Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Πολιτική συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για το σχέδιο ενεργειακής ασφάλειας – Περικοπές στο φυσικό αέριο

Με δώδεκα χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίζουν ήδη μειωμένες ρωσικές προμήθειες, οι Βρυξέλλες παροτρύνουν τα κράτη μέλη να προετοιμαστούν εξοικονομώντας αέριο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πολιτική συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για το σχέδιο ενεργειακής ασφάλειας – Περικοπές στο φυσικό αέριο eurokinissi

Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν την Τρίτη ένα αποδυναμωμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της ζήτησης στο φυσικό αέριο τους, αφού κατέληξαν σε συμβιβαστικές συμφωνίες για τη μείωση των περικοπών για ορισμένες χώρες, καθώς προετοιμάζονται για περαιτέρω ρωσικές μειώσεις στην προσφορά.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξημένη συμπίεση φυσικού αερίου από την Τετάρτη, όταν η ρωσική Gazprom (GAZP.MM) δήλωσε ότι θα μειώσει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία στο ένα πέμπτο της δυναμικότητας.

Με δώδεκα χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίζουν ήδη μειωμένες ρωσικές προμήθειες, οι Βρυξέλλες παροτρύνουν τα κράτη μέλη να προετοιμαστούν εξοικονομώντας αέριο και αποθηκεύοντάς το για τον χειμώνα, υπό τον φόβο ότι η Ρωσία θα διακόψει εντελώς τις ροές σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις λόγω του πολέμου της με την Ουκρανία.

Φυσικό αέριο

unsplash

Οι υπουργοί Ενέργειας ενέκριναν πρόταση για όλες τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν εθελοντικά τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο. Οι περικοπές θα μπορούσαν να καταστούν δεσμευτικές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού, αλλά οι χώρες συμφώνησαν να εξαιρεθούν πολλές χώρες και βιομηχανίες, αφού ορισμένες κυβερνήσεις είχαν αντισταθεί στην αρχική πρόταση της ΕΕ να επιβληθεί δεσμευτική περικοπή 15% σε κάθε χώρα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η συμφωνία θα δείξει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ευρώπη παραμένει ενωμένη απέναντι στις τελευταίες περικοπές φυσικού αερίου της Μόσχας.

“Δεν θα μας διχάσετε”, δήλωσε ο Χάμπεκ.

Η Ουγγαρία ήταν η μόνη χώρα που αντιτάχθηκε στη συμφωνία, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η ρωσική Gazprom επέρριψε την ευθύνη για την τελευταία μείωση στην ανάγκη να σταματήσει τη λειτουργία μιας τουρμπίνας – λόγος που απορρίφθηκε από τον επικεφαλής της ΕΕ για θέματα ενέργειας Καντρί Σίμσον, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση “πολιτικά υποκινούμενη”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ