Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2023

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος – ΒΙΝΤΕΟ

Εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας με 73 ψήφους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος – ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

Με συντριπτική πλειοψηφία εξελέγη ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας με 73 ψήφους. 

Νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης: Ποιος είναι ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος

Το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, έχει ως εξής:

Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1977 στη Χαλκίδα. Αρχικά σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών (1995-1998) και ακολούθως στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1998-2002).

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στις 16 Φεβρουαρίου 2002 εκάρη μοναχός στην Μονή Αγίου Γεωργίου Άρμα (κοντά στο χωριό Φύλλα Ευβοίας). Στις 17 Φεβρουαρίου 2002 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο. Στις 19 Ιουνίου 2002 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον ίδιο Μητροπολίτη, λαβών και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας (2002-2009) και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος (2009-2016) της Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.

Παράλληλα, εργάστηκε στην Κατήχηση της Νέων, ως Κατηχητής και ως αρχηγός σε μία εκ των Κατασκηνωτικών περιόδων στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, στις Ροβιές και από του έτους 2014 ήταν μέλος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδος, ως εκπρόσωπος της Μητροπόλεως.

Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

Τυγχάνει Διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής από του έτους 2000, διετέλεσε Διευθυντής και Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς Χαλκίδος, δίδαξε ως Καθηγητής στις Ειδικές Σχολές της Μητροπόλεως, των Υποψηφίων Κατηχητών και Κατασκηνωτικών Στελεχών.

Συντόνισε για αρκετά χρόνια τις Σχολές Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος. Υπηρέτησε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Αρρένων, καθώς και του Πολιτιστικού Ιδρύματος «ΑΓΙΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΕΥΡΙΠΟΥ». Το 2016 διορίστηκε Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου. Το 2018 διορίστηκε Α΄ Γραμματέας-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου.

Στις 21 Μαρτίου 2019 διορίστηκε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, μετά από απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου. Στις 11 Οκτωβρίου 2019, με πρόταση του Αρχιεπισκόπου, εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών.

Χειροτονήθηκε, στις 15 Οκτωβρίου 2019, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών συμπαραστούμενο από πλειάδα Μητροπολιτών.

Δήλωση του υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης, Στ. Κωνσταντινίδη για την εκλογή του Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλόθεου ως νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης

Τη βεβαιότητα ότι ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος θα υπηρετήσει επάξια τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης εκφράζει ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και την εκλογή του Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλόθεου ως νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο κ. Κωνσταντινίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με αισθήματα βαθύτατου σεβασμού καλωσορίζω τον Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, άξιο διάδοχο του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, στην ποιμαντορική έδρα της πόλης του Αγίου Δημητρίου. »Του εύχομαι ολόψυχα καλή ποιμαντορία, προς όφελος της Εκκλησίας των Θεσσαλονικέων. Είμαι βέβαιος ότι θα υπηρετήσει επάξια την Μητρόπολη μας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ