Παρασκευή 01 Ιουλίου 2022

Πειθαρχική έρευνα θα διενεργήσει ο ΔΣΘ για τη διαρροή στοιχείων της δικογραφίας για την αρπαγή της ανήλικης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πειθαρχική έρευνα θα διενεργήσει ο ΔΣΘ για τη διαρροή στοιχείων της δικογραφίας για την αρπαγή της ανήλικης

Την διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης, ζήτησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, για την διαρροή στοιχείων της δικογραφίας στα ΜΜΕ, που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση της αρπαγής και ασέλγειας της 10χρονης μαθήτριας στη Καλαμαριά Θεσ/νίκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του ΔΣΘ Ευστάθιου Κουτσοχήνα για την υποχρέωση της τήρησης των κανόνων δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος από τα μέλη του Συλλόγου αλλά και από άλλους δικηγόρους άλλων συλλόγων που η συμπεριφορά τους εκδηλώθηκε στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, οφείλει το Πρωτοβάθμιο πειθαρχικό Συμβούλιο να την εξετάζει χωρίς καθυστέρηση. “Ειδικά για την υπόθεση με θύμα ανήλικη, που απασχολεί την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, ενημέρωσα τον Πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου και του ζήτησα να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης για τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικά επιλήψιμων πράξεων δικηγόρου, που έλαβαν χώρα στα δικαστήρια της πόλης μας, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 152 Κώδικα Δικηγόρων” καταλήγει στην ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Δ.Σ.Θ.

Η ανακοίνωση του κ. Κουτσοχήνα έχει ως εξής: “Η αρχή της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας αποτελεί θεμελιώδη ρύθμιση του δικαιικού μας συστήματος, που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην προστασία της προσωπικότητας των διαδίκων. Κατά το νομοθέτη, ο σκοπός αυτός επικρατεί έναντι του δικαιώματος πληροφόρησης του κοινού. Έτσι, όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στην ποινική προδικασία υποθέσεων που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κοινού (δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, δημοσιογράφοι και πολίτες) οφείλουν να προστατεύουν τους διαδίκους, πολύ περισσότερο όταν μεταξύ αυτών και μάλιστα στη θέση του θύματος βρίσκονται ανήλικοι. Ως Πρόεδρος του ΔΣΘ καλώ τους συναδέλφους να επιδεικνύουν υπεύθυνη στάση και αξιοπρεπή συμπεριφορά, που συνάδει με το λειτούργημα του δικηγόρου, όπως επιτάσσει ο Κώδικας Δικηγόρων και ο Κώδικας Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος. Σε κάθε περίπτωση, τα πειθαρχικά συμβούλια του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σε υποθέσεις που είναι αρμόδια είτε διότι πρόκειται για συμπεριφορά μέλους του ΔΣΘ είτε διότι πρόκειται για συμπεριφορά που εκδηλώθηκε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης από δικηγόρο άλλου Συλλόγου, οφείλουν να εξετάζουν χωρίς καθυστέρηση και με ιδιαίτερη προσοχή αντίστοιχες περιπτώσεις. Ειδικά για την υπόθεση με θύμα ανήλικη, που απασχολεί την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, ενημέρωσα τον Πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου για την ανακοίνωση λεπτομερειών της δικογραφίας στα ΜΜΕ και του ζήτησα να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης για τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικά επιλήψιμων πράξεων δικηγόρου, που έλαβαν χώρα στα δικαστήρια της πόλης μας, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 152 Κώδικα Δικηγόρων”. Ο Πρόεδρος του ΔΣΘ

Ευστάθιος Κουτσοχήνας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ