Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Εφαρμόζεται το Δίκαιο του Πολέμου στη Μέση Ανατολή; Τι προβλέπεται

Η Εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επιβεβαίωσε ότι έδωσε εντολή να συλλεχθούν πληροφορίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή, όπως εσκεμμένες δολοφονίες και βασανισμοί, κράτηση ομήρων, εκτεταμένη καταστροφή περιουσίας που δεν δικαιολογείται από στρατιωτική αναγκαιότητα, κλπ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Εφαρμόζεται το Δίκαιο του Πολέμου στη Μέση Ανατολή; Τι προβλέπεται Freepik

Τι ισχύει στα πεδία των μαχών; Τηρείται το Δίκαιο του Πολέμου και το διεθνές σύστημα δικαιοσύνης εν μέσω πολέμου; Κατά πόσο τηρούνται οι νόμοι του στη Μέση Ανατολή, στον Πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς;

Στις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 περιλαμβάνονται οι διεθνώς αποδεκτοί κανόνες εμπλοκής σε ένοπλη σύγκρουση. Αυτούς τους κανόνες έχουν επικυρώσει όλα τα μέλη του ΟΗΕ και έχουν συμπεριληφθεί και συμπληρωματικά πρωτόκολλα και νομολογίες από διεθνή δικαστήρια που εκδικάζουν εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο (ή Δίκαιο Ένοπλων Συγκρούσεων), υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος μεταχείρισης των πολιτών, στρατιωτών αλλά και των φυλακισμένων, και αφορά τις κυβερνητικές δυνάμεις και τις ένοπλες οργανώσεις.

Αν στον Πόλεμο που διεξάγεται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, δεν προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης στη χώρα τους, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης είναι το μοναδικό νόμιμο διεθνές όργανο που μπορεί να απαγγείλει κατηγορίες.

Τα εθνικά δικαστήρια έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τη λεγόμενη οικουμενική δικαιοδοσία σε περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου, όμως αυτό γενικά γίνεται σε περιορισμένη έκταση.

Δίκαιο του Πολέμου: Η Εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επιβεβαίωσε ότι έδωσε εντολή να συλλεχθούν πληροφορίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου

Θεωρητικά, το Δικαστήριο της Χάγης από την πλευρά του έχει τη νόμιμη εξουσιοδότηση να ερευνά τα φερόμενα εγκλήματα στην επικράτεια των 123 κρατών-μελών του ή από υπηκόους τους, όταν τα εθνικά δικαστήρια αδυνατούν ή δεν έχουν τη βούληση να το πράξουν. Την Τρίτη μάλιστα, η Εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επιβεβαίωσε ότι έδωσε εντολή να συλλεχθούν πληροφορίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή, όπως εσκεμμένες δολοφονίες και βασανισμοί, κράτηση ομήρων, εκτεταμένη καταστροφή περιουσίας που δεν δικαιολογείται από στρατιωτική αναγκαιότητα, κλπ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι ισχυρότερες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία δεν είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο μεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος-μέλος, όμως το Ισραήλ δεν αποδέχεται τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και επισήμως δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του.

Επί του παρόντος, η Χάγη εξετάζει τις περιπτώσεις 17 συγκρούσεων σε όλον τον πλανήτη, από την Ουκρανία και το Αφγανιστάν μέχρι το Σουδάν και τη Μιανμάρ. Για τη Μέση Ανατολή, ήδη από το 2021 τρέχει μια έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, χωρίς όμως να έχει εκδοθεί κάποιο ένταλμα σύλληψης μέχρι σήμερα. Η παγκόσμια κοινή γνώμη μάλλον είναι εξοικειωμένη με την ιδέα ότι οι διαδικασίες του δικαστηρίου είναι χρονοβόρες και τις περισσότερες φορές περνούν χρόνια μέχρι να βγει κάποια απόφαση.

Με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, γίνονται καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου, με μερικά παραδείγματα να είναι η σκόπιμη θανάτωση αμάχων, η αδιάκριτη ρίψη πυραύλων και η κράτηση αμάχων ως ομήρων, από το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ