Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα καθίσει στο σκαμνί ο Πούτιν; Ποιος θα το αποφασίσει – Ποιοι ηγέτες έχουν καταδικαστεί

Ποιος είναι εγκληματίας πολέμου; Πώς μπορεί να οδηγηθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη δικαιοσύνη; Οι ηγέτες που έχουν καταδικαστεί.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα καθίσει στο σκαμνί ο Πούτιν; Ποιος θα το αποφασίσει – Ποιοι ηγέτες έχουν καταδικαστεί kremlin.ru

«Εγκληματία πολέμου» αποκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Τζο Μπάιντεν για την εισβολή που πραγματοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία, την ώρα που η Δικαιοσύνη ερευνά τη Μόσχα για πιθανά εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία και μαιευτήρια.

Ωστόσο, όπως εξηγεί σε δημοσίευμά του ο Guardian, το να κηρύξεις κάποιον εγκληματία πολέμου δεν είναι τόσο απλό όσο το να πεις απλώς τις λέξεις. Υπάρχουν ορισμένοι ορισμοί και διαδικασίες για τον προσδιορισμό του ποιος είναι εγκληματίας πολέμου και πώς πρέπει να τιμωρηθεί.

Ποιος είναι εγκληματίας πολέμου;

Ο όρος ισχύει για οποιονδήποτε παραβιάζει ένα σύνολο κανόνων που έχουν υιοθετήσει οι παγκόσμιοι ηγέτες γνωστοί ως νόμος των ένοπλων συγκρούσεων. Οι κανόνες διέπουν πώς συμπεριφέρονται οι χώρες σε περιόδους πολέμου.

kremlin.ru

Αυτοί οι κανόνες τροποποιήθηκαν και επεκτάθηκαν τον περασμένο αιώνα, προερχόμενοι από τις συμβάσεις της Γενεύης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τα πρωτόκολλα που προστέθηκαν αργότερα.

Οι κανόνες αποσκοπούν στην προστασία των ατόμων που δεν συμμετέχουν σε μάχες και εκείνων που δεν μπορούν πλέον να πολεμήσουν, συμπεριλαμβανομένων αμάχων όπως γιατρών και νοσοκόμων, τραυματισμένων στρατευμάτων και αιχμαλώτων πολέμου. Οι συνθήκες και τα πρωτόκολλα καθορίζουν ποιος μπορεί να γίνει στόχος και με ποια όπλα. Ορισμένα όπλα απαγορεύονται, συμπεριλαμβανομένων των χημικών ή βιολογικών παραγόντων.

Τα εγκλήματα που κάνουν κάποιον εγκληματία πολέμου

Οι «σοβαρές παραβιάσεις» των συμβάσεων που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου περιλαμβάνουν τη δολοφονία εκ προθέσεως και την εκτεταμένη καταστροφή και ιδιοποίηση περιουσίας που δεν δικαιολογείται από στρατιωτική αναγκαιότητα. Άλλα εγκλήματα πολέμου περιλαμβάνουν τη σκόπιμη στόχευση αμάχων, τη χρήση δυσανάλογης βίας, τη χρήση ανθρώπινων ασπίδων και τη σύλληψη ομήρων.

Το διεθνές ποινικό δικαστήριο (ICC) διώκει επίσης εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται στο πλαίσιο «μιας εκτεταμένης ή συστηματικής επίθεσης που στρέφεται κατά οποιουδήποτε άμαχου πληθυσμού». Αυτά περιλαμβάνουν δολοφονίες, εξόντωση, βίαιη μεταφορά, βασανιστήρια, βιασμό και σεξουαλική δουλεία.

Ο πιο πιθανός τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν θα μπορούσε να οριστεί ως εγκληματίας πολέμου είναι μέσω του ευρέως αναγνωρισμένου νομικού δόγματος της ευθύνης διοίκησης. Εάν οι διοικητές διατάξουν ή γνωρίζουν ή είναι σε θέση να γνωρίζουν για εγκλήματα και δεν έκαναν τίποτα για να τα αποτρέψουν, μπορούν να θεωρηθούν νομικά υπεύθυνοι.

icj-cij

Πώς μπορεί να οδηγηθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη δικαιοσύνη

Γενικά, υπάρχουν τέσσερις δρόμοι για τη διερεύνηση και τον προσδιορισμό των εγκλημάτων πολέμου, αν και το καθένα έχει όρια. Το ένα είναι μέσω του ΔΠΔ.

Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν εάν ο ΟΗΕ αναθέσει το έργο του για την εξεταστική επιτροπή σε ένα υβριδικό διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου για τη δίωξη του Πούτιν.

Ένα τρίτο θα ήταν να δημιουργηθεί ένα δικαστήριο ή δικαστήριο για να δικάσει τον Πούτιν από μια ομάδα ενδιαφερόμενων ή ενδιαφερόμενων κρατών και ομάδων, όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Τα στρατοδικεία της Νυρεμβέργης κατά των ηγετών των Ναζί είναι ένα παράδειγμα.

Τέλος, ορισμένες χώρες έχουν τους δικούς τους νόμους για τη δίωξη των εγκλημάτων πολέμου. Η Γερμανία, για παράδειγμα, ήδη ερευνά τον Πούτιν. Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν τέτοιο νόμο, αλλά το τμήμα δικαιοσύνης έχει ένα τμήμα που εστιάζει σε πράξεις όπως η διεθνής γενοκτονία, τα βασανιστήρια, η στρατολόγηση παιδιών στρατιωτών και ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων των γυναικών.

Στο σκαμνί;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν είναι ξεκάθαρο που θα μπορούσε να δικαστεί ο Πούτιν. Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ και δεν θα στείλει κανέναν ύποπτο στα κεντρικά γραφεία του δικαστηρίου στη Χάγη της Ολλανδίας. Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ούτε την εξουσία του δικαστηρίου. Ο Πούτιν θα μπορούσε να δικαστεί σε μια χώρα που θα επιλεγεί από τον ΟΗΕ ή από μια κοινοπραξία ενδιαφερόμενων χωρών. Αλλά θα ήταν δύσκολο να τον φτάσει εκεί.

President of Russia

Ηγέτες που έχουν δικαστεί σε τέτοιο δικαστήριο

Είναι πολλές οι περιπτώσεις ηγετών που έχουν δικαστεί με αυτό τον τρόπο. Από τα δικαστήρια της Νυρεμβέργης και του Τόκιο έως τις πιο πρόσφατες ακροάσεις, ανώτεροι ηγέτες έχουν διωχθεί για τις πράξεις τους σε χώρες όπως η Βοσνία, η Καμπότζη και η Ρουάντα.

Ο πρώην Γιουγκοσλάβος ηγέτης Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δικάστηκε από δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη για υποκίνηση αιματηρών συγκρούσεων καθώς η Γιουγκοσλαβία κατέρρευσε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πέθανε στο κελί του πριν προλάβει το δικαστήριο να εκδώσει ετυμηγορία. Ο Σερβοβόσνιος σύμμαχός του Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο Σερβοβόσνιος στρατιωτικός ηγέτης, στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, διώχθηκαν επιτυχώς και εκτίουν ισόβια κάθειρξη.

Ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 50 ετών μετά την καταδίκη του για χρηματοδότηση θηριωδιών στη γειτονική Σιέρα Λεόνε. Ο πρώην δικτάτορας του Τσαντ, Hissène Habré, ο οποίος πέθανε πέρυσι, ήταν ο πρώτος πρώην αρχηγός κράτους που καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από αφρικανικό δικαστήριο. Καταδικάστηκε σε ισόβια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ