Πολεοδομία Ρόδου: Πώς η πρόταση της αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου οδήγησε δύο κατηγορούμενους στην καταβολή εγγυήσεων
Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν προσφύγει ζητώντας τη μείωση ή διαγραφή των εγγυήσεων, επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία. Η 96σέλιδη εισαγγελική πρόταση αποδόμησε τα επιχειρήματά τους.

Εκπλήρωσαν χθες (22/4) τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί, ο 56χρονος αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Δόμησης Ρόδου και η 48χρονη πολιτικός μηχανικός, δύο εκ των κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς στην Πολεοδομία Ρόδου.
Χθες, ενώπιον της Προέδρου Πρωτοδικών που εκτελεί καθήκοντα Ανακρίτριας Υπηρεσίας, κατέβαλαν τις εγγυήσεις που είχαν οριστεί, ύψους 30.000 και 60.000 ευρώ αντίστοιχα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα dimokratiki.gr, ο 56χρονος, με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, κατέβαλε το ποσό μέσω δανεισμού από συγγενικό του πρόσωπο, καταθέτοντας τα 30.000 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Η 48χρονη, από την πλευρά της, ενέγραψε υποθήκη σε ακίνητο ιδιοκτησίας της υπέρ του Δημοσίου για ποσό ίσο ή και μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ,.
Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν προσφύγει προηγουμένως ζητώντας τη μείωση ή διαγραφή των εγγυήσεων, επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία. Όμως, η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, με 96σέλιδη πρόταση της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου αποδόμησε τα επιχειρήματα των προσφευγόντων, χαρακτηρίζοντας τα αβάσιμα και προσχηματικά. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι προσφυγές δεν έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα. Η μη καταβολή των ποσών έως την 4η Απριλίου θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε προσωρινή κράτηση.
Η εισαγγελική πρόταση
Με βάση στοιχεία από φορολογικές δηλώσεις, λογαριασμούς, ακίνητα και έρευνες στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, η εισαγγελική αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα πως:
• Ο 56χρονος, αν και δήλωσε οικονομική αδυναμία, είχε στην κατοχή του μετρητά, περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας και επιταγές από πώληση ακινήτων (π.χ. επιταγή 130.000 ευρώ από τίμημα πώλησης αγροτεμαχίου). Παράλληλα, εντοπίστηκαν στο σπίτι του μετρητά 28.400 ευρώ, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.
• Η 48χρονη, από την πλευρά της, διαθέτει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα ως μέτοχος και διαχειρίστρια σε ξενοδοχειακές και τεχνικές εταιρείες. Διατηρεί ακίνητη περιουσία υψηλής αξίας και μετοχές συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, ενώ στην οικία της κατασχέθηκαν 37.350 ευρώ σε μετρητά, τα οποία επίσης δεν δικαιολόγησε επαρκώς.
Επιπλέον, η Εισαγγελέας εντόπισε ότι οι αιτιάσεις περί οικονομικών δυσκολιών δεν συμβαδίζουν με την πραγματική τους εικόνα, αφού, μεταξύ άλλων, η 48χρονη συνέχισε κανονικά να υπογράφει έγγραφα ως διαχειρίστρια εταιρείας ακόμα και μετά την αποφυλάκισή της, ενώ η αντικατάστασή της με συγγενικό πρόσωπο σε ξενοδοχειακή εταιρεία έγινε την παραμονή της προσφυγής, ενισχύοντας την εντύπωση εσκεμμένης παραπλάνησης.
Νομική και ουσιαστική διάσταση
Η εγγύηση, όπως τονίζει η Αντεισαγγελέας, καθορίζεται όχι μόνο από την οικονομική κατάσταση των κατηγορουμένων, αλλά κυρίως: • Από την ποινική απαξία της πράξης, • Τη βαρύτητα των κατηγοριών, • Και τη χρονική στιγμή κατά την οποία διατυπώνονται οι αιτήσεις για ελάφρυνση των όρων.
Η επιλογή του δικαστικού μηχανισμού να διατηρήσει ακέραια τα ποσά καταγράφεται ως μήνυμα μηδενικής ανοχής σε όσους φέρονται να αξιοποιούν δημόσια θέση για ίδιον όφελος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άνοιξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων – Τα σεμινάρια του ΔΣΑ για τους ασκούμενους Θάνατος 29χρονου λιμενικού στη Μυτιλήνη – Γιατί ασκήθηκε μήνυση σε εν ενεργεία αστυνομικό Άρης Μουγκοπέτρος: Στις Αρχές αυτοβούλως ο άνδρας που έδωσε την κροτίδα στον μουσικό Θεσσαλονίκη: Καταδίκη για 31χρονο που πυροβόλησε στον αέρα ανήμερα του ΠάσχαΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr