Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Ποινή κάθειρξης-μαμούθ 340 ετών σε Σύρο διακινητή για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 748 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 25) και σε χρηματική ποινή 1.290.500 ευρώ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποινή κάθειρξης-μαμούθ 340 ετών σε Σύρο διακινητή για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι Pixabay

Νέα δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση που είχε αναδείξει το dikastiko.gr και αφορά στο πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι καθώς τη Δευτέρα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου επέβαλε στον Σύρο διακινητή ποινή κάθειρξης 340 ετών (εκτιτέα τα 25)

Με την υπ’ αριθμ. 652/2022 απόφαση του Ζ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου είχε γίνει δεκτή εν μέρει η αναίρεση του Σύρου διακινητή και χθες η δίκη επαναλήφθηκε. Το δικαστήριο διατήρησε την ποινή που του είχε επιβληθεί τελεσιδίκως.

Σημειώνεται ότι είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 748 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 25) και σε χρηματική ποινή 1.290.500 ευρώ.

Ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Pixabay

Η δικηγόρος του 62χρονου Σύρου, Κατερίνα Βολονάκη είχε δηλώσει στο dikastiko.gr πως η ποινή αυτή επεβλήθη απο το δικαστήριο καθώς “δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό κάτι που θα έριχνε την ποινή στο μισό”.

Δικαστική ποινή-μαμούθ

dikastiko.gr

Όπως εξηγεί η κυρία Βολονάκη “η ποινή για κάθε θάνατο είναι ισόβια, συν 700.000 χρηματικό πρόστιμο. Πνίγηκαν 12 άνθρωποι και αγνοούνται ακόμη 11. Όμως επειδή μετέφερε 48 άτομα συνολικά και το δικαστήριο έκρινε ότι κινδύνεψαν, επιβλήθηκε η ποινή-μαμούθ με τα 48 φορές ισόβια”.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο τον έκρινε ένοχο μεταφοράς μεταναστών από κερδοσκοπία, πρόκλησης ναυαγίου που είχε ως συνέπεια τον θάνατο και τον κίνδυνο μεταφερομένων, για θανατηφόρα έκθεση και για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη που του αποδίδεται. Σε ποινή κάθειρξης 640 ετών και 3 μηνών και σε χρηματική ποινή 1.290.500 ευρώ καταδικάστηκε ο Β. Η. του R. και σε ποινή κάθειρξης 384 ετών και 6 μηνών και σε χρηματική ποινή 798.000 ευρώ, ο A. E. S. του Β., συγκατηγορούμενοί του, που δεν παρέστησαν στην πρωτόδικη δίκη και δεν άσκησαν έφεση.

Ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Pixabay

Ναυάγιο στο Φαρμακονήσι: Το χρονικό

Οι κατηγορούμενοι μετέφεραν συγκεκριμένα από κοινού στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου την 13η Σεπτεμβρίου 2015 από την πόλη Didim της Τουρκίας, με ξύλινο σκάφος μήκους 25 μέτρων με την επωνυμία «Summer Breeze» τουλάχιστον 127 μετανάστες με καταγωγή από το Ιράκ και την Συρία, έναντι αμοιβής ύψους 1000 έως 2000 ευρώ για έκαστο εξ’ αυτών. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να προκάλεσαν την προσάραξη του σκάφους το οποίο εντοπίστηκε από δύτες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού σε βραχώδη περιοχή ανατολικά του νησιού.

93 μετανάστες, οι οποίοι δεν ήταν εφοδιασμένοι με σωστικά μέσα έπεσαν στη θάλασσα για να διασωθούν από τις ελληνικές αρχές, ενώ επήλθε θάνατος 28 ανθρώπων και συγκεκριμένα 7 ανδρών, 9 γυναικών και 12 παιδιών. Πνίγηκαν ακόμη 6 άτομα (ένας άνδρας, μια γυναίκα και 4 παιδιά) τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, ενώ αγνοούνται ακόμη 4 και συγκεκριμένα ένας άνδρας και 3 παιδιά.

Ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Pixabay

Ο πρώτος κατηγορούμενος απολογούμενος αρνήθηκε ότι ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους και ισχυρίστηκε ότι όταν αυτό έμεινε ακυβέρνητο, προσπάθησε να συνδράμει στην διακυβέρνησή του και συγκεκριμένα να επισκευάσει την μηχανή, πολλοί μεταφερόμενοι τον είδαν και θεώρησαν ότι ήταν ο κυβερνήτης.

Υποστήριξε ακόμη ότι είχε εργαστεί ως ψαράς και γνώριζε λίγα πράγματα από ναυσιπλοΐα.

Πηγή: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ