Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2023

Πλήρης δικαίωση του Λεων. Αντωνακόπουλου: «Η ήττα της γραφειοκρατίας» και η αναγνώριση του λάθους για την έρευνα σε βάρος του

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πλήρης δικαίωση του Λεων. Αντωνακόπουλου: «Η ήττα της γραφειοκρατίας» και η αναγνώριση του λάθους για την έρευνα σε βάρος του

Σε πλήρη δικαίωση του πρώην επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Λεωνίδα Αντωνακόπουλου και δύο ακόμη υπαλλήλων κατέληξε η διοικητική έρευνα σε βάρος του που είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι το 2018, με την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

Η υπόθεση αφορούσε διοικητική έρευνα και «υποτιθέμενη εμπλοκή της OLAF στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα», καθώς και στην απόφαση του Γ. Γραμματέα του Θεσμού να θέσει σε διαθεσιμότητα τους δυο υπαλλήλους και τον ίδιο ενόσω ασκούσε χρέη Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι δύο στενοί του συνεργάτες είχαν εξαρχής αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή σε παράτυπες συναλλαγές προσφεύγοντας μάλιστα στο δικαστήριο της ΕΕ .

Ενάμιση χρόνο μετά, η Διεύθυνση Προσωπικού του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε επισήμως ότι η υπόθεση τίθεται στο αρχείο «χωρίς περαιτέρω συνέχεια στη διοικητική διαδικασία που είχε κινηθεί εναντίον» τους.

Ο ίδιος ο Λ. Αντωνακόπουλος σε επιστολή προς του προς τον Τύπο μιλά για πανηγυρική δικαίωση και καταγγέλλει σκευωρία φωτογραφίζοντας υπάλληλο της Γ. Διεύθυνσης Επικοινωνίας του ΕΚ .

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του με τίτλο «η ήττα της γραφειοκρατίας»:

«Αξιότιμες κυρίες,αξιότιμοι κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Απευθύνομαι σε εσάς  με σκοπό να σας ενημερώσω για τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με μία υπόθεση υψηλής ευαισθησίας που με αφορά προσωπικά, καθώς και δύο συναδέλφους μου,στελέχη του Γραφείου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα,

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 ενώ ασκούσα χρέη Επικεφαλής του Γραφείου και τρεις μήνες πριν αφυπηρετήσω ολοκληρώνοντας 35 χρόνια καριέρας στους ευρωπαικούς Θεσμούς, ο Γενικός Γραμματέας

του ΕΚ κ. Klaus Welle μας ανακοίνωσε την απόφαση του να αναστείλει τα καθήκοντα μας και να μας θέσει σε διαθεσιμότητα, υιοθετώντας τους ανυπόστατους ισχυρισμούς ενός υπαλλήλου της Γ. Διεύθυνσης

Επικοινωνίας του ΕΚ. Ο τελευταίος επιδιδόταν, προ πολλού πριν από το γεγονός ,σε ένα δόλιο παίγνιο παρεμπόδισης της λειτουργίας του Γραφείου με γραφειοκρατικά προσχήματα και με απαράδεκτες συμπεριφορές και μεθόδους που είχαν όλα τα χαρακτηριστικά της ”εκκαθάρισης λογαριασμών” εις βάρος μου και εις βάρος του Γραφείου στην Ελλάδα γενικότερα!

Σήμερα, μετά από σχεδόν δύο χρόνια ”μυστικής διοικητικής έρευνας” , με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, παλινωδίες και σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας , η αλήθεια βγήκε αναπόφευκτα στο φως με πανηγυρική δικαίωση μας. Πράγματι, με επιστολή απολογίας η ”αρμόδια αρχή” αναγνωρίζει  ότι ”δεν υπάρχουν στοιχεία που να σας ενοχοποιούν ..και εκφράζει  επισήμως τη λύπη της για την προσβολή της τιμής και της υπόληψης σας..” .  Πριν λίγες ημέρες , στις 18/5/20 το Κοινοβούλιο αναγκάστηκε, με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαικής Ένωσης στο οποίο είχαμε προσφύγει , να εκδώσει σχετική ανακοίνωση Τύπου, η οποία όμως πιθανότατα δεν υπέπεσε στην αντίληψή σας..

Θα ενθυμείστε ίσως ότι  στις αρχές Οκτωβρίου 2018,  η τότε αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΕΚ είχε σπεύσει  με άστοχες βεβιασμένες δηλώσεις της , να  υιοθετήσει ουσιαστικά τις αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος μας, επιδεινώνοντας άκριτα τη δημόσια έκθεση μας. Σήμερα όμως  οι αρμόδιοι, ευρισκόμενοι σε πρόδηλη αμηχανία , όχι μόνο δεν επιδεικνύουν ανάλογο ζήλο αλλά προσπαθούν να περιορίσουν την επικοινωνία μιας δίκαιης για εμάς αλλά δυσάρεστης και διόλου κολακευτικής για τους ίδιους εξέλιξης. Συγκεκριμένα, η ”δήλωση προς τον Τύπο” αναρτήθηκε μόνο στην ιστοσελίδα του Γραφείου στην Ελλάδα, χωρίς επικεφαλίδα ή τίτλο, δεν προωθήθηκε με ηλεκτρονική αποστολή στις χιλιάδες επαφές του Γραφείου και κυρίως στους δημοσιογράφους, ως είθισται , και δεν αναρτήθηκε στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου..Ανάλογη τύχη είχε και το πρωτότυπο κείμενο της ανακοίνωσης  στην αγγλική γλώσσα το οποίο ,σύμφωνα με τη διευθέτηση του Δικαστηρίου έπρεπε να δημοσιευθεί στα κεντρικά εργαλεία επικοινωνίας του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όμως δεν δημοσιεύθηκε ποτέ! Βεβαίως ,η τελική διευθέτηση περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις υπέρ

μας για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστημεν, όπως θα διαπιστώσετε από τα επισυναπτόμενα έγγραφα.

Η σκευωρία την οποία δημιούργησε  η ανήθικη και κυνική συμπεριφορά ορισμένων γραφειοκρατών και επετράπη από την ακατανόητη  αδράνεια και σιωπή υψηλών στελεχών της διοίκησης αλλά και του πολιτικού προσωπικού στο ΕΚ, αποκαλύφθηκε και  ηττήθηκε παταγωδώς!  Πόσο επιζήμια είναι όμως για την εικόνα ενός κοινοβουλευτικού δημοκρατικού ευρωπαικού θεσμού ο οποίος μάχεται για τα δικαιώματα και τη διαφάνεια!? Τα συμπεράσματα δικά σας..

Είχα  το προνόμιο να γνωρίσω πολλούς από εσάς τα τελευταία δώδεκα χρόνια κατά τη θητεία μου ως Επικεφαλής και εκπρόσωπος του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα και με τιμήσατε με τη συνεργασία και τη στήριξη σας στις προσπάθειες μας να επικοινωνήσουμε τη δράση και τον ρόλο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου με στόχο την  προώθηση του ευρωπαικού ιδεώδους. Ως εκ τούτου θεώρησα υποχρέωση μου να σας ενημερώσω για την ευτυχή κατάληξη μιας δυσάρεστης υπόθεσης η οποία δεν συνάδει με τη φυσιογνωμία του θεσμικού οργάνου το οποίο οι συνεργάτες μου κι εγώ υπηρετήσαμε με πίστη και δέσμευση επί δεκαετίες.

Με εκτίμηση,

Λεωνίδας Αντωνακόπουλος»

Διαβάστε ΕΔΩ  την επιστολή απολογίας του ΕΚ και άλλα στοιχεία:

Agreed text of press release en Lettre Knudsen version greek Lettre Knudsen vo

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ