Κυριακή 18 Απριλίου 2021

 “Πόλεμος” δικαστών σχετικά με την ανακοίνωση για τον Κουφοντίνα- Αναρτήσεις φωτιά για “θεσμική εκτροπή” και βολές από τα φόρουμ δικαστών

Ο πρόεδρος Εφετών και πρώην μέλος του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών Παν. Λυμπερόπουλος μιλάει για “θεσμική εκτροπή που προσβάλλει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών"

NEWSROOM icon
NEWSROOM
 “Πόλεμος” δικαστών σχετικά με την ανακοίνωση για τον Κουφοντίνα- Αναρτήσεις φωτιά για “θεσμική εκτροπή” και βολές από τα φόρουμ δικαστών

Ενας εσωτερικός “πόλεμος” δικαστών βρίσκεται σε εξέλιξη μετά από τη σημερινή ανακοίνωση του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που καλούσε την την Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στον Δημ. Κουφοντίνα (dikastiko.gr) που κάνει απεργία πείνας με αίτημα τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Με “φαρμακερή” ανάρτησή του στο FB ο πρόεδρος Εφετών και πρώην μέλος του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών Παν. Λυμπερόπουλος μιλάει για “θεσμική εκτροπή που προσβάλλει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών, που ασχολούνται ή θα ασχοληθούν με τις σχετικές υποθέσεις”.

Αναφέρει χαρακτηριστικά :

“Η δημόσια τοποθέτηση της ΕνΔΕ του κ. Σεβαστίδη υπέρ αιτημάτων συγκεκριμένου κατάδικου δεν είναι απλά μια αντικαταστατική ενέργεια. Συνιστά θεσμική εκτροπή . Παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των Λειτουργιών του Κράτους και προσβάλλει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών, που ασχολούνται ή θα ασχοληθούν με τις σχετικές υποθέσεις. Η εξακολουθηματική μη θεσμική συμπεριφορά, που επιδεικνύει η διοίκηση της ένωσης δικαιώνει δυστυχώς πολύ σύντομα τους φόβους και την αγωνία που διατύπωσα για το μέλλον της παραιτούμενος από το ΔΣ την 21.9.2020”.

Φόρουμ δικαστών

Η συζήτηση και τα φαρμακερά βέλη πάντως είναι έντονη και στα ανοιχτά φόρουμ των δικαστών με χαρακτηρικότερη την επισήμανση της Ειρήνης Κατινιώτη, εφέτη και υποψήφιας στις προηγούμενες εκλογές για την Διοίκηση του Πρωτοδικείου , η οποία σύμφωνα με δικαστικές πηγές που το διάβασαν, φέρεται να γράφει απευθυνόμενη στον προεδρο της Ενωσης Δικαστών και “Σεβαστίδη δεν σεβάστηκες την ιστορία του Σώματος και τους συναδέλφους μας που δέχτηκαν σφαίρες αδίστακτων τρομοκρατών. Παραιτήσου- Ειρήνη Κατινιώτη”.

Η παραίτηση

Υπενθυμίζεται πως ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, ως επικεφαλής παράταξης , παραιτήθηκε απο τη θέση του στο ΔΣ, όταν έχασε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου απο την παράταξη Σεβαστίδη. Τότε περιγράφοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ανέφερε ότι «….αναμετρήθηκαν χωρίς προκαλύμματα και «διπλωματικές» ερμηνείες η θεσμική διαχείριση των κοινών υποθέσεων με σεβασμό στις αρχές της Δημοκρατίας και του Συντάγματος με το σχέδιο της μετατροπής με κάθε μέσο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε ελεγχόμενο όργανο άσκησης πολιτικής με την διαμόρφωση υπαλληλικής νοοτροπίας και την επιδίωξη σκοπιμοτήτων» dikastiko.gr)

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Η  αρμόδια Εισαγγελέας Πρωτοδικών ενήργησε  στα πλαίσια  του Νόμου

Την αμέριστη συμπαράσταση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζουν  με ανακοίνωση τους οι εισαγγελείς, τονίζοντας ότι η περί του αντιθέτου αιτίαση αφενός μεν φανερώνει άγνοια του Νόμου, αφετέρου  αποσκοπεί  στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και στη δημιουργία εντυπώσεων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

” Με αφορμή δημοσιεύματα, περί έκδοσης “εντολής Εισαγγελέα για αναγκαστική σίτιση” κρατούμενου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, εκπροσωπώντας αποκλειστικά το σύνολο   των Εισαγγελικών Λειτουργών της χώρας, τονίζει ότι η  αρμόδια Εισαγγελέας Πρωτοδικών ενήργησε  στα πλαίσια  του Νόμου (άρθρο 29 παρ.3, 31 Ν.2776/99) και των καθηκόντων της, παραγγέλλοντας,  για πολλοστή φορά το τελευταίο δίμηνο, τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας του κρατουμένου, σε συνθήκες που εξασφαλίζουν τον απόλυτο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, της προσωπικότητάς  και της αξιοπρέπειάς του και  κάθε περί του αντιθέτου αιτίαση αφενός μεν φανερώνει άγνοια του Νόμου, αφετέρου δε αποσκοπεί  στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και στη δημιουργία εντυπώσεων προς εξυπηρέτηση αλλότριων προς τη Δικαιοσύνη σκοπιμοτήτων.”

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

             Η Πρόεδρος                                     Ο Γενικός Γραμματέας

            Άννα Ζαΐρη                                          Σπυρίδων Παππάς

Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου                   Εισαγγελέας Πρωτοδικών   

Διαιρεμένο το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών Και Εισαγγελέων

Μέλη όμως του ΔΣ αντέδρασαν,  στην ανακοίνωση του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων , τονίζοντας ότι «Η σωφρονιστική πολιτική στη χώρα μας αποτελεί διαχρονικά ένα ακανθώδες ζήτημα και οι δημόσιες παρεμβάσεις της ΕνΔΕ οφείλουν να είναι αντικειμενικές και απρόσωπες, χωρίς επιλεκτικές ευαισθησίες, όπως επιτάσσει η θεμελιώδης αρχή της ίσης μεταχείρισης όλων των κρατουμένων»

Ολόκληρη η Ανακοίνωση Μελών του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών Και Εισαγγελέων

«Οι συστηματικές προσπάθειες του Προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να δημιουργήσουν το προφίλ μιας Ελληνικής Δικαιοσύνης με αντεξουσιαστικά χαρακτηριστικά σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν το σύνολο των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών της χώρας, συγχρόνως, δε, συνιστούν πολιτειακά οξύμωρο σχήμα.

Η Εξουσία ασκείται όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Η σωφρονιστική πολιτική στη χώρα μας αποτελεί διαχρονικά ένα ακανθώδες ζήτημα και οι δημόσιες παρεμβάσεις της ΕνΔΕ οφείλουν να είναι αντικειμενικές και απρόσωπες, χωρίς επιλεκτικές ευαισθησίες, όπως επιτάσσει η θεμελιώδης αρχή της ίσης μεταχείρισης όλων των κρατουμένων.

Οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς, με ανθρωπισμό και επιείκεια, συμβάλουν καθημερινά στην εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης, υπό όρους ισότητας και διαφύλαξης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης

Κώστας Βουλγαρίδης, Εφέτης

Δημήτριος Φούκας, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Ελευθερία Κώνστα, Εφέτης

Χαράλαμπος Μαυρίδης, Εφέτης

Νικήτας Βελίας, Ειρηνοδίκης

Μάνος Φωτάκης, Ειρηνοδίκης»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ