Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Ποιος είναι ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, που γίνεται ο 3ος εισαγγελέας- μάρτυρας στη Βουλή για τον Δημ. Παπαγγελόπουλο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποιος είναι ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, που γίνεται ο 3ος εισαγγελέας- μάρτυρας στη Βουλή για τον Δημ. Παπαγγελόπουλο.

Τρίτος εισαγγελικός λειτουργός , ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου καλείται στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να δώσει κατάθεση σχετικά με την υπόθεση του Δημ. Παπαγγελόπουλου.

Ο επι 4 χρόνια οικονομικός εισαγγελέας καλείται με αφορμή τις αναφορές τις Ελένης Ράικου πως και άλλοι συνάδελφοί της είχαν δεχτεί παρεμβάσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης,.  Κατονομάζοντας  μάλιστα τον κ. Αθανασίου, οδήγησε στην κλήση του στην Επιτροπή για την ερχόμενη Τρίτη το μεσημέρι. Οι πληροφορίες πως ενδεχομένως θα κληθεί και ο συγκεκριμένος εισαγγελέας είχαν διαρρεύσει προ καιρού αλλά αρχικά δεν επιβεβαιώθηκαν . Η αναφορά όμως του ονόματός της εκ μέρους της κας Ράικου στην Επιτροπή, οδήγησε στην κλήτευση του τρίτου εισαγγελικού λειτουργού. Μένει να δούμε βέβαια τι θα καταθέσει ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας ο οποίος παρέμεινε στη νευραλγική θέση μέχρι το 2017 , συνεπώς συνέπεσε με τον κ. Παπαγγελόπουλο για δυο χρόνια.

Ρήγμα;

Ο κ. Αθανασίου έχει χειριστεί εκατοντάδες σοβαρές υποθέσεις και μάλιστα συνέπεσε να υπηρετεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μαζί με τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος αργότερα έγινε και προϊστάμενος της μεγαλύτερης εισαγγελίας της χώρας, αλλά και την κ. Ράικου. Το γεγονός βέβαια ότι επιλέχθηκε ως οικονομικός εισαγγελέας (με αναπληρωτή τον Γαληνό Μπρή . αντικαθιστώντας το 2013 τους Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη) σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, τον έφερε αντιμέτωπο με τεράστιες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος , στα οποία ενεπλάκησαν δικαίως ή αδίκως κορυφαία επιχειρηματικά ονόματα της χώρας. Οι φήμες που συνόδευσαν την αντικατάστασή του το 2017 παραμένουν φήμες, αφού ποτέ ο ίδιος δεν αναφέρθηκε δημόσια σε τυχόν παρεμβάσεις στο έργο του ή άλλες παραθεσμικές ενέργειες. Τότε υπήρξαν διαρροές περί κακού κλίματος με τα υψηλότερα κλιμάκια για συγκεκριμένη έρευνα που αφορούσε κορυφαίο οικονομικό παράγοντα. Ουδέποτε όμως επιβεβαιώθηκαν, μέχρι τη στιγμή που η κα Ράικου τον έβαλε στο κάδρο των μαρτύρων της Επιτροπής. Είναι δε προφανές πως η ύπαρξη τρίτου εισαγγελέα να καταγγέλλει (ενδεχομένως) παραθεσμικές μεθόδους ουσιαστικά δημιουργεί ένα εξαιρετικά επιβαρυντικό κλίμα για τον Δημ. Παπαγγελόπουλο.

Υποθέσεις

Ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Αθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και μπήκε στο Δικαστικό Σώμα στις 11-1-1985, ενώ προήχθη στον βαθμό του αντεισαγγελέα Εφετών στις 4-8-2008. Ως εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει χειριστεί στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας πολλές «καυτές» υποθέσεις, όπως τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, το αντιπυραυλικό σύστημα TOR-M1, την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, την υπόθεση των οικονομικών πεπραγμένων επί θητείας Χρήστου Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού και την προμήθεια των φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Ήταν επίσης εισαγγελέας έδρας στη δίκη για την καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων – «φιλέτων» στην Αιξωνή Γλυφάδας.

Ο Παναγιώτης Αθανασίου παρέμεινε επί τέσσερα χρόνια επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων (2013- 2017), φέροντας εις πέρας δύσκολες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», καθώς ασχολήθηκε –μαζί με τον αναπληρωτή Γαληνό Μπρη– με όλες τις λίστες φοροδιαφυγής. Δέσμευσε δε τους λογαριασμούς πολλών πρωτοκλασσάτων προσώπων της οικονομικής ελίτ ενώ διενήργησε έρευνες σε βάρος τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ