Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023

Πιάνουν δουλειά οι ασκούμενοι δικηγόροι στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας

Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου πρέπει να παρουσιαστούν στους φορείς υποδοχής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πιάνουν δουλειά οι ασκούμενοι δικηγόροι στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας freepik

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων για τον πρώτο κύκλο του φιλόδοξου προγράμματος επιδοτούμενης πρακτικής άσκησης αποφοίτων Νομικών Σχολών και εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όσοι βρίσκονται στον πίνακα επιλεχθέντων θα πρέπει να παρουσιαστούν στους φορείς τοποθέτησης μεταξύ 20 και 30 Αυγούστου. Με ηλεκτρονικό μήνυμα θα λάβουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για τους υπεύθυνους πρακτικής άσκησης στο φορέα, ενώ από αυτούς θα ενημερωθούν και σχετικά με την υπογραφή της σύμβασής τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οριστικά αποτελέσματα των αιτήσεων που υπεβλήθησαν στα πλαίσια του Α΄ Κύκλου του Προγράμματος, έχουν αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα της Πράξης «Πρακτική Άσκηση αποφοίτων νομικών σχολών για την απόκτηση ασκήσεως άδειας δικηγόρου». https://www.dikastiko.gr/eidhsh/anoigei-i-platforma-gia-tin-praktiki-2-400-askoymenon-dikigoron-sta-dikastiria-tis-choras/

Όπως είχε δημοσιοποιήσει το dikastiko.gr με την ανακοίνωση του προγράμματος που πραγματοποιείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αφορά την πρακτική άσκηση συνολικά 2.400 αποφοίτων νομικών σχολών σε εισαγγελίες και δικαστήρια.

Μηνιαία αποζημίωση 600 ευρώ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πρώτη φάση σε 1.200 ωφελούμενους και προβλέπει την διενέργεια της άσκησης διάρκειας 18 μηνών να γίνει για 12 μήνες σε δικαστήρια και εισαγγελίες της χώρας και στη συνέχεια για 6 μήνες σε δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες.

Ειδικότερα, οι ασκούμενοι δικηγόροι θα απασχοληθούν με αποζημίωση 600 ευρώ μηνιαίως για συνολικό διάστημα 12 μηνών στο σύνολο των Εφετείων, Πρωτοδικείων, Ειρηνοδικείων και Εισαγγελιών της χώρας καθώς και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Άρειο Πάγο και το Ελεγκτικό Συνέδριο κ.λπ. Θα ολοκληρώσουν την πρακτική άσκηση, με 6μηνη απασχόληση σε δικηγορικά γραφεία και εταιρείες, στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται. Η επιλογή έγινε με βαθμολόγηση ειδικά σχεδιασμένων κριτηρίων επιλογής, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη τους κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερους.

Οι στόχοι του προγράμματος

Σκοπός εξάλλου του προγράμματος είναι αφενός η βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται από τα Δικαστήρια/Εισαγγελίες προς τους πολίτες και η υποβοήθηση των διαδικασιών επιτάχυνσης του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης μέσω της ενασχόλησης των ασκούμενων με την καθημερινή δικαστική ύλη. Πιάνουν δουλειά οι ασκούμενοι δικηγόροι στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες

Αφετέρου, το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλλει:

* στη δυνατότητα πραγματοποίησης της πρακτικής άσκησης νέων αποφοίτων, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική ή/ και κοινωνική θέση

* στην αναβάθμιση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των δικηγόρων, μέσω της πρακτικής άσκησης,

* στην σύμπραξη του παραγωγικού τομέα στο σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης (δικηγορικά γραφεία)

* στην καταπολέμηση της διαρροής πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης, το οποίο λόγω δυσχερών συνθηκών δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει το απαιτούμενο 18μηνο πρακτικής άσκησης, και

* στην είσοδο των ωφελούμενων στην ενδεικνυόμενη αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ