προκύψουν».

Σχετικά με τυχόν ποινές προς τους ιατροδικαστές που εξέτασαν τις σορούς των τριών κοριτσιών της Πάτρας, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, τονίζοντας πως «το ζήτημα είναι τι θα αποδειχθεί μέσω της διαδικασίας. Η νέα επιστολή έχει ετοιμαστεί και θα αποσταλεί τη Δευτέρα». Τσιάρας στον ΑΝΤ1: Έρχεται αναμόρφωση στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία

Όπως είχε αποκαλύψει και το dikastiko.gr με τη νέα επιστολή του ο υπουργός Δικαιοσύνης θα ζητήσει ρητώς από τον επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Νίκο Καρακούκη να γίνει πειθαρχικός έλεγχος για τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που συντάχθηκαν μετά το θάνατο των δυο πρώτων κοριτσιών που χάθηκαν, της Μαλένας (ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα- Ιούλιος 2019) και της Ίριδας (ιατροδικαστής Τσόλια- Μάρτιος 2020) και να διακριβωθεί τι συνέβη με αυτές βάσει του νόμου 3772/2009 /άρθρο 6. Με βάση αυτό το άρθρο ο Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Αθηνών διεξαγάγει έρευνα αφού όπως προκύπτει προΐσταται όλων των ιατροδικαστικών υπηρεσιών.

Αναμόρφωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας

Όπως πάντως ανακοίνωσε στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι», ο κ. Τσιάρας θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για αλλαγές στην ιατροδικαστική υπηρεσία. «Η αναμόρφωση της ιατροδικαστικής είναι μέσα στις προθέσεις μου, έχουμε ετοιμάσει το νομοσχέδιο για τη διαμόρφωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας» τόνισε και αναφέρθηκε σε ελάχιστο αριθμό ιατροδικαστών ανά υπηρεσία και ενίσχυση του κλάδου από ιατροδικαστές.

Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση Novartis, αρκέστηκε να πει πως «αυτήν τη στιγμή, ακόμα ένας υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο. Δεν σχολιάζω ποτέ δικαστικές αποφάσεις. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι πηγαινοέρχομαι στο Ανώτατο Δικαστήριο ή τον Άρειο Πάγο».

Ως το προς το θέμα των γυναικοκτονιών σχολίασε πως «αν θα σας έλεγα ότι δεν μας προβληματίζει, θα ήταν ψέματα», σημειώνοντας πως «αυστηροποιήσαμε τις ποινές και μάλιστα για την ανθρωποκτονία, βάλαμε τη μεγαλύτερη των ποινών», κάνοντας σαφές πως, «γίνεται ευρεία συζήτηση και το ερώτημα είναι το εξής: όταν για την ανθρωποκτονία έχει προβλεφθεί η μεγαλύτερη των ποινών, ποια θα είναι για τη γυναικοκτονία;».

Τέλος, απαντώντας στο αν θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία ενίσχυσης των γονέων που μεγαλώνουν τα παιδιά γυναικών -θυμάτων γυναικοκτονιών, είπε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης «διαθέτει φορείς όπου μπορούν να απευθυνθούν τα παιδιά που είναι κάτω από τέτοιες συνθήκες, όπου χρειάζονται και υπηρεσίες πρόνοιας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ